Susisiekimo ministras: žaliosios rodyklės bus laikinai grąžinamos | Kas vyksta Kaune

Susisiekimo ministras: žaliosios rodyklės bus laikinai grąžinamos

BNS, DELFI 2020/01/07 11:44
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius antradienį susitiko su policijos generaliniu komisaru Renatu Požėla aptarti vadinamųjų žaliųjų rodyklių. Pokalbyje nutarta, kad visos Lietuvos savivaldybės galės pačios spręsti, kur žalių rodyklių grąžinimas yra neišvengiamas, bet prieš konkrečius veiksmus reikės sulaukti ministerijos patvirtinimo.

Dešinįjį posūkį leidžiančių rodyklių Lietuvos sankryžose neliko nuo sausio, tačiau didžiųjų miestų savivaldybės sako, kad tai padidino eismo spūstis, o sprendimo nauda yra abejotina.

Po susitikimo ministras žurnalistams sakė, kad buvo aptarta daug klausimų, tačiau esminė pokalbio tema – daug visuomenės susipriešinimo sulaukiančios žalios rodyklės. R. Požėla po susitikimo sakė, kad kartu su savivaldybėmis ministerija kalbės dėl konkrečių sankryžų.

„Tai gera žinia eismo dalyviams, ministerija teiks tam tikrus Vyriausybės lygmens teisės aktų projektus, juose bus siūloma bent jau metams laiko grąžinti į gyvenimą žaliąsias rodykles. Aptarėme mechanizmą – savivaldybių saugaus eismo komisijos spręstų, kur reikalinga grąžinti žalias rodykles, tie sprendimai turėtų būtų suderinti su ministerija“, – sakė generalinis komisaras R. Požėla.

[susije_video kurie=””]

J. Narkevičius sakė, kad šį projektą būtų galima Vyriausybei pateikti dar rytoj. „Kas reglamentuos, kur kada galėtų atsirasti ta rodyklė, kuri išnyko. Savivaldybės teikimu tarpinis variantas – savivaldybės saugaus eismo komisija, ministerijos leidimu, probleminėse sankryžose galėtų per tą laiką atsirasti žalia rodyklė“, – kalbėjo ministras.

„Savivaldybė neliks nuošalyje ir siūlys tas vietas, kur būtinai reikėtų palikti dėl objektyvių priežasčių tą rodyklę, galutinį sprendimą priims ministerija“, – aiškino J. Narkevičius.

„Mes siekiame, kad savivaldybės nenutoltų nuo savo tiesioginės pareigos, kad taip suorganizuotų savo struktūra, kad būtų ir saugi ir pralaidi. Manau, kad savivaldybė daug ką atlikti turi, ką turėjo“, – kalbėjo ministras.

J. Narkevičius susitikimo išvakarėse pirmadienį pranešė, kad svarsto metams grąžinti rodykles bent kai kuriose Vilniaus miesto sankryžose, nes kiti didmiesčiai spėjo pasiruošti prieš penkerius metus inicijuotoms eismo reguliavimo permainoms. Vis dėlto nuspręsta, kad permainos pasieks visus didžiuosius Lietuvos miestus.

„Palyginus su Kaunu, Vilniaus mieste skatiname, kad atsirastų integruota šviesoforų valdymo sistema“, – sakė ministras.

„Savivaldybės (…) turėtų žiūrėti į priekį užtikrinant ne tik pralaidumą, bet ir pėsčiųjų saugumą, todėl turės atlikti ir toliau tam tikrus veiksmus, kuriuos galbūt kai kurios savivaldybės, kaip probleminė Vilniaus miesto savivaldybė, iki šiol nepakankamai atliko“, – kalbėjo jis.

J. Narkevičius neatmetė, kad žaliosios rodyklės problemiškiausiose sankryžose gali likti ir po laikinojo metų laikotarpio.

Policijos generalinis komisaras sakė, kad būtų už rodyklių grąžinimą. „Šiame etape, kol neturime alternatyvų, tikrai pritarčiau rodyklių grąžinimui“, – DELFI sakė R. Požėla.

Ministerija, 2014–aisiais pasiūliusi naikinti rodykles, remiasi Kaune kelerius metus vykdytu tyrimu, parodžiusiu, jog sankryžose su „žaliosiomis rodyklėmis“ kyla daugiau avarijų, per kurias žūva ar sužalojami žmonės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA