Užsitęsus ginčams, „Kauno grūdai“ atsisakė statybos planų | Kas vyksta Kaune

Užsitęsus ginčams, „Kauno grūdai“ atsisakė statybos planų

BNS / Erika Alonderytė 2020/01/24 20:21
Asociatyvi / AB „Kauno grūdai“ „Facebook“ puslapio nuotr.

Teismuose tebesitęsiant Vilniaus rajono savivaldybės ir aplinkosaugininkų ginčui dėl „Kauno grūdų“ („KG Group“) grupės valdomo Vilniaus paukštyno planų Rukainiuose statyti paukštyną, įmonė teigia atsisakanti šių planų ir pastatus žada parduoti.

„Rukainiuose turimuose pastatuose nežadame vystyti viščiukų broilerių auginimo veiklos. Objektą žadame parduoti“, – BNS nurodė „KG Group“ Ryšių su visuomene specialistė Sandra Vičienė.

Tačiau, anot jos, tai nesusiję su ginčais teismuose. „Pastatai reikalauja labai daug investicijų, pati vieta yra bloga. Viską sutvarkyti ekonomiškai nenaudinga“, – teigė ji.

Statyti naują paukštidę Vilniaus paukštyno valdoma veislinių paukščių priežiūros įmonė „Avocetė“ planavo dar 2017 metais. Tačiau ketinimai įstrigo teismuose, rajono savivaldybei užginčijus Aplinkos apsaugos agentūros 2017 metų išvadą, kad būsimai fermai nebūtinas poveikio aplinkai vertinimas.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį iš dalies patenkino savivaldybės skundą ir nurodė Vilniaus apygardos administraciniam teismui (VAAT) iš naujo aiškintis, ar aplinkosaugininkai turėjo vertinti būsimos fermos poveikį aplinkai.

Pastarasis teismas 2018 metų balandį skundą atmetė. LVAT teigimu, VAAT atmetė savivaldybės pateiktos Aplinkos vadybos ir audito instituto specialisto išvadą, nes jis galėjo būti netiesiogiai suinteresuotas bylos baigtimi.

Tačiau, anot LVAT, jo išvada yra viena iš leistinų įrodinėjimo priemonių ir teismas turėjo ją įvertinti. Savivaldybės teigimu, agentūros išvada neteisėta, be to, pagal rajono teritorijos specialųjį planą „Avocetės“ veikla šioje vietoje neleistina.

Aplinkos apsaugos agentūra teismui nurodė, kad paukštynas neturės jokio reikšmingo poveikio aplinkai, todėl nereikia jo vertinti.

Tuo metu Rukainių bendruomenės nuomone, čia gyvena daug jaunų šeimų, šalia yra gyvenamieji namai, vandenvietė, be to, netoli yra kultūros, švietimo, turizmo ir kitų objektų, vyksta daug renginių, todėl nemalonus kvapas pakenktų šiai veiklai, būtų padaryta žala žmonių sveikatai ir aplinkai.

„Avocetė“ įrengti paukštyną planavo 1,5 hektaro ploto sklype, kuriame yra 2,8 tūkst. kv. metrų ploto buvusi veršidė, daržinės ir kiti pastatai. Juos įmonė įsigijo 2005 metais.

Registrų centro duomenimis, „Avocetės“ pajamos 2018 metais mažėjo 2,2 karto iki 144,4 tūkst. eurų, nuostoliai – 4,5 karto iki 21,1 tūkst. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA