Pasitikrinkite: paskelbti šių metų šauktinių sąrašai | Kas vyksta Kaune

Pasitikrinkite: paskelbti šių metų šauktinių sąrašai

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Jau galima sužinoti, kas bus kviečiami atlikti karo prievolę šiais metais – trečiadienį paskelbti 2020 m. karo prievolininkų sąrašai, juos galima peržiūrėti čia. Prie kiekvienos karo prievolininko pavardės bus nurodytas tikslus terminas, iki kada reikia susisiekti su paskirtu regioniniu karo prievolės ir komplektavimo padaliniu. Lietuvos kariuomenė primena, kad šaukiamųjų sąrašai bus atnaujinami kiekvieną savaitę.

Į sąrašus patekusiems karo prievolininkams šaukimo nurodymai paštu nebus siunčiami. Visa karo prievolininkui aktuali informacija pateikiama čia. Ją karo prievolininkai taip pat galės sužinoti paskambinę nemokamu telefonu 8 800 12340, atvykę arba paskambinę į regioninius karo prievolės ir komplektavimo skyrius ir poskyrius. Karo prievolininkams už nurodymų nevykdymą gali būti taikoma administracinė arba baudžiamoji atsakomybė.

Kaip nurodoma Lietuvos kariuomenės pranešime, į 2020-ųjų karo prievolininkų (šauktinių) sąrašus yra įtraukti 38 427 jaunuoliai, kuriems 18–23 m. (įskaitytinai). Iš jų į tarnybą įvairiuose Lietuvos kariuomenės daliniuose bus pašaukti 3 828 karo prievolininkai.

Nuo šiemet į sąrašus taip pat yra įtraukiami ir aukštųjų mokyklų studentai, tačiau jiems tarnyba yra automatiškai atidedama kaip ir anksčiau. Patekę į šauktinių sąrašą studentai galės pasirinkti vieną iš trijų variantų: sustabdyti studijas ir atlikti 9 mėnesių nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą, nenutraukus studijų pasirinkti jaunesniųjų karininkų vadų mokymus (3 metus, mokymai vyksta savaitgaliais) arba studijuoti ir tarnauti Krašto apsaugos savanorių pajėgose (3 metus).

Nepasirinkus nei vieno iš šių būdų, tarnyba studentams bus atidėta. Studentams dėl to papildomai kreiptis į regioninius karo prievolės ir komplektavimo skyrius ir poskyrius nereikia. Tiems karo prievolininkams, kuriems dėl studijų aukštojoje mokykloje bus atidėta tarnyba, šaukimas bus pratęsiamas iki jiems sukaks 26 metai, bet ne ilgiau nei vienerius metus po studijų baigimo. Pabaigę studijas jaunuoliai į šaukiamųjų sąrašus galės patekti tik vieną kartą.

Pagal Lietuvos kariuomenės vado patvirtintą 2020 m. metinį šaukimo planą nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai tarnybą atliks 19-oje kariuomenės dalinių. Dalis karių tarnybą pradės Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje, kur per pirmuosius du tarnybos mėnesius išeis bazinį karinį rengimą, o likusius septynis mėnesius tarnaus priskirtame dalinyje ir atliks kolektyvinį rengimą.

Pirmieji 2020 m. šaukimo nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai tarnybą pradės kovo viduryje, paskutinieji – lapkričio pabaigoje. Rugpjūčio, rugsėjo ir spalio mėnesiais bus didžiausia šaukimo banga, per kurią į įvairius dalinius atvyks per 2 700 karių.

Pagal Karo prievolės įstatymą, į sąrašus galėjo patekti ir tie jaunuoliai, kurie iki sąrašų sudarymo bus pateikę prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą, tačiau jiems ir toliau galios visos su savanoriškumu susijusios skatinimo priemonės – tarnybos vietos ir laiko pasirinkimo galimybė bei didesnės socialinės garantijos.

Karo prievolės ir komplektavimo tarnyba primena, kad sudarius ir paskelbus karo prievolininkų sąrašus, į juos nepatekę vaikinai ir merginos nuo 18 iki 38 metų ir toliau gali teikti prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą. Jie galės pasirinkti norimą tarnybos vietą, tarnybos pradžios datą ir gauti 30 proc. didesnes kaupiamąsias išmokas. Pirmumo prašymus galės teikti ir patekusieji į šaukiamųjų sąrašus. Į jų pageidaujamas tarnybos vietas bus stengiamasi atsižvelgti, o kaupiamosios išmokos jiems bus didesnės 15 procentų.

Regioniniai karo prievolės ir komplektavimo skyriai ir poskyriai dirba pirmadieniais–ketvirtadieniais, 8-18 val., o penktadieniais – 8-16.45 val. Visų regioninių karo prievolės ir komplektavimo skyrių ir poskyrių kontaktus galima rasti čia, informacijos teikiama ir nemokama konsultavimo linija 8 800 12340.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA