Darbostogos Nidoje: ar įmanoma apie Kauną informuoti per atstumą? | Kas vyksta Kaune

Darbostogos Nidoje: ar įmanoma apie Kauną informuoti per atstumą?

R. Tenio nuotr.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ komanda praeitą savaitę ryžosi netikėtam iššūkiui. Visi darbuotojai keturioms dienoms persikėlė dirbti į Nidos kurortą, kur pavyko ne tik atlikti įprastą darbą – informuoti kauniečius apie svarbiausius įvykius Kaune, bet ir mokytis, stiprinti komandinius ryšius bei skirti laiko poilsiui jau pavasariu kvepiančioje gamtoje. 

Pavyko dirbti be trikdžių

„Buvo nerimo, kaip seksis dirbti ne iš redakcijos, bet, atrodo, lyg niekas iš skaitytojų nepastebėjo, kad mūsų nebuvo Kaune“, – šypsosi portalo naujienų administratorė ir budinti žurnalistė Miglė Kubiliūtė. Įprastai Miglės rašytu įrašu su sveikinimu vardadienius švenčiantiems kauniečiams Facebook bendruomenės puslapyje 8 ryto prasideda „Kas vyksta Kaune“ darbo diena.

Budinčių žurnalistų rytai, portalo skaitytojų akimis, iš Nidos prasidėjo lygiai taip pat, kaip kiekvieną rytą. Įvykių suvestinių peržiūrėjimas ir surašymas, kas esminio per naktį įvyko Kaune, naujienų agentūros BNS ir portalo partnerių naujienų atranka pagal tai, kas gali būti aktualu ir svarbu kauniečiams, elektroniniu redakcijos paštu atsiųstų spaudos pranešimų peržiūra. Ir, žinoma – nuolatinė komunikacija su portalo skaitytojais, kurie dažnai pirmieji Kaune pastebi svarbiausius įvykius ir praneša apie naujienas mieste.

„Mums labai svarbi portalo skaitytojų – visų jūsų – siunčiama medžiaga, – sako portalo redaktoriaus pavaduotojas, aktualijų žurnalistas Dominykas Biržietis. – Nesvarbu, iš kur dirbtume, bet skaitytojų medžiaga dažnai yra pirminis šaltinis, kuris leidžia mums identifikuoti svarbiausias žinias, operatyviai susisiekti su atsakingais pareigūnais bei visiems kauniečiams pateikti aktualias žinias“.

Aktyvi dronų valdymo, fotografavimo ir filmavimo pamoka. V. Pilkauskas (kairėje) ir D. Biržietis/ R. Tenio nuotr.

Akivaizdu, kad dažnai būtent pilietiškai nusiteikę skaitytojai padeda spręsti daugumai miestiečių rūpimus klausimus, reaguoti į įvykius ir nelaimes, kai reikia pranešti žmonėms svarbią informaciją, pavyzdžiui, kada atsiras elektra po gedimo, bus atstatytas vandens tiekimas ir pan. „Kartais juokaujame, kad Kaune turime kelias dešimtis visą parą budinčių reporterių, kurie tiesiog nepamainomi mūsų nedidelės redakcijos darbe“, – kolegoms pritaria portalo redaktorė ir žurnalistė Brigita Sabaliauskaitė.

Aktualiausia skaitytojų medžiaga, kuria „Kas vyksta Kaune“ dalinosi su kauniečiais portalo redakcijos darbostogų metu – tai vaizdai, kaip nevalytas nuotekas į miesto kanalizaciją pila „Kauno švaros“ vakuuminė šlavimo mašina, ažiotažas dėl Girstupio upelio užterštumo bei skaitytojų užfiksuota medžiaga, kaip lengvai galima nusipirkti Kaune alkoholinių gėrimų draudžiamomis valandomis.

Mokėsi išmaniųjų technologijų gudrybių

Darbostogų programa buvo sudaryta iš keturių dalių: medijų technologijų mokymų, portalo turinio analizės, planavimo ir vizijos generavimo, kūrybinio darbo ir komandos formavimo. Tai buvo ne pirma tokio pobūdžio „Kas vyksta Kaune“ nuotolinė išvyka, kurios mokymų ir mentorystės dalį įgyvendino ilgametis portalo partneris – startuolių platforma „ChangeMakersON“.

Portalo komandos nariai – Vaidas Pilkauskas, Brigita Sabaliauskaitė, Agnė Andreikėnienė, Dominykas Biržietis, Rokas Tenys, Miglė Kubiliūtė, Elena Šostakaitė, Vilius Stankevičius ir 2 pagrindinės „ChangeMakersON“ ekspertės Simona Šimulytė ir Daiva Koponen apsistojo Nidos meno kolonijoje, kur ir vyko kūrybinės sesijos ir komandos mentorystės „workshop’ai“. Nemažą laiko dalį kūrybinė komanda praleido gamtoje, kur portalo vadovas ir įkūrėjas Vaidas Pilkauskas vedė intensyvius medijų technologijų mokymus redakcijos darbuotojams.

Žurnalistai mokėsi dirbti su naujausiomis fotografavimo, montavimo, vaizdo fiksavimo išmaniuoju telefonu programėlėmis, patys atliko kūrybines užduotis. Taip pat įgijo tiesioginio video transliavimo internetu įgūdžių ir patys stojo kalbėti prieš mobilias kameras. Ypač naudinga buvo dronų valdymo pamoka, kurios metu redakcijos komanda mokėsi ne tik valdyti skraidančius „Kas vyksta Kaune“ reporterių pagalbininkus, bet ir darė nuotraukas, filmavo.

Tiesioginės transliacijos „stand’up“ imitaciją repetuoja B. Sabaliauskaitė/ R. Tenio nuotr.

„Daug metų išmaniųjų įrenginių valdymas, diegimas, video formatų kūrimas portale buvo mano pomėgių ir atsakomybių lauke. Atėjo laikas, kai portalas iš vieno asmens kanalo išaugo į žiniasklaidos priemonę, todėl reikia ir kolegoms mokytis patiems valdyti turimą techninę bazę bei įgyvendinti kūrybines idėjas, kurios neturi apsiriboti tik darbu iš redakcijos prie kompiuterio“, – įsitikinęs portalo vadovas Vaidas Pilkauskas. Jo galvoje – ir vėl daugybė idėjų, kaip dar labiau burti ir įtraukti „Kas vyksta Kaune“ Facebook ir portalo bendruomenę, kuri sparčiai artėja prie 230 tūkst. sekėjų ribos.

Jo įsitikinimu, Nidoje komanda išmoko tik įgūdžių pradžiamokslio, o tikroji patirtis ateis dirbant. „Neturime laiko ilgiems mokymams, dažnai mokytis tenka jau praktiškai įgyvendinant sumanymus. Lygiai kaip to mokiausi aš pats – iš savo klaidų ir sėkmių, kurių tikrai buvo ne viena“, – kolegas asmeniniu pavyzdžiu drąsina iš socialinės medijos kanalo į inovatyvią žiniasklaidos priemonę išaugusio portalo įkūrėjas.

Mokymų akimirka / R. Tenio nuotr.

Misija – skatinti kritinį mąstymą

Kiekvienos šiuolaikinės organizacijos didžiausia stiprybė – joje dirbantys žmonės. Efektyviai, be vidinių trikdžių ir darniai dirbantis kolektyvas – tai viena iš vertybių, kuri portalui „Kas vyksta Kaune“ visada buvo prioritetų viršuje.

„Tokia bendra išvyka yra naudinga kiekvienai organizacijai, visų pirma dėl bendravimo, kurio mūsų gyvenimuose vis mažiau. Ne paslaptis, kad darbo metu daugiausia laiko praleidžiame ne bendraudami tarpusavyje, o dirbdami kiekvienas atskirai prie savo kompiuterio ar išmaniojo telefono. Darbostogų metu viskas apsivertė atvirkščiai – didžiąją dalį laiko skyrėme gyvam bendravimui ir tai davė didesnį supratimą apie kiekvieno iš mūsų geriausias savybes bei postūmį tobulėjimui“, – sakė portalo pardavimų vadovė Agnė Andreikėnienė. Agnės manymu, visas laikas stovykloje buvo svarbus ir reikalingas – pradedant bendra kelione maršrutu Kaunas – Nida ir atgal „Kautros“ mokroautobusu, 12 km naktiniu žygiu nuo Parnidžio kopos, per Nidą ir atgal tamsoje skendinčiu pajūriu, baigiant kasdienių bendrų pusryčių ir vakarienių gamyba.

Šiuo metu portale dirba 8 žmonės, viena darbuotoja yra motinystės atostogose. Taip pat komandai nuolat talkina 6–8 laisvai samdomi IT, viešųjų ryšių, filmavimo ir transliavimo paslaugų teikėjai. Kartu su „Kas vyksta Kaune“ komanda Nidoje vykusiuose mokymuose dalyvavo ir IT specialistas Vytautas Gluoksnis, atsakingas už naujienų portalo IT vystymo sritis.

„Po šios stovyklos naujienas skaitysiu visai kitaip, – po darbostogų Nidoje sakė Vytautas. – Bendraudamas su jumis geriau supratau, kodėl vienaip ar kitaip aprašote naujienas, kaip pasirenkate vienas temas, o kodėl kitos jums pasirodo neįdomios. Labai gerai supratau, kad jūsų misija yra didinti visuomenės sąmoningumą. Anksčiau galvodavau, kodėl žurnalistai būtinai visur mato tik blogus dalykus, dabar supratau – taip darote ne dėl to, kad esate pikti ar blogo būdo, tiesiog tokia jūsų funkcija. Ugdyti visuomenės kritinį mąstymą“.

Apie portalo kuriamą turinį, temas, į kurias reiktų labiau orientuotis, o kurios turėtų sulaukti mažesnio susidomėjimo, jų įgyvendinimo greitį ir priemones, atsakomybę ir šiuolaikinės žiniasklaidos keliamus iššūkius bei misiją tarp kolegų visas keturias dienas vyko atviros ir naudingos diskusijos.

Su portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistais susitiko Neringos meras Darius Jasaitis/ R. Tenio nuotr.

Į jas netikėtai įsiterpė į susitikimą su Nidoje viešinčiais žurnalistais atvykęs Neringos meras Darius Jasaitis, ne tik daugiau papasakojęs apie šio krašto aktualijas, bet ir pakvietęs „Kas vyksta Kaune“ komandą dalintis inovatyviomis idėjomis apie šio kurorto vystymo viziją. D. Jasaitis išdavė ir vieną mažai kam žinomą faktą, kad viename atvykstamojo turizmo skatinimo projekte turėta minčių Neringos savivaldybei bendradarbiauti su Kaunu bei tam gautas Kauno mero V. Matijošaičio pritarimas. „Kas mus jungia? Nemunas“, – šyptelėjo meras, atsakydamas į portalo „Kas vyksta Kaune“ vadovo V. Pilkausko klausimą.

Komandinis darbas – per pažinimą

Mokymų Nidoje metu darbostogų dalyviams teko atlikti komandines užduotis, imtis kūrybinių darbų, pavyzdžiui, per keliolika minučių nufotografuoti ar nufilmuoti video, kuris labiausiai atspindėtų portalo dabartį ir ateitį. Aplink Nidos meno koloniją esantys miškai ir kopos, pastatų simbolika sufleravo netikėčiausius simbolius, kuriuos komandoje buvo ir smagu, ir linksma aptarti.

„ChangeMakersON“ augo vienu metu su „Kas vyksta Kaune“. Tai puikus pavyzdys, kai draugystė tampa verslo partneryste, kai verslai gali bendradarbiauti, vienas kitą palaikyti, mokytis ir partneriauti. Nuoširdžiai džiaugiuosi mūsų labai mylimų partnerių sėkme. Laiko patikrinta draugystė ir partnerystė tik sustiprina emocijas ir rezultatą“, – sako „ChangeMakersON“ įkūrėja ir „Kas vyksta Kaune“ mentorė Simona Šimulytė.

Mokymų mentorės S. Šimulytė (kairėje) ir D. Koponen turi ateities užduočių „Kas vyksta Kaune“ komanadai / R. Tenio nuotr.

Ne mažiau dalyvius įtraukė ir sesijos, kurių tikslas – geresnis vieni kitų pažinimas, dalykinių savybių atskleidimas, aiškesnis darbinių funkcijų ir atsakomybių atskyrimas ir tiesiog – bendravimas, kalbėjimas apie tai, kas svarbu, kas rūpi, ką norėtųsi keisti. Tiek kūrybines, tiek koučingo sesijas moderavo „ChangeMakersON“ ekspertės S. Šimulytė ir D. Koponen, kurios su komanda dirbs ir po darbostogų, nes kiekvienas iš Nidos išsivežė ne tik gerų įspūdžių, bet ir užduočių.

Tad nuo kalbų ir pramogų jau nuo pirmadienio „Kas vyksta Kaune“ visa jėga vėl įsisuko į Kauno įvykius ir aktualijas. Kasdien būkite pirmieji, kurie apie tai sužinos!

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA