Perkantieji alkoholį nuo kitų metų bus po padidinamuoju stiklu | Kas vyksta Kaune

Perkantieji alkoholį nuo kitų metų bus po padidinamuoju stiklu

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Trečiadienį Vyriausybė, siekdama toliau sėkmingai skatinti sveikos gyvensenos principų diegimą visuomenėje, pritarė alkoholio vartojimo, jo daromos ekonominės žalos sveikatai ir ūkiui stebėsenos taisyklių pakeitimams.

Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime spaudai teigiama, kad tokiu būdu siekiama surinkti ir visapusiškai vertinti duomenis apie alkoholio vartojimą ir jo pasekmes. Šių duomenų pagrindu bus nustatomos tikslingos prevencijos priemonės, galinčios padėti sumažinti alkoholio vartojimo mastą šalyje.

Vyriausybės nutarimu įtvirtinti pakeitimai įsigalios nuo 2021 metų pradžios.

Įvairių institucijų renkami duomenys padės nustatyti alkoholio vartojimo ir jo sukeliamų padarinių įvairiose srityse tendencijas, tiesiogines ir netiesiogines su alkoholio vartojimu susijusias išlaidas, alkoholio vartojimo sukeliamą naštą valstybei. Tokiu būdu toliau nuosekliai bus formuojama valstybės alkoholio kontrolės ir vartojimo prevencijos politika.

Pagal siūlomą naująją tvarką atnaujintas institucijų teikiamų duomenų sąrašas, stebėsenos organizavimo bei vykdymo mechanizmas bei dalyviai. Stebėsena taip pat papildoma periodiniais tyrimais, leisiančiais sudaryti pilnesnį alkoholio vartojimo paplitimo tarp įvairių gyventojų grupių vaizdą, nustatyti neapskaityto alkoholio suvartojimo apimtis, vertinti alkoholio vartojimo, kaip socialinės ir ekonominės problemos, mastą.

Taisyklės yra papildytos naujais Lietuvos statistikos departamento, Higienos instituto, Valstybinės darbo inspekcijos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Policijos departamento, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento renkamais duomenimis.

Nurodoma, kokius duomenis pagal savo kompetenciją renka ir kitos stebėseną atliekančios institucijos bei įstaigos: Informatikos ir ryšių departamentas, Valstybinė ligonių kasa, Respublikinis priklausomybės ligų centras, Valstybinė mokesčių inspekcija, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Muitinės departamentas.

Organizuoti ir koordinuoti alkoholio vartojimo, jo daromos ekonominės žalos sveikatai ir ūkiui stebėseną pavesta Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentui, kuris, surinkęs visą statistinę ir tyrimų informaciją iš minėtųjų institucijų, kasmet iki spalio 30 d. parengs alkoholio vartojimo, jo daromos ekonominės žalos sveikatai ir ūkiui stebėsenos vertinimą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA