Naktis, suvienijusi Lietuvą: eidami į nežinią, ramino namuose paliktus vaikus | Kas vyksta Kaune

Naktis, suvienijusi Lietuvą: eidami į nežinią, ramino namuose paliktus vaikus

BNS 2020/01/12 21:29
DELFI nuotr.

Šimtai žmonių sekmadienį prie Seimo minėjo artėjančias 29-ąsias Laisvės gynėjų dienos metines. „Neužmirštuolių pievos“ žydėjo, laužai degė ir Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje Kaune.

Sausio 13-oji Lietuvoje minima kaip Laisvės gynėjų diena, pagerbiant žuvusiuosius 1991 metų sausio 13 dieną per sovietų kariuomenės veiksmus Vilniuje.

Šalia parlamento esančioje Nepriklausomybės aikštėje sekmadienio vakarą buvo uždegti atminimo laužai, kurie degė ir prie televizijos bokšto bei šalia Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos pastato.

„Sausio 13-oji man reiškia labai daug – tautos vienybę, atminimą, laisvę. Reiškia kovą už savo laisvę, nes kiekviena laisvė reikalauja pasiruošimo ir kovos už ją“, – BNS sakė 28 metų fotografas Simonas Linkevičius.

Žmonės prie Seimo stebėjo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dokumentines ištraukas, įskaitant vaizdus iš ligoninės, kur buvo vežami per sovietų kariškių šturmus sužeisti asmenys.

„Tai Lietuvos šventė, atminimo diena. Prieš 29 metus mes gyvenome Šiauliuose, buvome prie savivaldybės, raminome namuose paliktus vaikus“, – BNS teigė buvę inžinieriai, šiuo metu sostinėje gyvenantys Renė ir Bronislovas.

Dalis žmonių į minėjimą atėjo įsisegę neužmirštuolės žiedą, pastaraisiais metais išpopuliarėjusį simbolį prisiminti 14-a žuvusių žmonių, kai sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniai daliniai šturmavo Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą. Tada buvo sužeista daugiau kaip tūkstantis beginklių žmonių.

Nors sovietų kariams pavyko užimti Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, jie neišdrįso pulti tūkstančių žmonių saugomo tuometinės Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pastato.

„Esu čia pirmiausiai norėdamas pagerbti žuvusius, už tai, kad savo gyvybės kaina iškovojo mums laisvę. Tai yra šventė, vienybės diena, kad nepamirštume, kas mes esame, kad tautos jėga yra vienybėje. Turime nepamiršti tokių švenčių, žmonių ir būti vieningi“, – BNS sakė teisininkas Andrius.

Kauniečiai sekmadienį Laisvės gynėjų dienos išvakarėse karo muziejaus sodelyje sėjo „Neužmirštuolių pievą“, klausėsi kariliono koncerto ir būrėsi prie laužų pilietiškumo akcijai „Būkime kartu!“.

Sausio 13-ąją gyventojai kviečiami pasitikti visuotine pilietine iniciatyva „Atmintis gyva, nes liudija“. 8 val. dešimčiai minučių visoje Lietuvoje languose sužibs vienybės ir atminimo žvakutės.

Lietuva nepriklausomybę nuo SSRS paskelbė 1990 metų kovo 11 dieną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA