Sostinei nerimstant dėl žaliųjų rodyklių, Kaunas atgal gręžiotis neketina | Kas vyksta Kaune

Sostinei nerimstant dėl žaliųjų rodyklių, Kaunas atgal gręžiotis neketina

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Didiesiems miestams sukilus dėl sausio 1-ąją oficialiai panaikintų lentelių su žaliomis rodyklėmis, Susisiekimo ministerija suskubo lengvinti gyvenimą pasiruošti nespėjusioms savivaldybėms ir spūstyse kiurksantiems vairuotojams. Tiesa, garsiausiai naująja tvarka skundžiasi Vilniaus valdžia, o Kauno savivaldybės atstovai teigia kol kas didžiulių priekaištų nesulaukę. Nors išsiaiškinus, kad žūtbūt reikia, lentelės galėtų būti grąžintos, Kaunas nusiteikęs taikyti kitas eismo reguliavimo priemones.

Specialistai stebi situaciją

Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius „Kas vyksta Kaune“ negalėjo patvirtinti, kad svarstoma sankryžose grąžinti lenteles su žaliomis rodyklėmis, mat kol kas neaišku, kaip sekasi jas nuėmus.

„Iš esmės turime antrą dieną po lentelių panaikinimo, kai matome realius srautus. Prieš tai, vaikams atostogaujant, Kaunas buvo tuščias ir negirdėjome nė vieno nusiskundimo. Tarpušvenčiu su srautais, galima pavadinti, vyko nesusipratimas, važiavo visi visur“, – aiškino M. Matusevičius.

Anot jo, savivaldybė nusprendusi porą savaičių stebėti situaciją, rinkti informaciją, kaip einasi vairuotojams, ir ten, kur įmanoma priimti tam tikrus sprendimus be lentelių, stengtis tai padaryti. O radus vietų, kuriose be papildomų rodyklių situacijos neįmanoma pagerinti, tai bus svarstoma savivaldybės administracijoje ir esant dideliam poreikiui kreipiamasi į ministeriją.

Prioritetas, visgi, teikiamas naujiems eismo saugumo sprendiniams. „Kol kas konkrečių nutarimų iš ministerijos nėra, girdime tik vienokią ar kitokią nuomonę. Jei grąžinsime žalias lenteles, gali būti, kad po metų vėl teks nuimti. Manome, nereikia laukti to sąmyšio, galima viską pasidaryti iš anksto ir gyvent su naujomis taisyklėmis“, – kalbėjo Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas.

Jūros skundų nesulaukė

Kauno savivaldybėje, pasak pašnekovo, gauta nusiskundimų dėl sulig naująja eismo tvarka išaugusių eismo spūsčių, tačiau kai kurie priekaištai paviršutiniški, susiję su tomis vietomis, kur srautai būdavo minimalūs.

„Bet ar 5-6 automobilių stovėjimas prie šviesoforo yra spūstis? – klausė M. Matusevičius, tuoj pat pateikęs savo vertinimą. – Nedrįsčiau taip sakyti, tiesiog nebuvo transporto priemonių, o dabar yra.“

Sulaukta skundo dėl dešiniojo posūkio iš Panerių į Varnių gatvę – Panerių gatve artėjant prie sankryžos susidaro spūstys, tačiau nusiskundimai esą tik pavieniai. Savivaldybei taip pat pranešta, kad prie „Hyper Maxima“ prekybos centro Savanorių prospekte reikėtų papildomų šviesoforo sekcijų. Trečiadienį bus priimtas sprendimas, ar reikalingi tokie pakeitimai, tačiau panašu, kad sekcijos atsiras. „Pamatę problemą, iškart reaguojame“, – pridūrė M. Matusevičius.

Tuo metu besiskundžiančius vairuotojus-verksnius filosofas ir visuomenės veikėjas Viktoras Bachmetjevas savo „Facebook“ paskyroje, aštriai šnekant, išdėjo į šuns dienas. Anot jo, pastarosiomis dienomis skambančios dejonės dėl žaliųjų rodyklių panaikinimo visų geriausiai iliustruoja vairuotojų susireikšminimą.

„Kad su jomis pereidinėti gatvę yra nesaugu, aišku visiems, kurie kada nors pereidinėjo gatvę. Kad jas nuiminėsim, žinojom jau penkis metus. Tačiau kad būtinai atsiras nevykėlių, kuriems vis tiek tai bus siurprizas, irgi daugmaž buvo aišku. Kad prasidės absoliučiai idiotiški argumentai už rodyklių grąžinimą irgi buvo galima nuspėti“, – rašė V. Bachmetjevas, reziumavęs, kad galiausiai „nesusipratėliai“ turės priimti pakeitimus, nebent „politikai dės į krūmus ir sprendimą atšauks“.

Pralaidumas vietomis smarkiai pagerėjo

M. Matusevičius „Kas vyksta Kaune“ pažymėjo, kad pakeitimams ruoštasi metus laiko, kai kur lentelės nuimtos ir kiti sprendiniai priimti nė nelaukiant sausio 1-osios. Dalis jų, savivaldybės akimis, net labai pasiteisino ir pagerino transporto srautų pralaidumą, o šen ten nuėmus lenteles žmonės dar nepriprato, reikia laiko pamatyti, kas vyksta.

Geruoju pavyzdžiu, pastebėjo Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas, tapo Baltų pr.-Rasytės g. sankryža, kur sumontuota nuolat deganti žalia sekcija, ten vairuotojai važiuoja net nepristabdę. Prie Vilijampolės tilto, Jurbarko g.-A. Kriščiukaičio g. sankryžoje anksčiau taip pat reikėjo stabtelėti, o įrengus saugumo salelę, atnaujinus horizontalųjį ženklinimą automobiliai važiuoja nepertraukiamai, tik reikia praleisti judančius pagrindiniu keliu.

Vilniaus savivaldybei žaliųjų rodyklių nuėmimas atsiėjo per 100 tūkst. eurų. Kaunas visų išlaidų dar nepaskaičiavo, tačiau suma turėtų būti daug didesnė, nes plačiau taikyti lentelių trūkumą bent iš dalies kompensuojantys sprendiniai: pakeisti sankryžų išplanavimai, pastatyti nauji šviesoforai.

Spręsti leis savivaldybėms

Kaip skelbta anksčiau, susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius antradienį aptarė žaliųjų rodyklių klausimą su policijos generaliniu komisaru Renatu Požėla. Pokalbyje nutarta, kad visos Lietuvos savivaldybės galės pačios spręsti, kur žalių rodyklių grąžinimas yra neišvengiamas, bet prieš konkrečius veiksmus reikės sulaukti ministerijos patvirtinimo.

J. Narkevičius sakė, kad šį projektą Vyriausybei pateikti būtų galima jau rytoj. „Kas reglamentuos, kur kada galėtų atsirasti ta rodyklė, kuri išnyko. Savivaldybės teikimu tarpinis variantas – savivaldybės saugaus eismo komisija, ministerijos leidimu, probleminėse sankryžose galėtų per tą laiką atsirasti žalia rodyklė“, – kalbėjo ministras.

Jis neatmetė, kad žaliosios rodyklės problemiškiausiose sankryžose gali likti ir po laikinojo metų laikotarpio. Policijos generalinis komisaras žurnalistams sakė, kad būtų už rodyklių grąžinimą: „Šiame etape, kol neturime alternatyvų, tikrai pritarčiau rodyklių grąžinimui.“

Ministerija, 2014–aisiais pasiūliusi naikinti papildomas rodyklių lenteles, remiasi Kaune kelerius metus vykdytu tyrimu, parodžiusiu, jog sankryžose su žaliosiomis rodyklėmis kyla daugiau avarijų, per kurias žūva ar sužalojami žmonės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA