Sinoptikai: laukiama naujų šilumos rekordų banga | Kas vyksta Kaune

Sinoptikai: laukiama naujų šilumos rekordų banga

Kas vyksta Kaune, BNS 2020/02/01 09:38
Asociatyvi / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, vasario pirmą dieną į šalį plūstelės labai šiltas oras – prognozuojama, kad oras įšils nuo penkių iki devynių laipsnių aukščiau nulio.

„Anksčiausiai tai pajus pamario gyventojai, o į rytinius rajonus šiluma atslinks vakarop. Tikėtina, kad kai kuriose meteorologijos stotyse bus užfiksuoti nauji aukščiausios temperatūros rekordai“, – teigia meteorologai.

Kaune pirmoje dienos pusėje lietus prasidės apie pietus, o aukščiausia temperatūra vakare pasieks 8 laipsnius šilumos.

Besitraukiančią vieną lietaus bangą sekmadienį pasivys nauji gana intensyvūs lietūs. Naktį šiluma dar mažai teslūgs, bus nuo 4 iki 7 laipsnių, o dieną pakilęs stiprus vakarų vėjas jau ims plukdyti vis vėsesnius orus.

Sausio pabaigoje Lietuvos sinoptikai pradėjo prognozuoti rekordiškai šiltą vasarį. „Paskutinę sausio savaitę ir pirmosiomis vasario savaitėmis prognozuojama labai didelė teigiamos temperatūros anomalija. Jeigu vasarį vidutinė temperatūra turėtų būti 2,8 laipsniai šalčio, tai turbūt bus 2 laipsniai šilumos“, – LRT radijui sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Izolda Marcinonienė.

Anot jos, šie metai pirmieji nuo 1961-ųjų, kai Lietuvoje nebuvo dešimties dienų iš eilės su neigiama temperatūra. „Pavyzdžiui, 1987-aisiais šešis mėnesius iš eilės temperatūra buvo neigiama“, – teigia ji.

Anot sinoptikų, vasario pirma diena ypatingai šilta buvo 1990 ir 2002 metais – tuo metu išmatuota 4,3-8,1 laipsnio šiluma.

Ne geresnėmis prognozėmis apie Lietuvos laukiančius pokyčius dalinasi ir klimatologė Audronė Galvonaitė. „Anksčiau buvo taip, kad sausis būdavo pats šalčiausias mėnuo, tačiau pliusinių temperatūrų ir atodrėkių taip pat pasitaikydavo apie du kartus per mėnesį. Dabar atvirkščiai: nuolat matomi atodrėkiai ir porą kartų per mėnesį naktimis pašąla. Orai ir klimatas keičiasi“, – sako ji.

A. Galvonaitė atkreipia dėmesį, kad nors už lango žiema – žemė kvepia, augalai pradeda lįsti, saulė šviečia, viskas žydi. „Mano kieme jau lenda garšvos, pas kitus snieguolės žydi, miškuose žibutės, grybus kažkas renka, leidžia sulą“, – apie žiemos pažertas staigmenas pasakoja klimatologė.

Šiemet pirmieji šilumos rekordai pasiekti sausio 15 dieną Nidoje ir Šilutėje, kur užfiksuota šiam metų laikui nebūdinga 7,8 laipsnio šiluma.

Pasak A. Galvonaitės, 2019 metai Lietuvoje buvo patys karščiausi per visą stebėjimų istoriją – 1,9 laipsnio. Pasak jos, anksčiau buvo bijoma, kad neperžengtume 1,5 laipsnio, o dabar jau beveik remiame 2 laipsnių ribą.

„Pasaulis pažengęs ne iki tiek, bet jau per 1,2 laipsnio kai kurios vietovės yra peržengę“, – sako apie grėsmingus klimato pokyčius daugiau nei 30 metų pasisakanti A. Galvonaitė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA