Mirtiną smūgį sudavusiam jaunuoliui Kaune paskelbtas nuosprendis | Kas vyksta Kaune

Mirtiną smūgį sudavusiam jaunuoliui Kaune paskelbtas nuosprendis

Tragiško įvykio Marijampolėje vieta / „Facebook“ grupės „Kur stovi policija Marijampolė“ nuotr.

Kauno apygardos teismas praneša išnagrinėjęs baudžiamąją bylą ir paskelbęs nuosprendį marijampoliečiui Ignui Mauzai. Vaikinas pripažintas kaltu nužudęs kitą asmenį iš chuliganiškų paskatų – jo smūgis užpraeitų metų vasarą buvo mirtinas pas močiutę atostogavusiam nepilnamečiui.

Kaip nurodoma teismo pranešime, įvertinus kaltinamojo ir liudytojų parodymus, apžiūrų protokoluose užfiksuotus duomenis, specialistų išvadas, eksperto paaiškinimus ir kitus teisiamajame posėdyje ištirtus įrodymus, padaryta išvada, kad 2000 m. gimęs I. Mauza 2018 m. rugpjūčio 11 d. viešoje vietoje dienos metu dėl chuliganiškų paskatų tyčia sudavė nukentėjusiajam nepilnamečiam vieną smūgį dešiniu kumščiu į kairį žandikaulį.

Nurodoma, kad jaunuolis pasinaudojo menkaverte dingstimi – galimai buvo kliudytas petimi. I. Mauzos auka, po smūgio pasitraukusi keletą metrų, krito veidu į žemę ir įvykio vietoje mirė.

Teismas pripažino, kad nuteistasis atlikdamas smurtinį veiksmą veikė netiesiogine tyčia, mat nors ir nenorėjo atimti gyvybę, tačiau sąmoningai leido atsirasti tragiškiems padariniams. Taip pat nustatyta, kad tarp nuteistojo neteisėtų veiksmų ir atsiradusių padarinių yra neabejotinas, bylos duomenimis patvirtintas priežastinis ryšys.

Kartu teismas pripažino, kad I. Mauzos padaryta nusikalstama veika padaryta dėl chuliganiškų paskatų. Tokią išvadą teismas padarė įvertinęs visus bylos duomenis ir nustatęs, kad nuteistasis neteisėtus veiksmus atliko siekdamas priešpastatyti save aplinkiniams, nukentėjusiajam ir siekdamas pasipuikuoti savo prieš draugus.

„Pažymėtina ir tai, kad išvadą dėl teisingo nusikalstamos veikos kvalifikavimo sustiprino ir tai, kad nuteistasis su nepilnamečiu nukentėjusiuoju iki įvykio pažįstami nebuvo, jokių tarpusavio nesutarimų neturėjo, todėl nuteistasis neturėjo jokios dingsties pavojingai kėsintis į nukentėjusįjį“, – teigiama Kauno apygardos teismo pranešima.

Atsižvelgęs į visas reikšmingas aplinkybes, teismas I. Mauzai skyrė 8 metų laisvės atėmimo bausmę, kurią jis turės atlikti pataisos namuose. Kardomoji priemonė – intensyvi priežiūra palikta galioti iki nuosprendžio pradėjimo vykdyti dienos.

Nužudytojo mamos civilinį ieškinį teismas tenkino dalinai ir priteisė jos naudai iš nuteistojo 4426,71 Eur turtinei žalai atlyginti bei 30 tūkst. Eur neturtinei žalai atlyginti. Dalinai tenkintas ir mirusiojo močiutės, kuri iki 6 klasės pastarąjį augino kaip sūnų, pareikštas civilinis ieškinys dėl neturtinės žalos atlyginimo – jai priteista 15 tūkst. Eur neturtinės žalos.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA