Dėl plintančio mirtino viruso lietuviams rekomenduojama nevykti į Kiniją (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Dėl plintančio mirtino viruso lietuviams rekomenduojama nevykti į Kiniją (papildyta)

Kas vyksta Kaune, BNS 2020/01/27 14:20
Asociatyvi / M. Jaugelavičiaus nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai ėmėsi laikinųjų papildomų atsargos priemonių koronaviruso grėsmei suvaldyti ir jau tris dienas iš eilės visuose trijuose Lietuvos oro uostuose konsultuoja Kinijoje keliavusius asmenis. Anot specialistų, šiuo metu didžiausias akcentas skiriamas konsultavimo svarbai ir keliautojų sąmoningumo didinimui.

„Visų institucijų tikslas yra bendras – užkirsti kelią ligos išplitimui visuomenėje per patekimo į šalį vartus. Keliaujantiesiems oro uostuose suteikiama išsami informacija apie galimus koronaviruso simptomus bei būtinosios priemonės, jei kiltų įtarimų. Pirmosios trys mūsų specialistų darbo dienos oro uostuose rodo, kad dažniausiai keleiviai teiraujasi apie tai, ką reiktų daryti įtarus tokį virusą.

Aktyvesni ir drąsesni klausdami rodosi užsienio piliečiai. Iš tiesų nors Lietuvoje neturime jokių fiksuotų atvejų, yra labai svarbus visuomenės sąmoningumas – koronaviruso simptomų žinojimas ir supratimas apie Kinijoje keliavusiųjų sveikatos stebėjimo poreikį“, – situaciją komentuoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Kaip rašoma NVSC pranešime spaudai, užsikrėtusiųjų šiuo virusu simptomai – panašūs į gripo. Vargina karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas – požymiai yra panašūs pneumonijai (plaučių uždegimui) priskiriamiems bruožams. Svarbu suprasti, jog simptomai gali pasireikšti ir vėliau, po kelionės.

„Grįžtantiems ar grįžusiems iš Kinijos asmenims, kuriems pasireiškė į gripą panašūs simptomai, rekomenduojama kuo skubiau kreiptis bendruoju pagalbos telefonu 112, o ne vykti į gydymo įstaigas. Telefonu specialistus reiktų informuoti apie pasireiškusius simptomus, buvusias keliones bei vykdyti tolimesnius gydytojų nurodymus, o kelionės orlaiviu metu – informuoti lėktuvo įgulą“, – komentuoja R. Lingienė.

Specialistai rekomenduoja susilaikyti nuo nebūtinų kelionių, pataria nevykti į miestus, kuriuose paskelbtas karantinas.

Nuolat stebi

Laikinosios papildomos atsargos priemonės planuojamos, kol tęsis nepalanki epidemiologinė situacija. Tokių priemonių, kurių ėmėsi NVSC, šiuo metu dar nerekomenduoja nei Pasaulio sveikatos organizacija, nei Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras. Jas Lietuva vykdo savanoriškai, atsižvelgdama į kitų valstybių taikomas priemones bei epidemiologinę situaciją.

Pasak R. Lingienės, Lietuva yra pasiruošusi suvaldyti tokio masto riziką – specialistai nuolat stebi sergamumo lygį, epidemiologinius dėsningumus ir tarptautinių institucijų rekomendacijas.

„Svarbiausia yra laiku įtarti galimą ligos atvejį ir sklandžiai toliau bendradarbiauti, kad būtų sumažinta išplitimo rizika. Pirmoji grandis čia – patekimo į šalį vartai, todėl svarbus bendradarbiavimas su oro uostais. Taip pat NVSC specialistai bendrauja ir su kitomis keliolika institucijų, kurių įsitraukimas ir sklandus bendradarbiavimas būtinas“, – teigia R. Lingienė.

„Lietuvos oro uostai yra pasitvirtinę veiksmų planą itin užkrečiamų ligų įtarimo ir situacijos valdymo (karantino) atvejams. Esame pasirengę taikyti visas būtinas technines ir organizacines priemones, kurios reikalingos situacijai. Nuolat bendraujame su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistais, kurie mums teikia naujausią informaciją apie koronaviruso plitimą ir rizikas“, – teigia Dainius Čiuplys, Vilniaus oro uosto direktorius.

URM rekomenduoja nevykti į Kiniją

„URM rekomenduoja laikinai nevykti į Kiniją“, – BNS pirmadienį sakė užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Ministerijos duomenimis, Kinijoje šiuo metu yra apie 300 Lietuvos piliečių.

URM paragino visus šalyje esančius lietuvius užsiregistruoti ministerijos kelionių registracijos sistemoje.

Vilniaus oro uoste nuo šeštadienio patikrinta 11 Kinijoje keliavusių asmenų, rengiamasi šalies oro uostų darbuotojų mokymams.

R. Jakilaitienė sakė, kad URM neturi žinių apie Uhane, iš kur pradėjo plisti virusas, esančius Lietuvos piliečius.

„Į ambasadą niekas nesikreipė pagalbos, susijusios su virusu“, – teigė ji.

Oficialiais duomenimis, koronavirusas nusinešė 80 gyvybių, juo užsikrėtė apie 2,7 tūkst. žmonių.

Papildyta 15.28 val.

Stebės atvykstančius automobilius

„Nuspręsta, kad nedelsiant reikia kreiptis į Valstybės sienos apsaugos tarnybą, kuri saugo sienas, nes oro uostai, laivai nėra vienintelis patekimo kelias: yra geležinkeliai, atvykstama automobiliais. Bandysime išsiaiškinti, kokių priemonių gali imtis ir kitos tarnybos, kad koronaviruso atvežimas į Lietuvą būtų užkardytas“, – žurnalistams po posėdžio sakė Ekstremalių situacijų centro vadovas, sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.

Jis pabrėžė, kad situacija Kinijoje kol kas negerėja, todėl aktyvuotas SAM Ekstremalių situacijų operacijų centras – jo aktyvavimas esą buvo reikalingas „pasiruošti galimai ekstremaliai situacijai“.

Viceministras neatmetė, kad bus kreipiamasi ir į šalies muitinę. Jis ramino laukiančiuosius siuntų iš Kinijos, A. Šešelgio teigimu, kol kas nėra informacijos, jog virusas galėtų plisti ir per siuntas. Esant poreikiui, centras nusprendė pasitelkti ir daugiau institucijų.

A. Šešelgis sakė, kad tarnybos pačios turėtų apsispręsti, kaip vykdyti automobilių kontrolę.

„Jei mes žinotumėme, kaip tą reikia daryti, mes į juos nesikreiptumėme. Užtat dabar yra sprendimas telkti tas pajėgas, greičiausiai, ir į muitinę teks kreiptis, kadangi pro juos pravažiuoja didelė dalis automobilių, kad jie pasižiūrėtų pagal savo tvarkas, kaip galėtų būti bendrų pastangų dalimi“, – dėstė jis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA