Aplinkosaugininkai susirūpinę: tikrins 50 įmonių nuotekų valyklas | Kas vyksta Kaune

Aplinkosaugininkai susirūpinę: tikrins 50 įmonių nuotekų valyklas

BNS 2020/01/21 19:03
DELFI.lt / K. Čachovskij nuotr.

Išaiškėjus, kad kartono gamybos bendrovė „Grigeo Klaipėda“ biologiškai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, Aplinkos apsaugos departamentas planuoja patikrinti 50 įmonių, savo įrenginiuose valančių gamybos nuotekas. Pasak departamento atstovės, nedelsiant bus patikrinta 20 įmonių, kurių pavadinimai neskelbiami.

„Iš viso esam numatę 50 įmonių, sąrašas nėra visiškai galutinis, reikalui esant jis gali būti papildytas. Pirmame etape numatyta nedelsiant pradėti 20 įmonių patikrinimus, o toliau žiūrėsime“, – BNS sakė I. Krištopaitytė.

Anot jos, patikrinimus numatoma pradėti šią savaitę. Kokios įmonės bus tikrinamos, ji neatskleidė.

„Negalime viešinti, nes tai bus neplaniniai patikrinimai, mūsų tikslas – patikrinti įmones, kad jos apie tai nežinotų“, – sakė I. Krištopaitytė.

Aplinkos viceministrės Justinos Grigaravičienės teigimu, iš viso sąraše yra 194 įmonės, pačios valančios nuotekas ir turinčios leidimus jas išleisti į aplinką, tačiau pirmiausia bus tikrinamos rizikingiausios.

„Mes padarėme prioritetinį sąrašą, nes 194 vienu ypu patikrinti neįmanoma, ir Aplinkos apsaugos departamentas, įvertinęs rizikos faktorių, pirma planuoja patikrinti 20, paskui kitas 30“, – BNS sakė viceministrė.

Anot jos, bus tikrinama išleidžiamų nuotekų būklė, technologiniai brėžiniai.

„Bus pasižiūrėta situacija turint patirtį, kaip buvo „Grigeo“, ar kartais nėra kokių papildomų įrenginių, kurie galėtų būti traktuojami kaip netinkamas nuotekų valymas“, – sakė J. Grigaravičienė.

Portalas 15min.lt skelbė, jog sąraše yra 119 įmonių, savo įrenginiuose valančių gamybos nuotekas, tarp jų – tiek nedidelės žuvininkystės, maisto pramonės, kasybos įmonės, tiek didelės bendrovės, pavyzdžiui, „Orlen Lietuva“, „Achema“, „Neo Group“, „Norvelita“, „Dolomitas“, „Rokiškio sūris“ ar Vilkyškių pieninė.

Aplinkos apsaugos departamento vadovas Vaidas Laukys neseniai sakė, kad per metus atliekama maždaug po 7 tūkst. planinių ir neplaninių patikrinimų.

Praėjusią savaitę „Grigeo“ gamykloje Grigiškėse apsilankę Vilniaus valdžios, „Vilniaus vandenų“ atstovai ir aplinkosaugininkai teigė nesantys tikri, ar įmonė, turinti daugiau vamzdžių į Nerį nei deklaruoja, neišleidžia per juos nevalytų atliekų. Pati „Grigeo“ tvirtina, kad gamykla neteršia apllinkos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA