Ar „Žalgirio“ žaidėjai jaučiasi per geri ir kodėl Šaras kelia toną prieš žurnalistus? | Kas vyksta Kaune

Ar „Žalgirio“ žaidėjai jaučiasi per geri ir kodėl Šaras kelia toną prieš žurnalistus?

Asociatyvi / DELFI / Kotryna Dagenytė nuotr.

Jei Kauno „Žalgirio“ komendantas Šarūnas Jasikevičius prieš porą savaičių teisino saviškius po nutrūkusios 16 pergalių iš eilės LKL čempionate serijos, tai po antros nesėkmės vietiniame fronte per porą savaičių savo auklėtinių nebeužstojo ir jis.

Po sensacingo pralaimėjimo 83:86 namuose vieniems lygos autsaiderių Šiaulių „Šiauliams“ rėžęs, kad vaizdas aikštelėje buvo tiesiog kraupus, Šaras pripažino, jog žalgiriečiai vis dažniau į LKL rungtynes žiūri pro pirštus ir joms nenusiteikia.

Nors pažymėjo, kad savaitė buvo sunki, treneris nekaltino nuovargio, o akcentavo tai, kad kai kurie žaidėjai, ypač po sėkmingesnių pasirodymų Eurolygoje, pradeda galvoti, kad jie yra labai geri.

To jų gerumo neužteko, kad žaliai-balti sekmadienį namuose įveiktų net 17 kartų mažesniu nei jie biudžetu disponuojantį „Šiaulių“ klubą – trys tūkstančiai į areną susirinkusių kauniečių buvo nemaloniai nustebinti, kai finalinė rungtynių sirena paskelbė ne jų palaikomo „Žalgirio“, o svečių pergalę, kurios tikimybė prieš išmetant ginčo kamuolį buvo vertinama maždaug 1 procentu.

Pastarąjį kartą Lietuvos čempionai savo aikštėje LKL mačą buvo pralaimėję prieš daugiau nei metus – 2018-ųjų spalį Klaipėdos „Neptūnui“ (60:75), o ne šalies prizininkui apskritai beveik prieš ketverius metus – 2016-ųjų balandį, kai 79:82 nusileido tiems patiems „Šiauliams“.

Kodėl „Žalgirio“ žaidėjams ima trūkti motyvacijos? Gal tokiu atveju Š. Jasikevičius kai kuriose LKL kovose turėtų remtis vien jaunimu? Ir ar pateisinamas trenerio tonas bendraujant su žurnalistais?

Pokalbis apie tai – naujausioje DELFI TV laidoje „Krepšinio zona“ su treneriu Alfredu Vainausku ir komentatoriumi Vaidu Čeponiu.

– Treneri, LKL komunikacijos vadovas Šarūnas Mazalas po paskutinės spaudos konferencijos sukritikavo Š. Jasikevičių dėl nepagarbaus bendravimo su žurnalistais. „Tu turi dirbti savo darbą ir gerbti tuos, kurie dirba savo darbą. Kad ir kas būtum, pagarba žmogui privalo išlikti“, – teigė jis. Ar pats sau leistumėte tokį toną kaip Šaras?

– Aš manau, kad Š. Jasikevičius taip grubiai atsakė vien dėl įtampos ir to pralaimėjimo. Treneriui tai – skaudu ir gal paprasčiausiai jis nesusilaikė ir pasakė keletą netaktiškų žodžių, tiesmukai, tiesiai šviesiai. Kai komanda laimi, būna kitoks bendravimas.

Man tą duoną irgi teko valgyti. Sulaukdavau visokių klausimų, bet reikia juos nuryti ir suprasti, ko nori žurnalistai. Nebus taip, kad visą laiką apie tave kalbės tik gera ir tik maloniais žodžiais.

– Vaidai, tavo manymu, ar tas klausimas apie tai, kodėl Thomas Walkupas aikštėje pasirodė tik po didžiosios pertraukos, buvo jau toks netinkamas, kad išvestų iš kantrybės Š. Jasikevičių?

– Kai Šaras būna susinervinęs, jis tik ir ieško kabliuko, kad išsilietų – jam tada kažkiek palengvėja. Bet aš nė kiek jo nesmerkiu: jeigu būčiau treneris, gal aš irgi panašiai elgčiausi. Žurnalistams reikia užsiauginti storą odą, apsauginį sluoksnį arba tokį pilvą kaip mano, kad nereaguotų į tokius pasakymus.

Aš iš to tragedijos tikrai nedaryčiau. Po kitų „Žalgirio“ rungtynių reikės nueiti į spaudos konferenciją ir pasikalbėti su Šarūnu (šypsosi).

– Treneri, gal Š. Jasikevičiui reikėtų pasimokyti iš vieno kiečiausių NBA trenerių Greggo Popovichiaus, kuris į nepatinkančius klausimus atsakinėja vienu žodžiu, vietoj to, kad viešai auklėti žurnalistus?

– Tai yra kiekvieno trenerio asmeninis reikalas, kaip jis nori elgtis. Bet bet kokiu atveju jis turi gerbti žurnalistus ir jų darbą. Jeigu jau dalyvauji tose spaudos konferencijose, turi save kažkaip valdyti ir išlaikyti taktą. Šarūnas yra karštas treneris – tiesiai ir šovė.

O jo žodžiuose buvo labai daug tiesos. Š. Jasikevičius jau ne vienus metus dirba „Žalgiryje“ ir žurnalistai turi matyti, kad jaunimas yra specialiai leidžiamas į aikštelę, kad būtų ugdomas ir ruošiamas ateičiai. Taip buvo daroma ir sekmadienį – na, nepavyko, gal dėl to treneriui ir buvo pikta.

– Vaidai, nors 2019-uosius baigė 16 pergalių iš eilės serija, „Žalgiris“ sausį patyrė jau antrą nesėkmę LKL, o ir prieš Kėdainių „Nevėžį“ išplaukė tik per Marytės plauką. Ar tai įrodo, kad žalgiriečiai į vietinį frontą vis dažniau žiūri pro pirštus?

– Iš dalies taip. Dar tie pralaimėjimai susiję ir su nuovargiu. Žalgiriečiai žaidžia daug rungtynių, ką tik buvo ir dviguba Eurolygos savaitė. Treneriai jiems kala į galvas, kad kiekvienos rungtynės yra labai svarbios ir jie privalo nusiteikti, bet krepšininkai vis tiek yra žmonės, ne robotai, ir atbunka.

Jie žino, kad jeigu su „Šiauliais“ bus atsipalaidavę, niekas jų nenubaus, galvos nenukirs ir mėnesio atlyginimo nenubrauks. Neaišku, kokį efektą turės ir ta papildoma treniruotė, Šaro surengta iškart po rungtynių – tą anksčiau propaguodavo tokie krepšinio despotai ir diktatoriai kaip Duško Ivanovičius, Zmago Sagadinas, Svetislavas Pešičius. Sunku pasakyti, ar tai išeis į naudą, nes žaidėjai pasąmonėje jaučia, kad, nors galbūt jie tos bausmės ir nusipelnė, bet tai prievartinis veiksmas ir su jais elgiamasi kaip su mažais vaikais.

– Treneri, ši staigmena nesujauks LKL turnyro lentelės – „Žalgiris“ (17/2) ir toliau tvirtai yra pirmas. Bet gal tokiam rezultatui iš tikrųjų įtakos turėjo ir tai, kad žalgiriečiai laimėjo 3 iš paskutinių 5-ių Eurolygos mačų ir pradėjo per daug gerai apie savo galvoti?

– Aš pats buvau žaidėjas ir žinau, kad susitinkant su žemesnio lygio komanda tas nusiteikimas būna kitoks. Nebe pirmą kartą pastebime, kad tie klubai, kurie žaidžia Europos turnyruose, vietiniuose čempionatuose į aikštę eina būdami savimi per daug pasitikintys ir užtikrinti. Jie tikisi, kad vis tiek susitvarkys su savo varžovais. Bet kai šių traukinys pradeda važiuoti, jį tampa sunku sustabdyti. „Žalgiriui“ taip ir nutiko bei pritrūko laiko išsigelbėti. Tie žaidėjai, kurie pasirodo aikštėje, turėtų daugiau atiduoti savęs.

– Vaidai, „Žalgiris“, nepaisant kiek sėkmingesnės atkarpos, vis dar niekur nepakilo iš Eurolygos dugno, kuriame guli su Sankt Peterburgo „Zenit“ ir Miuncheno „Bayern“. Tad ar šį sezoną žalgiriečiai apskritai turi, dėl ko keltis ir jaustis per gerais?

– Mes nežinome, kaip ten yra iš tikrųjų, reiktų klausti pačių žaidėjų. Manau, kad jie jau galvoja apie kitas Eurolygos rungtynes su Berlyno ALBA. Aišku, jiems keltis kol kas nėra dėl ko, bet žaidimas pastaruoju metu yra pagerėjęs – tai rodo ir pergalė Belgrade, ir tai, kad beveik lygiai buvo susikauta Atėnuose.

– Jau šį antradienį žalgiriečiai galės išlieti visą savo pyktį ant juos nuskriaudusių šiauliečių – abi komandos susigrums Saulės mieste vyksiančiame „Citadelės-Karaliaus Mindaugo taurės“ ketvirtfinalyje. Treneri, ar galime tikėtis ypatingos reakcijos ir kauniečių keršto akcijos?

– Be abejo. Nenoriu spręsti, kas bus, bet gal „Žalgiris“ jau nebeeksperimentuos, o gal kaip tik leis tą pačią sudėtį? Čia jau trenerio reikalas. Aš tai bandyčiau žaisti lygiai ta pačia sudėtimi ir rotacija kaip Kaune, kad įrodyčiau, jog tai buvo paprasčiausias žaidėjų nenusiteikimas, nes laimėti prieš „Šiaulius“ galima su ta pačia sistema. Tokia yra mano nuomonė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA