Kaune – didžiausias sergamumas gripu ir peršalimo ligomis | Kas vyksta Kaune

Kaune – didžiausias sergamumas gripu ir peršalimo ligomis

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad Lietuvoje per praėjusią savaitę sergančiųjų gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) skaičius išaugo. Daugiausia gripo susirgimų registruota Kauno apskrityje – pagal šį rodiklį, lyginant paskutines dvi savaites, Vilnius ir Kaunas apsikeitė vietomis.

Bendras sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis sausio 6–12 d. siekė 57,1 atvejo 10 tūkst. gyventojų, o ankstesniąją savaitę – 43 atvejus 10 tūkst. gyventojų. NVSC duomenimis, pernai tuo pačiu metu (2-ąją metų savaitę) bendras Lietuvos gyventojų sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo gerokai didesnis – 93,3 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

Mažiausiai gripu ir ŪVKTI sirgo Tauragės apskrities gyventojai (42,1 atvejo 10 tūkst. gyventojų), daugiausiai – Kauno apskrities (69,4 atvejo 10 tūkst. gyventojų).

Gripo atvejų ir toliau nuosekliai daugėja. Pastarąją savaitę gripas diagnozuotas 380 Lietuvos gyventojų, ankstesniąją savaitę – 221 asmeniui. Dėl gripo į ligonines paguldyti 47 asmenys, tarp jų 33 vaikai ir 1 nėščioji, 2 asmenys buvo gydomi intensyvios terapijos skyriuje.

Sergamumas gripu ir UVKTI pirmosiomis šių metų savaitėmis / NVSC nuotr.

Nors Vilniaus apskrityje lyginant pirmąsias dvi 2020-ųjų savaites susirgimų gripu skaičius išaugo nežymiai, Kaune šoko beveik dvigubai. Daugelyje kitų miestų sergančiųjų šia virusine infekcija taip pat išaugo kelis kartus.

NVSC Kauno departamentas detalizavo, kad per savaitę sergamumas gripu ir ŪVKTI Kaune ir Kauno apskrities teritorijose išaugo 52
proc., susirgimų gripu skaičius taip pat žymiai padidėjo – iki 133 atvejų. Vaikai sudaro 44 proc. visų sergančiųjų gripu ir ŪVKTI.

Į Kauno apskrities ligonines per šių metų 2-ąją savaitę medicinos pagalbos dėl gripo kreipėsi 32 asmenys, iš kurių 1 vaikas (iki 2 m.), 4 vaikai (2-17 m.) ir 4 suaugusieji buvo hospitalizuoti. Iš suaugusiųjų vienas asmuo gydomas intensyvios terapijos skyriuje.

Sergamumas gripus ir ŪVKTI Kauno apskrityje / NVSC nuotr.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis 1-ąją metų savaitę iš Kaune paimtų ėminių išskirti 4 A(H3N2) ir 1 A(H1)v tipo gripo virusai. Lietuvoje per savaitę iš viso išskirti 8 A(H3N2), 14 A(H1)v ir 2 B tipo gripo virusai.

NVSC specialistai primena, kad saugantis gripo patariama dažnai plauti rankas, vėdinti patalpas, vengti žmonių susibūrimų, sergančių (čiaudinčių, kosinčių) asmenų. Efektyviausia apsauga nuo gripo – skiepai, kurie apsaugo nuo sunkių ligos komplikacijų.

Pajutus gripo ar peršalimo simptomus, patariama neplatinti virusų kolektyvuose (darbe, mokykloje ir kt.), likti gydytis namuose, jeigu taip nurodė gydytojas.

Šį sezoną Lietuvoje nuo gripo mirė vienas žmogus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA