Sėkmingas bandymas: alkoholio Kaune galima įsigyti ir nakties metu | Kas vyksta Kaune

Sėkmingas bandymas: alkoholio Kaune galima įsigyti ir nakties metu

GUSTĖ BALIUCKAITĖ, DOMINYKAS BIRŽIETIS 2020/01/23 09:34
R. Tenio nuotr.

Nors visi žino, kad nuo 2018-ųjų tarp 20 ir 10 val., o sekmadieniais – po 15 val. parduotuvėse prekyba alkoholiniais gėrimais uždrausta, svaigalų užsimanę kauniečiai turi alternatyvą. Kaip parodė portalo „Kas vyksta Kaune“ atliktas tyrimas, ant Milikonių kalno, Šilainiuose esančioje užeigoje „Broliai Juodvarniai“ įsigyti alkoholio nebus itin sudėtinga. Vienam populiaraus tinklo taškui perėjus prie gėlių verslo, Šilainiuose prekyba alkoholiu išsinešimui ir toliau vykdoma įstatymo draudžiamu metu.

Su kompanija smagiai praleisti laiko į Žemaičių plente esančią „Brolių Juodvarnių“ užeigą užsuka retas – čia nuolat būriuojasi iš pažiūros asocialūs asmenys, o patalpa, kurioje pastatyti keli staliukai, labiau tėra priedas, suteikiantis baro statusą ir formaliai leidžiantis alkoholinius gėrimus gurkšnoti viduje.

Užeigoje praeitų metų pabaigoje apsilankę portalo žurnalistai savo akimis įsitikino, kad čia užsukę klientai viduje dažniausiai praleidžia vos kelias minutes ir apsipirkę suka savais keliais. Tik butelių išeinančiųjų rankose nepamatysite, mat „barmenas“ pasiūlo susikrauti juos į kuprinę ar kišti į užantį. Tą patvirtina ir „Kas vyksta Kaune“ skaitytojų atsiųstas vaizdo įrašas.

Tiesa, prieš pardavimą pirkėjai informuojami apie antkainį, kurį bendrovė yra nustačiusi alkoholiniams gėrimams, tikriausiai, siekdama amortizuoti rizikingą prekybos pobūdį bei gauti iš tokios veiklos papildomą pelną. Įspėjami klientai ir apie išsinešus gėrimus gresiančią atsakomybę, nors ši atitinkamai numatyta ir parduodančiai šaliai.

Kvitai? Nejuokaukite, juk visi supranta dalyvaujantys atitinkamų institucijų dėmesį galinčiame patraukti reikale. O pajamų įforminimas šioje įstaigoje, ko gero, vertas atskiros publikacijos.

Minėti prekybos alkoholiu ypatumai matyti ir „Kas vyksta Kaune“ skaitytojo užfiksuotame vaizdo įraše. Po 20 val. atvykęs į „Brolius Juodvarnius“, jis paprašo alaus – išklausęs antkainio ir draudimų instrukcijų, gauna nepradarytą „Grimbergen“ skardinę ir yra laisvas gėrimu mėgautis kur panorėjęs.

Įstatymų teigia nepažeidžiantys

„Kas vyksta Kaune“ susisiekus su bendrovės „Broliai Juodvarniai“ vadovu Petru Rugiu, šis tikino, kad alkoholio prekyba užeigose kontroliuojama pagal visas galimybes, perkantieji po 20 val. perspėjami, kad išsinešdami alkoholį pažeidžia įstatymą.

„Visokių atvejų yra buvę, teismas bandė mus nubausti, bet laimėjom, nes viską padarėm teisingai, klientai visi buvo perspėti. (…) Stengiamės kontroliuoti, darbuotojai pasirašę instruktažus, visi perspėti. Kiekvieną klientą mūsų darbuotojai įspėja, pasako, kad išsinešti alkoholio negalima, bet visų nesužiūrėsi, gal kartais ir išsineša, mes nematome“, – atsakomybę pirkėjų link kreipė P. Rugys.

„Brolių Juodvarnių“ vadovas pridūrė, kad alkoholiniai gėrimai pilstomi į stiklines, o joms pasibaigus – į vienkartines talpas, nors, kaip išaiškino Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD), pastarasis veiksmas neatitinka Alkoholio kontrolės įstatymo nuostatų.

Atsakomybė – ir įmonei, ir pirkėjui

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Justina Kazragytė priminė, kad pagal galiojančius teisės aktus parduoti alkoholinius gėrimus išsinešimui draudžiama pirmadieniais–šeštadieniais iki 10 val. ir nuo 20 val., o sekmadieniais – iki 10 val. ir nuo 15 val.

Šis draudimas netaikomas licencijas mažmeninei prekybai alkoholiu turinčiose viešojo maitinimo įstaigose parduodamiems pilstomiems alkoholiniams gėrimams, kurie skirti vartoti tik vietoje.

„Šio draudimo nesilaikančioms įstaigoms gali būta taikoma bauda iki 1170 eurų. Jei nesilaikoma licencijoje nurodytų apribojimų ar pardavimas vyksta be licencijos, taikoma ir alkoholinių gėrimų konfiskacija. Taip pat surinkta medžiaga perduodama NTAKD dėl ekonominių sankcijų taikymo juridiniam asmeniui“, – „Kas vyksta Kaune“ aiškino J. Kazragytė.

Pasak jos, atsakomybė taikoma ir asmeniui, išsinešusiam alkoholį iš viešojo maitinimo įstaigos. Nepriklausomai nuo to, ar asmuo išsinešė alkoholį atidarytoje, ar uždarytoje taroje, gyventojas, pažeidęs numatytą tvarką, gali sulaukti administracinės atsakomybės – piniginės baudos iki 90 eurų ir akcizinių prekių konfiskacijos.

Išskirtiniais atvejais galima neišpilstyti

NTAKD Stebėsenos ir analizės skyriaus vyriausias specialistas Jonas Žala „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare pažymėjo, kad pagal Alkoholio kontrolės įstatymą, prekyba alkoholiu draudžiamomis valandomis galima tik užtikrinus dvi sąlygas: prekiaujama pilstomais alkoholiniais gėrimais bei jie pateikiami vartoti vietoje.

Pavyzdžiui, alkoholinių gėrimų pateikimas vienkartinėse plastikinėse stiklinėse, kurios esą nėra įprasta tara viešojo maitinimo veiklą vykdančioms įmonėms, anot NTAKD specialisto, neatitika įstatymo nustatytos antros sąlygos – alkoholinių gėrimų vartojimo vietoje nuostatų užtikrinimo.

„Jei būtų nustatyti tokie atvejai, atsakomybė galimai būtų taikoma pirkėjui, kuris išsinešė į plastikinę vienkartinę tarą išpilstytą alkoholinį gėrimą. Taip pat – įmonės atsakingam darbuotojui, tokioje taroje pateikusiam alkoholinius gėrimus bei pačiai įmonei, nesiėmusiai efektyvių priemonių užtikrinti alkoholinių gėrimų vartojimą vietoje“, – trejopas vieno veiksmo pasekmes vardijo J. Žala.

Po nustatyto laiko – vartoti tik vietoje

NTAKD specialistas patikslino, kad uždarytoje taroje alkoholį parduoti galima tik tokiu atveju, jei įmonė turi mažmeninės prekybos licenciją, suteikiančią teisę prekiauti alkoholiniais gėrimais, kurie būtų vartojami vietoje.

Iš tokių vietų išsinešti gėrimus galima pirmadieniais–šeštadieniais iki 20 val. ir sekmadieniais iki 15 val., po įstatyme nustatyto termino alkoholiniai gėrimai gali būti parduodami tik išpilstyti ir tik užtikrinant jų vartojimą vietoje.

Įstatymo reikalavimus pažeidusiems fiziniams ir juridiniams asmenims atsakomybė numatyta Administracinių nusižengimų kodekse bei Alkoholio kontrolės įstatyme. J. Žalos, už alkoholinių gėrimų išsinešimą iš viešojo maitinimo vietos draudžiamu laiku pagal Kodeksą fiziniai asmenys baudžiami nuo 14 iki 30 eurų bauda, taip pat gali būti taikomas alkoholinio gėrimo konfiskavimas.

„Viešojo maitinimo įmonių darbuotojams, pardavusiems alkoholinius gėrimus išsinešimui, Administracinių nusižengimų kodekse numatyta bauda nuo 30 iki 40 eurų. Viešojo maitinimo veiklą vykdančiai įmonei, pažeidusiai įstatymo reikalavimus, gresia nuo 144 iki 579 eurų bauda“, – kiek mažesnes sankcijas nei policijos įvardintos už pirmą kartą vykdomus nusižengimus nurodė J. Žala.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA