Manipuliacijos apie koronavirusą: kaunietis U. Kiguolis pasidalino klaidinga informacija apie vakciną | Kas vyksta Kaune

Manipuliacijos apie koronavirusą: kaunietis U. Kiguolis pasidalino klaidinga informacija apie vakciną

delfi.lt / Vytautė Merkytė 2020/01/30 20:09
Delfi nuotr.

Koronavirusui plintant į vis daugiau valstybių, viešojoje erdvėje netrūksta melagingos informacijos. Skelbiama, kad neva tūkstančiai jau mirė, kinai Uhano mieste stato ne ligoninę, o dangsto masinę kapavietę.

Į šį melagingos žinios skleidimo traukinį „įsėdo“ ir verslininkas bei žinomas antivakseris Ugnius Kiguolis. NVSC direktorė Rolanda Lingienė tokios informacijoms skleidėjams šiltų jausmų nelaiko. Jie, anot R. Lingienės – veikia prieš valstybę.

Esą tai biologinis ginklas

Ketvirtadienį užsikrėtimo mirtinu virusu atvejų padaugėjo. Naujų atvejų daugiau kaip 1700, o aukų skaičius – jau siekia 170.

Tačiau socialiniuose tinkluose galima rasti neva patikimos informacijos, kuri skelbia, kad milijonai žmonių yra užsikrėtę, o tūkstančiai jau mirė. Tokios informacijos skleidėjai tikina, kad koronaviruso židinyje, Kinijos Uhano mieste, yra statoma ne ligoninė, kaip teigia oficialūs šaltiniai, o tai – masinė kapavietė, kurią bandoma paslėpti statybomis.

Paprasčiausias patarimas, kaip nepriskaityti melagingų žinių apie koronavirusą, yra netikėti informacija, kurią socialiniuose tinkluose viešina asmenys, neturintys kompetencijos apie tai kalbėti. Pavyzdžiui, neturi nieko bendra su medicina. Aplink pasaulį sveikatos apsaugos ministerijos ir kitos institucijos skuba užkirsti kelią melagingų pranešimų sklaidai ir švaisto savo resursus, kad nuramintų panikuojančius.

Štai, pavyzdžiui, melagingų pranešimų skleidėjai sugalvojo apkartinti australų gyvenimą. Sukūrę netikrą „Twitter“ paskyrą neegizstuojančiai sveikatos apsaugos institucijai, asmenys ėmė viešinti informaciją, kad koronavirusu galima užsikrėsti vartojant tam tikrus maisto produktus.

Oficialios institucijos puolė neigti įrašus, tačiau žala jau buvo padaryta ir viešojoje erdvėje ėmė cirkuliuoti melaginga žinia.

Ir tai tik ledkalnio viršūnė. Melagingų naujienų skleidimu pagarsėjęs rusiškas tinklapis „Tsargrad“ paskelbė, kad naujojo koronaviruso atmaina yra ne kas kita, kaip amerikiečių laboratorijose sukurtas ir į aplinką paleistas, biologinis ginklas. Rusijoje atsirado politikų, kurie ėmė dalintis panašiomis teorijomis.

Pasisakė ir antivakseris Kiguolis

Biologinio ginklo teorijos skleidėjų netrūksta ir Lietuvoje. Štai melagingų naujienų skleidimu įtariamas portalas ekspertai.eu nepraleido progos savo skaitytojus informuoti, kad neva mirtį sėjantis koronavirusas yra susijęs su Uhano mieste esančia laboratorija, dirbančia su Kinijos biologinio ginklo programa.

O štai verslininkas bei pagarsėjęs antivakseris Ugnius Kiguolis savo „Facebook“ paskyroje pasidalino net keliomis, ne kartą paneigtomis, melagingomis žiniomis. Sąmokslo teorijomis žinomas vyras pirmadienį pasidalino su daugiau 77 tūkst. savo sekėjų.

Pirmiausia, U. Kiguolis praneša apie biotechnologijų įmonės „Inovio Pharmaceuticals“ kuriamą vakciną, skirtą apsisaugoti nuo naujojo koronaviruso. Žinomas vyras cituoja įmonės mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros departamento vadovę Kate Broderick, kuri esą paskelbė, kad vakcina sukurta per dvi valandas. „Puiku! Visas pasaulis išgelbėtas! Tikimės, Lietuva kuo skubiau įsigys šį saugų ir efektyvų produktą bei suteiks išsigandusiems žmonėms viltį gyventi“, – savo soc. tinkle rašo U. Kiguolis.

Tačiau pati įmonė informacijos, kad vakcina jau sukurta, nepateikė. Kol kas oficiali informacija skelbia, kad „Inovio Pharmaceuticals“ pasinaudojo Uhano koronaviruso genų seka ir tai leido mokslininkams sukurti ne pačią vakciną, o teorinį vakcinos veikimo mechanizmą. Tikėtina, kad žmonėms tinkamą vartoti vakciną turėsime tik po 4 mėnesių.

Verslininkas taip pat su savo sekėjais pasidalino sąmokslo teorija, kad virusas visai nėra naujas ir buvo sukurtas laboratorijoje.

Ir nors ši koronaviruso atmaina yra visiškai nauja ir dar neištyrinėta, koronavirusas yra terminas, kuris apibūdina visą virusų grupę. Pavadinimas kilo todėl, kad šie virusai primena karūnas. Taip pat įraše minima, kad šiuo virusu galima užsikrėsti valgant mėsą. Kol kas oficiali pozicija yra tokia, kad virusu galima užsikrėsti oro-lašeliniu būdu. Kadangi virusas dar nėra ištyrinėtas, 100 proc. teigti, kad jis plinta tik tokiu būdu – negalima. Apie tai ketvirtadienį Sveikatos apsaugos ministerijos organizuotoje spaudos konferencijoje užsiminė ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro direktorė Rolanda Lingienė.

U. Kiguolis paliečia dar vieną garsią sąmokslo teoriją: Pirbraito institutas 2015 metais užpildė patentą apkarpytai coronavirus versijai, kurią naudotų vakcinose.

Kiti šią sąmokslo teoriją platinantys asmenys teigia, kad koronavirusas neva skirtas kuriant vakcinas, todėl dabar vakcinų kūrėjai esą ketina pasipelnyti iš galimos pandemijos. Tiesa, šią sąmokslo teoriją platinantys skiepų priešininkai neatsižvelgia į faktą, kad Pirbraito institute nedirbama su koronavirusais, pavojingais žmonėms – minėtos įstaigos tyrėjai ieškojo vakcinos, kurią būtų galima taikyti tik prieš paukščiams pavojingus virusus.

U. Kiguolis toliau tęsia, kad Pirbraito institutas gavo finansavimą iš Billo ir Melindos Gates’ų. Šia sąmokslo teorija tikintys asmenys mano, kad milijardieriai yra kalti dėl Uhano mieste atsiradusio viruso. Tačiau šią sąmokslo teoriją pagrindžiančių įrodymų – nėra.

DELFI ragina skaitytojus pasitikėti NVSC pateikiama informacija, o ne ta, kurią galite rasti socialiniuose tinkluose.

Tai veikimas prieš valstybę

Pasiteiravus NVSC direktorės R. Lingienės, iš kur atsiranda šios sąmokslo teorijos ir ko siekia jų skleidėjai, ji atsako, kad į šį klausimą sunku atsakyti – ji pati melagingos informacijos neskleidžia.

„Čia galbūt psichologai daugiau pasakytų. Bet pastebėjome, kad netgi savo buvusių kolegų tam tikrus komentarus, kurie, sakykime, būtų veikimas prieš šalį, prieš Lietuvą, prieš piliečius. Nepaprastai neprofesionalus, kelianntis gandus (elgesys – DELFI). Ypač, jei apie tai šneka medikas“, – sako R. Lingienė ir priduria, kad medikai, kurie skleidžia tokią informaciją, mažina specialistų motyvaciją.

Anot jos, toks elgesys yra kenkimas. NVSC direktorė svarsto, kad galbūt Lietuvos pasirengimas koronovirusui nepatinka melagingos informacijos skleidėjams. „Nežinau, aš čia matau kenkimą. Kokia to prasmė – negaliu pasakyti“, – sako R. Lingienė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA