Atsako advokatė: ar bus sunkiau nutraukti sutartį, jei nuominikai turi nepilnamečių vaikų? | Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: ar bus sunkiau nutraukti sutartį, jei nuominikai turi nepilnamečių vaikų?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi skaitytoja siekdama išsiaiškinti dėl nuomos sutarties nutraukimo su nuomininkais auginančiais nepilnamečius vaikus.

„Nuomoju butą šeimai, kuri pastaruoju metu nebemoka nuomos ir komunalinių mokesčių. Ar galiu nutraukti nuomos sutartį su šiais nuomininkais, jei jie turi nepilnamečių vaikų bei juos iškeldinti?“

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Konstitucijoje yra nustatyta, kad nepilnamečius vaikus gina įstatymas, o Lietuvos Respublikos vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme yra nustatyta, kad nė vienas vaikas negali būti paliktas be gyvenamojo būsto, minimalių pragyvenimo lėšų ir globos ar rūpybos. Kadangi vaiko teisių apsauga yra įtvirtinta aukščiausios teisinės galios aktuose, ji yra laikytina viešuoju interesu.

Šio intereso privalu paisyti ir sprendžiant asmens iškeldinimo iš gyvenamųjų patalpų klausimus. Teismų praktikoje yra laikomasi pozicijos, jog vaiko teisių prioritetinė apsauga yra lygiavertė savininko teisių gynimo svarbai, o tai reiškia, kad prieš iškeldinant nuomininką, kurio šeimos nariai yra nepilnamečiai vaikai, būtina išspręsti nepilnamečių būsto klausimą – jie negali būti palikti be būsto.

Kita vertus, ginčai dėl nuomininkų su nepilnamečiais vaikais iškeldinimo iš gyvenamųjų patalpų paprastai nagrinėjami ilgai, nes bylos būna sudėtingos, būtina įvertinti daug sprendimo priėmimui reikšmingų aplinkybių.

Ilgas bylų nagrinėjimas neigiamai veikia gyvenamųjų patalpų savininkų interesus, tačiau savininkai turi teisę gauti atitinkamą nuomos mokestį ar nuostolių atlyginimą už laikotarpį, kai gyvenamosiomis patalpomis buvo naudotasi be teisėto pagrindo.

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Atsižvelgiant į viešai prieinamas teismų sprendimų duomenų bazes, teismuose nagrinėjama santykinai nedaug ginčų dėl nuomininkų, turinčių nepilnamečius vaikus, iškeldinimo iš gyvenamųjų patalpų. Dėl šių priežasčių manytina, kad didžioji dauguma tėvų sugeba deramai pasirūpinti savo vaikų gyvenamąja aplinka, o esami ginčai esminės reikšmės būsto nuomos rinkai ir nuomotojų ryžtui nuomoti gyvenamąsias patalpas asmenims su nepilnamečiais vaikais neturi.

Pagal Lietuvos Respublikos Civilinio kodekso 6.579 str. 2 d. nuomos sutartys tarp fizinių asmenų gali būti sudaromos žodžiu (išskyrus terminuotas nuomos sutartis, kurios privalo būti sudaromos raštu).

Tačiau, norint išvengti sunkumų nutraukiant nuomos sutartį su nemokiu ar piktybiniu nuomininku, rekomenduotina nuomos sutartį visais atvejais sudaryti raštu, aptariant visas gyvenamojo būsto nuomos sąlygas, taip pat nuomos sutarties nutraukimo atvejus bei terminus, atsiskaitymų už komunalinius mokesčius tvarką, taip pat nuomininko išsikraustymo iš nuomojamų patalpų tvarką bei terminus, fiksuoti gyvenamųjų patalpų būklę ir kt.

Taigi, esminis dalykas – visais atvejais nuomojant gyvenamąjį būstą sudaryti rašytinę nuomos sutartį. Be to, visada rekomenduotina prieš pasirašant nuomos sutartį, surinkti kuo daugiau informacijos apie potencialų nuomininką – pasidomėti, ar žmogus yra dirbantis, ar mokus ir pan.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el. paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „Advocatera“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151. Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros „Advocatera“ interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA