Judėjimas išgelbėjo diabetu sergantį kaunietį: pakeitė darbą, atsisakė automobilio ir eina į žygius | Kas vyksta Kaune

Judėjimas išgelbėjo diabetu sergantį kaunietį: pakeitė darbą, atsisakė automobilio ir eina į žygius

Organizatorių nuotr.

Dešimt kilometrų per dieną 2 tipo diabetu sergančiam kauniečiui Rimvydui Vaicenavičiui – lengvas pasivaikščiojimas. Rūpindamasis sveikata, jis penkiolikos metų karjerą kabinete iškeitė į fiziškai aktyvų darbą, atsisakė automobilio, pradėjo sveikai maitintis ir nepraleidžia nė vieno #walk15 žygio.

Per pusmetį numetė 15 kilogramų

„Judėjimas pavirto gyvenimu“, – sako kaunietis, kviečiantis visus, mėgstančius žingsniuoti, susitikti vasario 8 d. Kaune ir įveikti 5 kilometrų ilgio ėjimo trasą „Diabetas mano širdyje“.

Šis ėjimas jam bus išskirtinis, nes fizinis aktyvumas atnešė kitokią gyvenimo kokybę – be insulino injekcijų ir tokio režimo keliamos rizikos. Apie savo ligą R. Vaicenavičius sužinojo atsitiktinai: diabetu sirgo tėvas, todėl kartą nutarė ir pats pasitikrinti. Prieš tai jokių simptomų nejautė, todėl rezultatas išgąsdino.

„Pamatęs skaičius ekrane, nepatikėjau. Tyrimo rezultatai buvo labai blogi, gliukozės kiekis viršijo normą net penkis kartus. Paskui dvi savaites praleidau ligoninėje, diagnozė – 2 tipo diabetas ir gydymas insulino injekcijomis“, – prisimena vyras, kurį gyvenimą keičianti žinia užklupo sulaukus 33 metų.

Tada ir prasidėjo pagrindiniai jauno vyro gyvenimo pokyčiai. Jis atsisakė visko, kas saldu ar turi daug angliavandenių. Maisto kiekį irgi teko riboti, kad neviršytų rekomenduojamo suvalgomų angliavandenių kiekio. O fiziniam aktyvumui pasirinko dviratį, kuriuo riedėdavo su palaikančia komanda – šeima. Pradžioje judėjo atsargiau, paskui žygiai vis ilgėjo.

„Per pusę metų pavyko numesti 15 kilogramų, priprasti prie naujo maisto raciono ir kiekių, ir pereiti nuo insulino švirkštu prie geriamų tablečių, kurias jau naudoju daugiau nei 12 metų. Paskutinius trejus metus prie važinėjimo dviračiu dar aktyviai dalyvauju ėjimuose, žygiuose ir pasivaikščiojimuose. Dėl to savijauta yra labai gera, ir kol kas neatsirado jokių diabeto sukeliamų komplikacijų“, – sako R. Vaicenavičius, drąsinantis visus, kurie turi 2 tipo diabetą, nebijoti fizinio krūvio.

Walk15 žygis / Organizatorių nuotr.

Judėjimas 2 tipo diabetu sergantiems žmonėms, pasak kauniečio, gyvybiškai būtinas, nes nesirūpinant savimi ima trikti kraujotaka, dėl to atsiranda pėdų pažeidimų, galinčių baigtis amputacija. Atsisako dirbti inkstai, susergama širdies ir kraujagyslių ligomis – nekontroliuojamas diabetas sukelia labai rimtas komplikacijas, kurių pasekmės yra negrįžtamos, todėl gliukozės kiekio kraujyje reguliavimas yra pagrindinė užduotis.

Gerais rezultatais nustebino net gydytoją

Subalansuotas maistas, aktyvi fizinė veikla, tinkamai ir laiku naudojami vaistai leidžia gyventi visavertį gyvenimą. Judėjimas padeda pasiekti gerų rezultatų ne tik tiems, kuriems diabetas neseniai pasireiškė, bet ir su juo seniai kovojantiems žmonėms.

„Gydytoja nelabai tikėjo, kad atsistatysiu po tokių prastų rezultatų, kuriuos parodė tyrimai, bet man pavyko“, – laimėtu bilietu į visavertį gyvenimą džiaugiasi R. Vaicenavičius.

Vienas didžiausių jo gyvenimo pokyčių – palikti kabinetinį darbą. Kaunietis susirado kitą veiklą, montuoja apsaugos sistemas. Norėdamas daugiau judėti, jis nebevažinėja automobiliu. Pasikeitė ir jo požiūris į oro sąlygas: dabar nesvarbu, lyja ar sninga, su šeima šoka ant dviračių arba leidžiasi į keliasdešimties kilometrų žygius pėstute. Pradžioje nueidavo trejetą ar penkerius kilometrus, paskui kelionės ilgėjo.

„Pradėjus aktyviai gyventi, pradžioje būdavo ir nuovargis, ir raumenis skaudėdavo, bet organizmui pripratus, to aktyvumo norisi vis daugiau ir daugiau, – šypsosi radęs būdą ligai suvaldyti vyras. – O ir savijauta po pasivaikščiojimo ar pasivažinėjimo dviračiu būna tikrai puiki, kaip gavus teigiamos energijos užtaisą“.

Walk15 žygis / Organizatorių nuotr.

Iššūkis – dalyvauti ėjimo varžybose

Kuo daugiau kalorijų sudegina užsiimdamas aktyvia fizine veikla, tuo jam lengviau kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje. Dėl to kaunietis prieš trejus metus ryžosi iššūkiui: išmėgino vieną iš #walk15 trasų Kaune. Įveikti 10 kilometrų distanciją iš pradžių atrodė sunki užduotis, visa kartu eiti pasišovusi šeima rūpinosi, ar jis nepervargs, neprisitrins kojų – tai diabetu sergantiems žmonėms gali būti pavojinga dėl silpnesnės kraujotakos.

Vis dėlto pavyko puikiai: gerai suplanuotas maršrutas, naujai atrasti bendraminčiai ir galimybė įveikti sau išsikeltą iššūkį R. Vaicenavičių pavertė masinio ėjimo gerbėju. „Dabar keturiese kaip komanda važinėjam per visą Lietuvą, atstumai didėja, jau ir 30 kilometrų galime nueiti. Į #walk15 renginius susirenka labai daug žmonių, bet pavyksta tame būryje sutikti ir pažįstamų, dalyvavusių kituose ėjimuose“, – bendryste džiaugiasi aktyvus ėjikas.

Padeda net vienas kilometras ėjimo!

Antroji Lietuvoje ėjimo trasa „Diabetas mano širdyje“ skirta diabeto temai aktualizuoti, ja žingsniuos žmonės, gyvenantys su šia liga, jų artimieji, gydytojai, sveikatos priežiūros specialistai, diabetu sergančiųjų grupės nariai, jų draugai. Startavę nuo Kauno centrinio pašto, jie ne tik pamankštins kojas, bet ir daugiau sužinos, kaip, susirgus diabetu, išvengti širdies ir kraujagyslių ligų – prailginti gyvenimą bent 12 metų. Net vienas kilometras ėjimo per dieną gali sutirpdyti 50 kcal, ir per metus žmogus gali numesti 2,5 kilogramus.

„Nueiti 5 kilometrus gali visi, – drąsina R. Vaicenavičius. – Man fizinis aktyvumas išgelbėjo sveikatą, dabar gyvenu kaip normalus žmogus“.

Daugiau sužinoti apie diabetą pažinti skatinančią trasą, vesiančią per įdomiausias Kauno vietas, galima #walk15 programėlėje. Projekto iniciatyvą rengia mobilioji vaikščiojimo programėlė #walk15, o trasą diabeto bendruomenei dovanoja pasaulinė biotechnologijų kompanija „Novo Nordisk“, beveik šimtmetį padedanti pacientams kovoti su diabetu.

Antroji ėjimo trasa „Diabetas mano širdyje“ bus pristatoma Kaune vasario 8 dieną. Registruotis galima čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA