Kauniečiams atverta rekonstruota Aleksoto apžvalgos aikštelė | Kas vyksta Kaune

Kauniečiams atverta rekonstruota Aleksoto apžvalgos aikštelė

R. Tenio nuotr.

Gerokai užtrukusi vaizdingą Kauno panoramą atveriančios Aleksoto apžvalgos aikštelės rekonstrukcija pagaliau baigta. Nebeliko patekimą čia ribojusių statybinių tvorų – objektas atiduotas vertinti, o visus darbų formalumus sutvarkyti tikimasi šią savaitę.

Pasikeitė neatpažįstamai

Kaip „Kas vyksta Kaune“ patvirtino savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė, šiuo metu vyksta apžvalgos aikštelės pridavimas – šios procedūros turėtų būti užbaigtos iki savaitės pabaigos.

Tuo metu čia atvažiavusius ar istoriniu funikulieriumi pakilusius kauniečius ir miesto svečius jau pasitinka atnaujinta dviejų lygių apžvalgos aikštelė su neįgaliesiems įrengtu liftu.

Aikštelė išklota granito trinkelėmis, jos kontūrai apvesti vizualiai lengvais stikliniais turėklais. Suremontuoti ir į kalną vedantys laiptai, o miestiečių saugumui panoramoje įrengta vaizdo stebėjimo sistema.

Senąją aikštelę mena tik rūstus Roberto Antinio „Perkūnas“. Beje, 4 m aukščio kalto vario skulptūra ne tokia jau nepajudinama: nuo 1970 m. ji stovėjo Senamiestyje, prie Perkūno namo, ir tik 2005 m. perkelta ant kalno – šią vietą parinko architektas Eugenijus Miliūnas.

Koją kišo šaltis, paskui taisė broką

Tiesa, 2018-ųjų balandį įsisukusius aikštelės atnaujinimo darbus planuota užbaigti kone prieš metus, tačiau rangovui skersai kelio stojo nepalankios oro sąlygos, vėliau pridaryta broko.

Kaip pernai sausį „Kas vyksta Kaune“ aiškino savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis, dėl žemos oro temperatūros nespėta užbaigti betonavimo darbų, neįrengti granito klojimui reikalingi pagrindai. Viršutinėje aikštelėje tuomet nuspręsta pastatyti šildomą palapinę, kad būtų galima tęsti rekonstrukciją.

Kovą darbus atliekančios bendrovės „HSC Baltic“ darbų vykdytojas Jonas Valiulis tikino, kad rekonstrukciją planuojama užbaigti balandžio pradžioje, tačiau ir įpusėjus vasarai čia tebesisukiojo statybininkai. Tąkart, anot A. Pakalniškio, rangovą pristabdė architekto Rimanto Giedraičio pastebėtas brokas – darbininkai buvo priversti šalinti apžvalgos aikštelės atraminės sienelės trūkumus.

Prireikė tvirtinti šlaitą

Kaip anksčiau rašė „Kas vyksta Kaune“, dar 2017 m. rudenį, rengiant rekonstrukcijos projektą apatinėje Aleksoto kalno dalyje buvo aptiktos nedidelės nuošliaužos.

Atlikus išsamius tyrimus, paaiškėjo, kad jos susidaro dėl čia tekančių šaltinėlių – tolimesnės erozijos prevencijai buvo įrengta drenažo sistema, surenkanti vandenį, kad šis neplautų šlaito.

Nors Aleksoto apžvalgos aikštelė jau baigta, kalno šlaite vietoje drugelio dar turėtų atsirasti iš žemaūgių krūmų sukurta spalvinga juosta, kurioje dominuos tautiniai motyvai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA