Virš miesto kylančius dūmų ratilus užfiksavęs skaitytojas: Kaune gyventi ekologiška | Kas vyksta Kaune

Virš miesto kylančius dūmų ratilus užfiksavęs skaitytojas: Kaune gyventi ekologiška

Stopkadras

Šeštadienio popietę „Kas vyksta Kaune“ redakciją pasiekė skaitytojo vaizdo įrašas, kuriame – virš šiaurinės miesto dalies kylantys baltų dūmų debesys. Pasirodo, įsibėgėjo greta A1 kelio neseniai pastatytos Kauno kogeneracinės jėgainės bandymai. Deginant šiukšles šilumą ir elektros energiją išgausiančios jėgainės atstovai nurodo, kad tikrinant katilą ir vamzdynus išmetami vandens garai.

Kauniečio šeštadienį popiet atsiųstame vaizdo įraše, kuriame kamera „žvelgia“ V. Krėvės prospektu link Kovo 11-osios gatvės žiedinės sankryžos, matyti iš tolumoje stūksančio objekto besiveržiantys balti dūmai. „Kaune gyventi ekologiška“, – ironiškai vaizdą nusakė skaitytojas.

Išbandomas jėgainės katilas

Aktyviai už švarų orą kovojanti Ramučių bendruomenė prieš porą dienų socialiniame tinkle dalijosi jėgainę valdančios bendrovės „Fortum Heat Lietuva“ atstovo spaudai Andriaus Kasparavičiaus pranešimu apie ateinančiomis dienomis vykdysimus bandymus.

„Artimiausiu metu pradėsime aktyviąją katilo bandymų fazę. Kiekvieną dieną tam tikrais intervalais jėgainės teritorijoje bus matomas gausus garas ir sklis neįprasti garsai. Šis procesas yra visiškai saugus ir netaršus. Atsiprašome už galimus nepatogumus“, – gyventojus informavo A. Kasparavičius.

Šiandien „užkūrus“ katilą, šiaurinę jėgainės pusę matantys žmonės stebėjosi, kad garai iš pažiūros veržiasi ne tik pro kaminą, bet ir iš po žemės. A. Kasparavičius aiškino, kad katilas šiuo metu atviras iš daugelio pusių – dėl to garas kyla net tik kaminu, bet matomas išeinantis ir per stogą, sienas. „Kartais gali susidaryti vaizdas, kad rūksta ir iš po žemių, bet taip nėra“, – sakė „Fortum Heat Lietuva“ atstovas.

Dūmai veržėsi ne tik pro kaminą / „Facebook“ nuotr.

Aplinkos apsaugos agentūros interaktyvaus oro kokybės žemėlapio duomenimis, Kaune tiek Noreikiškių, tiek Petrašiūnų matavimo stotyse fiksuojamas labai žemas oro užterštumas.

Įspėja apie neįprastus garsus

Kauno kogeneracinė jėgainė dar praėjusių metų gruodžio 3 d. skelbė apie pradedamus šilumą ir elektros energiją gaminsiančios jėgainės bandymus. Nurodyta, kad pirmosiomis savaitėmis technologinės įrangos bandymai bus atliekami naudojant tik gamtines dujas – energetikai tokią jėgainės statybų stadiją vadina pirmąja liepsna.

„Bandymų metu darbo valandomis iš jėgainės teritorijos gali sklisti neįprasti garsai, kurie primins ypač garsų šniokštimą, taip pat bus matomi baltų dūmų ratilai. Jėgainės personalas atsiprašo už galimus nepatogumus ir kviečia nesibaiminti, nes minėtus garsus ir baltus ratilus sukels per specialius įrenginius į atmosferą išmetamas vandens garas, atliekant jėgainės katilo ir aukšto slėgio garo vamzdynų bandymus“, – skelbta pranešime.

Taip pat teigiama, kad pilnai išbandžius ir „prapūtus“ visą garo traktą, jėgainė nebeskleis jokių neįprastų pašalinių garsų, tad bent dėl triukšmo gyventojams panikuoti nereikėtų.

Paleisti visu pajėgumu tikisi per pusmetį

Kaip skelbiama jėgainės portale, sureguliavus technologinius procesus ir įsitikinus, kad visi įrenginiai veikia taip, kaip numatyta projekte, į jėgainę bus atvežtos pirmosios atliekos. Tai turėtų įvykti sausio pabaigoje, o visiškai užbaigti ir pilnu pajėgumu eksploatuoti jėgainę planuojama per pirmąjį šių metų pusmetį.

Dar 2019-ųjų spalio pabaigoje Kauno kogeneracinės jėgainės vadovas Ramūnas Paškauskas „Kas vyksta Kaune“ pasakojo, kad nesibaigus metams bus pradėti technologinės įrangos „karšti“ bandymai – planuojama jėgainę užkurti dujomis.

R. Paškauskas nurodė, kad pačioje jėgainėje dirbs iki 40 žmonių, o pagal analogiškos gamyklos Klaipėdoje darbo patirtį, tikimasi, kad bendrovė regione papildomai sukurs 200-250 darbo vietų.

Projektas Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje pradėtas įgyvendinti 2016 m. Jėgainės projektą kartu įgyvendina bendra „Ignitis grupės“ ir „Fortum“ įmonė – UAB „Kauno kogeneracinė jėgainė“. Bendra projekto vertė siekia iki 160 mln. eurų.

Sulaukė vietos bendruomenių pasipriešinimo

Jėgainė iškilo šalia magistralės Vilnius-Kaunas, trikampyje, kurį sudaro A1 kelias ir Veterinarų gatvė – joje KKJ bus pažymėta 19-tu numeriu. Artimiausi gyventojai gyvena Kaune, Partizanų gatvėje – mažiausias atstumas iki pirmųjų apgyvendintų pastatų siekia apie 400 metrų, maždaug puskilometris skiria bebaigiamą jėgainę ir Biruliškių gyventojus.

Žmonės pernai vasarą vykusiame pristatyme sakė, jog sprendžiant dėl KKJ atsiradimo Kauno LEZ teritorijoje, miesto ir rajono bendruomenių nuomonės esą nebuvo atsiklausta, gyventojai baiminosi dėl jėgainės apylinkėse padidėsiančios oro taršos. Užterštumo klausimą jėgainės atstovai tikino spręsiantys Prancūzijos bendrovės LAB dūmų valymo įrenginiais, kurie turi užtikrinti, kad į aplinką nepatektų kenksmingos medžiagos.

Už KKJ statybas atsakingi „Lietuvos energijos“ ir „Fortum Heat Lietuva“ atstovai tąkart teigė su bendruomene norintys komunikuoti toliau, buvo pasiryžę atsakyti į visus jiems rūpimus klausimus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA