Įsilaužus į naujienų portalus, paskelbta melaginga žinia apie koronavirusu užsikrėtusį karį | Kas vyksta Kaune

Įsilaužus į naujienų portalus, paskelbta melaginga žinia apie koronavirusu užsikrėtusį karį

BNS, Kas vyksta Kaune inf. 2020/01/31 13:39
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Penktadienį įsilaužus į naujienų portalus kauno.diena.lt ir kaunas.kasvyksta.lt patalpinta melaginga žinia apie koronavirusu neva užsikrėtusį JAV karininką.

„Yra įsilaužimo atvejis į turinio valdymo sistemą. Kol kas sprendžiame, gilinamės, kokiu būdu tai įvyko“, – BNS sakė „Kauno dienos“ direktorius Tadas Širvinskas.

T. Širvinskas teigė, kad melagiena buvo matoma apie dešimt minučių, ji pašalinta ir nepakilo iki pagrindinių pozicijų.

Apie įsilaužimą BNS patvirtino ir kaunas.kasvyksta.lt valdančios įmonės vadovas Vaidas Pilkauskas.

Pasak jo, netikra naujiena portale buvo matoma apie pusę valandos, jos skaitomumas nebuvo didelis, nes naujiena buvo įkelta ant ketvirtadienį paskelbto straipsnio pakeičiant straipsnio turinį, vaizdinę medžiagą.

„Pagal mūsų surinktus pirminius duomenis, netikra naujiena buvo patalpinta kitu būdu nei per anksčiau vykusias atakas, todėl bendradarbiaudami su Nacionaliniu kibernetinio saugumo centru, kitomis institucijomis toliau sieksime, kad panašūs neteisėto prisijungimo atvejai būtų užkardyti“, – teigia „Kas vyksta Kaune“ vadovas.

Melagingos žinios autoriumi buvo įvardyta naujienų agentūra BNS. BNS tokios žinios neplatino, tarp jos naujienų tokio pranešimo nebuvo.

Apie įvykį informuota Lietuvos kariuomenė, redakcijos žada kreiptis ir į kitas valstybės institucijas.

„Yra tam tikros stiliaus detalės ir šriftas skiriasi nuo kitų naujienų“, – sakė jis.

Lietuvos kariuomenės strateginės komunikacijos departamento atstovas Laimis Bratikas BNS patvirtino, kad kol kas žinoma apie šiuos du įsilaužimo atvejus, o naujiena neturi jokio pagrindo.

„Toks atvejis Lietuvoje nėra fiksuotas, visi JAV kariai jaučiasi gerai“, – užtikrino jis. „Melaginga informacija, kuria siekiama diskredituoti, visuomenę nuteikti prieš mūsų sąjungininkus ir šiek tiek pakelti paniką“, – kalbėjo kariuomenės atstovas.

Tai ne pirmas kartas, kai įsilaužus į naujienų portalus Lietuvoje paskelbiamos melagingos žinios apie krašto apsaugos sistemą.

Pernai keliuose Lietuvos portaluose paskelbtos melagingos žinios apie Lietuvoje vykstančias karines pratybas.

Lietuvos žvalgyba teigia, kad didžiausią grėsmę Lietuvos kibernetinei erdvei kelia Rusijos žvalgybos ir saugumo tarnybos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA