Tokios Dakaro ralio pradžios lietuviai dar nematė: V. Žala ir S. Jurgelėnas atvažiavo pirmi | Kas vyksta Kaune

Tokios Dakaro ralio pradžios lietuviai dar nematė: V. Žala ir S. Jurgelėnas atvažiavo pirmi

delfi.lt, Kas vyksta Kaune 2020/01/05 16:16
Vaidotas Žala ir Saulius Jurgelėnas / iGo2Dakar nuotr.

Ankstyvą sekmadienio rytą Saudo Arabijoje, Džedos mieste, startavo Dakaro ralis. Sensaciją Lietuvai atnešę Vaidotas Žala ir Saulius Jurgelėnas, „Agrorodeo“ ekipažas, pasiekę finišą net negalėjo patikėti tuo, kad yra greičiausi Dakaro ralio automobilių įskaitoje šią dieną. Be džiugios žinios, sulaukti atgarsiai ir iš motociklų klasės – įskaitoje startavęs kaunietis Arūnas Gelažninkas taip pat pasidalino emocijomis po pirmojo starto.

„Rimtai? Eik tu, pokštininke“, – taip į žinią, kad yra greičiausi šiandien, reagavo „Agrorodeo“ ekipažas, kalbėdamasi su „iGo2Dakar“ komanda.

Tiesa, Dakaro ralyje dirbančiam DELFI reporteriui Pauliui Garkauskui V. Žala minėjo, kad jautė, jog rezultatas turi būti neblogas, mat nepaisant visų akmenų, lenkė varžovus, sustojusius keistis prasikirstų ratų.

„Per testus to nejaučiau, bet dabar jausmas toks, kaip iš „Mitsubishi“ atsisėdus į WRC modelį“, – gyrė naująjį bolidą V. Žala. Pasakodamas apie trasą jis pastebėjo, kad labai daug akmenų. Greitesni ekipažai pralekia ir tuoj stoja keisti ratų. Ir lietuviai grįžo, sakė V. Žala, „ant ribos“, mat vienas iš bolido ratų ėmė leisti orą.

„Pavargau šiek tiek, apšilimas ilgokas, kaklas jau spėjo pamiršti, kiek krūvio gauna. Bet automobilis yra… Neįsivaizdavau, kad taip gali būti, važiuoji, vėjelis pučia, balansas toks, kad milimetrais viską valdai“, – gyrė „Mažylį“ lenktynininkas.

Nepaisant visko, trasoje pavojų tikrai buvo. Kaip pasakojo V. Žala, pravertė ir patirtis klasikiniame ralyje, mat greitose atkarpose reikėjo kaip reikiant manevruoti, o tuoj po jų laukdavo lėti ruožai.

„Buvo ir skardis vienas nepažymėtas, nors tikrai galėjo būti toks pažymėtas. Kadangi į jį buvo įlėkęs kitas kolega, tai per plauką pats išvengiau“ – kalbėjo V. Žala.

Tikrą sensaciją Lietuvai padovanoję V. Žala ir S. Jurgelėnas spurtavo ir per 3 val. 19 min. 04 sek. aplenkė tokias Dakaro ralio legendas, kaip S. Peterhanselį (3 val. 21 min. 18 sek.), C. Sainzą (3 val. 21 min. 54 sek.) ir N. Al-attiyah (3 val. 24 min. 37 sek.)

Benediktas Vanagas su Felipe Palmeiro pirmojo etapo finišo liniją pasiekė 15-oje pozicijoje, nuo lyderių jie atsiliko 23 min. ir 26 sek.

Antano Juknevičiaus ir Dariaus Vaičiulio ekipažas susidūrė su jų automobilio variklio aušinimo problemomis, dėl to dažnai stojo trasoje aušintis. 6-ame trasos punkte iš 7 jis buvo 51-oje pozicijoje.

Edvinas Juškauskas su Aisvydu Paliukėnu tame pačiame punkte rodė 39-tą laiką, o Ginto Petraus ir Tomo Jančio ekipažas stabiliai laikėsi 64-oje vietoje.

Arūnas Gelažninkas – pozicija geresnė nei pernai metų

Kaunietis A.Gelažninkas, gavęs 34 numerį, šiandien taip pat startavo motociklų klasės įskaitoje.

„Pirmas greičio ruožas buvo ne mano tipo. Turbūt tokia bus ir visa pirma pusė“, – pasakojo lenktynininkas.

Pirmą dieną sportininkui teko ir įkristi į lietaus proveržą, kurioje prarado laiko. „Džiaugiuosi, kad nenukritau, nesulaužiau motociklo, nes galėjo baigtis liūdnai“ – tęsė lenktynininkas.

A. Gelažninkas atviravo, kad sekėsi vidutiniškai, tačiau pirmojo etapo pozicija geresnė nei pernai.

Pirmą dieną dalyviams teko įveikti daugiau nei 750 km. A. Gelažninkas pirmojo greičio ruožo finišą pasiekė 40- oje pozicijoje nuo lyderio atsilikęs 46 min. ir 46 sek.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA