Mirtimi pasibaigusią operaciją atlikusiam Kauno chirurgui pasiūlyta bausmė | Kas vyksta Kaune

Mirtimi pasibaigusią operaciją atlikusiam Kauno chirurgui pasiūlyta bausmė

BNS 2020/01/15 13:02
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Dėl pacientės mirties teisiamo chirurgo Žilvino Saladžinsko byloje kaltinimą palaikanti prokurorė Auksė Lipkevičienė trečiadienį paprašė medikui skirti lygtinę laisvės atėmimo bausmę. Chirurgui taip pat siekiama dvejus metus uždrausti dirbti mediko darbą.

„Prašau pripažinti Ž. Saladžinską kaltu“, – į teismą kreipėsi prokurorė. Ji siūlė už pareigų neatlikimą ir neatsargų gyvybės atėmimą jam skirti subendrintą trejų metų laisvės atėmimo bausmę, ją atidedant tokiam pačiam laikotarpiui.

Taip pat prašoma taikyti jam baudžiamojo poveikio priemonę – dvejus metus uždrausti dirbti medicinos įstaigose. Pasak jos, byloje įrodytas priežastinis ryšys tarp chirurgo veiksmų ir pacientės mirties.

Prokurorės vertinimu, atlikti operaciją taip, kad nebūtų pažeisti kiti organai, yra mediko pareiga, o nėra duomenų, kad tai nebūtų buvę įmanoma šiuo atveju. „Kasos dalies šalinti tikrai nereikėjo ir to buvo galima išvengti“, – sakė prokurorė.

Bylos duomenimis, 2015 metais chirurgas pacientei atliko storosios žarnos naviko šalinimo operaciją, tačiau prieš ją nepadarė visų būtinų tyrimų diagnozei patikslinti.

Per operaciją medikas pažeidė moters blužnį, išsivystė kraujavimas ir blužnis buvo šalinama, o šios procedūros metu pažeidus kasą, išsivystė ūmus kasos uždegimas ir pacientė mirė.

Pats medikas teisme anksčiau teigė prisiimantis atsakomybę „žmogiškąja prasme“ ir dėl šios nelaimės labai besigailintis, bet taip pat pabrėžė, jog operacija buvo labai sudėtinga.

Prokurorė trečiadienį sakė, jog teismui reikės įvertinti, ar toks pasakymas laikytinas prisipažinimu iš teisinės pusės. Ji siūlė pripažinti lengvinančia aplinkybe jo prisipažinimą ir atsiprašymą bei nurodė į ją atsižvelgusi siūlydama bausmę.

Civilinį ieškinį yra pateikę trys pacientės artimieji – mirusiosios gyvenimo draugas, sūnus ir anūkas. Byloje pateiktas 13,5 tūkst. eurų turtinis civilinis ieškinys – jį sudaro laidojimo išlaidos, taip pat ieškinys dėl neturinės žalos, siekiantis iš viso apie 240 tūkst. eurų.

Mirusios pacientės vyras verslininkas Zigmantas Dargevičius teigė, kad pacientės būklės pablogėjimas po operacijas buvo pastebėtas per vėlai, laiku nesiimta tinkamų priemonių, kad jos gyvybė būtų išsaugota.

Nukentėjusysis įsitikinęs, kad medikas nelankė pacientės po operacijos, aplaidžiai vedė dokumentaciją, kas įrodo jo aplaidų požiūrį į darbą. „Jis neprisipažino. Jis toliau aiškina, kad čia viskas pagal mediciną“, – kalbėjo nukentėjusysis.

Z. Dargevičius sakė nesiekiantis mediko laisvės atėmimo, bet pritarė, kad jam reikėtų atimti teisę dirbti ir prašė, kad jam dirbti būtų neleista penkerius metus. Ž. Saladžinsko gynėjai žada prašyti jį išteisinti. Jie bei kaltinamasis savo baigiamąsias kalbas sakys kitame posėdyje vasario 5 dieną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA