Virš Kauno pakilę aplinkosaugininkai išvydo nerimą keliančius vaizdus | Kas vyksta Kaune

Virš Kauno pakilę aplinkosaugininkai išvydo nerimą keliančius vaizdus

BNS / Ramūnas Jakubauskas 2020/01/18 13:39
Asociatyvi / I. Budzeikaites nuotr.

Sraigtasparniu penktadienį skridę Aplinkos ministerijos atstovai aptiko šiukšlynų miškuose netoli Kauno, taip pat nustatė pažeidimą Jonavoje.

Aplinkos ministerijos viceministrės, taip pat kiti specialistai skrido Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų sraigtasparniu, pakilusiu iš aviacijos bazės Kaune.

„Atradome šiokių tokių dalykėlių (…) Radome kylantį dūmą, iškart informavome aplinkosaugininkus ir buvo nustatytas pažeidimas, ten buvo deginami kabeliai“, – BNS sakė viceministrė Justina Grigaravičienė.

Ji pridūrė, kad kabeliai gali būti deginami tik pavojingų atliekų deginimo gamykloje „Toksika“ arba turi būti perdirbami. Šįkart pavojingos atliekos degintos netoli Jonavoje esančios gamyklos „Achema“.

„Jonavos rajone, kur yra pramoninis rajonas, netoli „Achemos“ išsidėsčiusios mažesnės įmonės, kur žmonės dirbo ir tą darė netinkamai“, – teigė viceministrė.

Aplinkos apsaugos departamento atstovai BNS patikslino, kad pažeidimas užfiksuotas įmonės „Reali valda“ teritorijoje Skarulių pramoniniame parke, Jonavoje.

Nustatyta, kad bendrovės darbuotojas metalinėje dėžėje degino aliuminio kabelio apsauginį apvalkalą, kurį sudaro impregnuotas popierius ir bitumas.

Dėl neteisėto aplinkos oro teršimo pradėtas tyrimas.

Pasak J. Grigaravičienės, tiek Jonavos rajone, tiek Kėdainių rajone iš oro pastebėti šiukšlėmis užteršti miškai.

„Kas labai nuliūdino ir labai apmaudu, kad miško teritorijose matėme išmėtytas šiukšles, kažkokius statybinių medžiagų likučius. Kolegos nustatė koordinates, tad grįžę žiūrėsime ir reikės turbūt susisiekti su savivaldybėmis“, – tvirtino J. Grigaravičienė.

„Tikrai yra dalykų, kurie garbės nedaro“, – pridūrė ji.

Aplinkos viceministrės J. Grigaravičienė ir Rasa Vaitkevičiūtė, taip pat Valstybinės miškų tarnybos atstovai iš pradžių planavo apžiūrėti Alytaus rajone esančio Punios šilo teritoriją, tačiau dėl didelio debesuotumo teko keisti kursą.

„Planavome apžiūrėti Punios šilo ir Alytaus situaciją, bet teko keisti maršrutą, tai pasižiūrėjome Kėdainių ir Jonavos rajonus“, – sakė J. Grigaravičienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA