Kauno studentų sukurta inovacija Silicio slėnyje sulaukė pripažinimo: net konkurentai mums linkėjo sėkmės | Kas vyksta Kaune

Kauno studentų sukurta inovacija Silicio slėnyje sulaukė pripažinimo: net konkurentai mums linkėjo sėkmės

delfi.lt / Agnė Keizikienė 2020/01/04 16:45

Kad Lietuva garsi ne tik krepšiniu ir gražiomis merginomis, prieš kurį laiką dar kartą įrodė Kauno technologijos universiteto (KTU) studentų komanda, sukūrę ir JAV konkurse pristatę nėščiųjų diržą „BeltaMom“.

Inovacija seka vaisiaus būklę nuo 2 nėštumo trimestro. Jo pagalba galima sekti dar įsčiose esančio kūdikio širdies ritmą, judesių skaičių, svorį ir vandenų kiekį. Jaunuolių idėja JAV vykstančiame „Silicon Valley Innovation Challenge“ konkurse pripažinta geriausia sveikatos priežiūros inovacijų kategorijoje.

Šį projektą konkurse už Atlanto pristačiusios studentės Samanta Čepononytė, Vytautė Razutytė ir Paulina Bistrickaitė papasakojo, kaip buvo sutiktos ir kokie darbai jų laukia artimiausioje ateityje.

– Minėjote, kad idėją jums pasufleravo artimųjų patirtys. Gal galėtumėte papasakoti plačiau. Jei teisingai suprantu, jūs kol kas dar vaikų neturite, tiesa?

Samanta Čepononytė: Taip, vaikų neturime, tačiau esame matę ir girdėję tiek iš artimųjų, tiek iš pažįstamų, koks nėštumas yra įtemptas, kiek daug streso patiria mamos, besirūpindamos savo ir vaikelio sveikatos būkle nėštumo metu, todėl mes ieškojome šiai problemai, kuri yra aktuali mums, kaip būsimoms mamoms, sprendimo. Kadangi studijuojame finansus ir medicinos sritis mums nėra labai artima, teko konsultuotis su specialistais.

– Kaip, jūsų akimis žiūrint, ši inovacija galėtų palengvinti nėščiųjų kasdienybę, o gal net ir gydytojų darbą?

Samanta Čepononytė: BeltaMOM – ergonominis, patogus nešioti diržas nėščiosioms sumažintų patiriamą nerimą ir stresą bei padėtų sumažinti nereikalingų vizitų pas gydytojus skaičių, sekant vaisiaus būklę (vaisiaus širdies ritmą, judesius, vaisiaus svorį bei vandenų kiekį), stebint matavimų dinamiką namuose per mobiliąją programėlę, į kurią surinkta informacija iš diržo sensorių nusiunčiama naudojant Bluetooth.

Taip pat, mes galvojame apie galimybę gydytojams per mūsų programą stebėti, gauti pranešimus apie savo pacienčių vaisiaus būklę.

Vytautė Razutytė: Daugybė susidomėjusių žmonių yra sunerimę, ar prietaisas nekenks vaisiui, tačiau juk jo paskirtis yra sekti vaisiaus būklę ir palengvinti nėščiosios kasdienybę. Natūralu, kad jis kenkti negali – kitaip prieštarautume savo idėjai.

Vaisiaus svoris ir vandenų kiekis bus matuojamas ultragarso sensorių pagalba, tačiau matavimas bus aktyvuotas tik vieną kartą per dieną, o esant reikalui, pagal gydytojų rekomendacijas, ir dažniau. Vaisiaus pulsas ir judesių kiekis matuojamas nuolatos, stetoskopo pagalba ir neturi jokios įtakos vaisiaus sveikatos būklei, tad šio prietaiso suteikiama nauda yra didesnė, nei keliama žala.

„BeltaMom” inovacija / Asmeninio archyvo nuotr.

– Su kuo konsultavotės daugiausiai, dirbdamos prie šios inovacijos?

Samanta Čepononytė: Vystant šią idėją daug konsultavomės tiek dėl diržo techninės, tiek dėl finansinės dalies. Daug naudingos informacijos apie nėštumą, vaisiaus sveikatos būklės svarbą gavome iš P. Mažylio gimdymo namų vadovo Tomo Biržiečio, ginekologės – akušerės Rasos Mackevičienės bei gavome pagalbos iš LSMU studentės Gabrielės Razutytės.

Dėl ultragarso sensorių veikimo ir techninių galimybių realizuojant mūsų idėją kreipėmės į prof. Aurelijų Domeiką. Numatant reikalingas investicijas, galimą kainą, mūsų startuoliui finansiniais klausimais konsultavo prof. Rytis Krušinskas. Verslo modelio kūrimo ir kitais klausimais bei pasiruošti dalyvavimui konkurse padėjo mūsų mentorė doc. Rita Jucevičienė bei mus kelionėje lydėjęs prof. Dainius Martuzevičius. Prie idėjos vystymo prisidėjo ir SJSU studentais.

– Kuris etapas buvo sudėtingiausias?

Vytautė Razutytė: Visas ruošimosi laikotarpis buvo sudėtingas, nes norėdamos gerai pasiruošti konkursui turėjome paaukoti daug asmeninio laiko ir tuo pačiu nepamiršti mokslų, tačiau dirbome komandiškai ir su mentorių pagalba pasiekėme savo tikslą. Teko daug konsultuotis su įvairių sričių specialistais, kad galėtume idėją pristatyti kaip įmanomą įgyvendinti, bet sudėtingiausias darbas lauks ateityje.

– Kurią diržo funkciją bus sudėtingiausia įgyvendinti?

Samanta Čepononytė: Mūsų idėjai įgyvendinti bus reikalingi klinikiniai tyrimai, kuriems organizuoti reikia mokslininkų, IT specialistų, inžinierių pagalbos. Esame dar tik pačioje idėjos vystymo pradžioje, o idėjai įgyvendinti gali prireikti iki 10-ies metų. Kol kas tikimės pritraukti kuo daugiau investicijų, kad galėtume įgyvendinti užsibrėžtus tikslus.

„BeltaMom” inovacija / Asmeninio archyvo nuotr.

– Kaip pačios vertinate galutinį rezultatą?

Samanta Čepononytė: Įdėjome tikrai labai daug darbo ir pastangų ir džiaugiamės, kad konkurse Silicon Valley Innovation Challenge buvome įvertintos – laimėjome dvi nominacijas: „Best Healthcare Innovation“ ir „Best Elevator Pitch“, tai mus motyvuoja dar labiau stengtis ir dirbti toliau.

Paulina Bistrickaitė: Manau, negalime sakyti, jog tai galutinis rezultatas. Laimėjimas Silicon Valley Innovation Challenge yra didelio darbo ir idėjos pristatymo rezultatas, juo esame labai patenkintos. Šis įvertinimas yra didelė motyvacija idėją paversti produktu, nes matome didelį žmonių susidomėjimą produktu ir jo poreikį. Galutinis rezultatas būtų produkto išleidimas į rinką, todėl savo laimėjimą vertiname, kaip didelį pasiekimą, savo idėjos vystymo pradžioje.

– Gal jau turite minčių, kaip galima būtų jį patobulinti, pakeisti?

Vytautė Razutytė: Turime minčių, kaip galėtume prietaisą patobulinti, o tiksliau – sumažinti jo savikainą, tačiau pačios negalime priimti tokių sprendimų ir teks konsultuotis su daugybe specialistų, kad jie patvirtintų ar paneigtų mūsų siūlomas idėjas.

Paulina Bistrickaitė: Kol kas turime tik pirminę idėją, tam tikrą sensorių išdėstymą, veikimo principą. Taigi, dabar svarbiausia siekti įgyvendinti pirminę idėją ir su mokslininkų pagalba ištirti ar viskas veikia taip, kaip norime. Tik po to, turime tokią idėją, kurią minėjo Vytautė. Kalbant apie diržo funkcijas, atrinkome tas, kurios yra aktualiausios ir svarbiausios nėštumui. Ateityje, atsižvelgiant į gydytojų rekomendacijas ir nėščiųjų pageidavimus, galbūt galimos ir kitos diržo funkcijos.

– Kokie yra tolimesni žingsniai?

Vytautė Razutytė: Kol kas džiaugiamės savo pasiekimais konkurse ir aplinkinių susidomėjimu, gavome kelis pasiūlymus vystyti idėją toliau. Viskas vyksta labai greitai, tad pačios nežinome kokia linkme viskas pasisuks, tačiau bet kokiu atveju stengsimės projektą realizuoti.

„BeltaMom” inovacija / Asmeninio archyvo nuotr.

Paulina Bistrickaitė: Apie tolimesnius žingsnius dabar kalbėti sunku. Reikia gerai apgalvoti ką darysime toliau, nes tai nėra paprastas prietaisas, kuris matuoja pulsą ir skaičiuoja vaisiaus judesius. Kalba eina apie gyvybę ir informaciją, kuri neklaidintų nėščiosios ir jos gydytojo. Į tai žiūrime atsakingai ir kitam žingsniui gali prireikti daugiau laiko.

– Ar pirmą kartą dalyvavote „Silicon Valley Innovation Challenge“ konkurse ir viešėjote JAV?

Vytautė Razutytė: Konkurse dalyvavome pirmą kartą, tačiau tai jau penkta KTU komanda, kuri vyko į šį konkursą. Džiaugiamės ne tik savo pasiekimais, bet ir galimybe studentams vystyti savo idėjas ir siekti savo tikslų pasaulinėje rinkoje.

– Kokie įspūdžiai?

Paulina Bistrickaitė: Visoms mums, atstovavusioms KTU ir savo komandą JAV „Silicon Valley Innovation Challenge“ buvo visiškai nauja patirtis. Jungtinėse Amerikos Valstijose viešėjome pirmą kartą, daug naujų patirčių, kitokia kultūra, todėl stengėmės kuo produktyviau išnaudoti laiką ir jį susiplanuoti, kad galėtume ir šiek tiek pakeliauti, ir tobulinti pristatymą konkursui.

Kalifornijos gamta, Ramiojo vandenyno pakrantė, San Franciskas, Amerikos gatvės paliko didelį įspūdį, atrodo viskas paprasta, bet taip pat neįprasta. Prieš konkursą reikėjo šiek tiek pabėgti nuo tos pačios rutinos, kuri jau buvo susiklosčiusi prieš kelionę. Taigi toks prasiblaškymas ir nauji įspūdžiai leido pailsėti ir konkurso dieną pasirodyti geriausiai.

Konkurso metu patyrėme daug gerų emocijų, žmonės buvo susidomėję mūsų idėją ir daug žmonių atėjo pasiklausyti apie BeltaMom. Labai didelė dalis ne tik teisėjų, bet ir žmonių, kurie domisi inovacijomis, taip pat konkurentų, pokalbio pabaigoje linkėjo sėkmės idėjos vystyme ir negailėjo komplimentų.

Užėmėme 3-iąją vietą geriausiai žmonių vertinamoje inovacijų kategorijoje. Na, o mūsų pagrindiniai laimėjimai visą konkurso ir kelionės įspūdį sustiprino ir kolegės sutiks, jog tai taps vienu įsimintiniausiu įvykių mūsų gyvenime.

– Kokio dėmesio ten sulaukėte? Kokių pasiūlymų ir pan.?

Paulina Bistrickaitė: Žmonėms buvo labai įdomu, kokias funkcijas atlieka diržas, kokiu principu dirba, ar tai nežalinga ir kaip tai padės nėščiosioms. Teko kalbėtis ir su investuotojais, sulaukėme pasiūlymų iš jų, taip pat patarimų ką turėtume daryti, kad pradėtume vystyti idėją, kokie mūsų žingsniai turėtų būti.

„BeltaMom” inovacija / Asmeninio archyvo nuotr.

– Gal jau žinote, kokio darbo imsitės artimiausioje ateityje?

Paulina Bistrickaitė: Besiruošiant konkursui padarėme nemažą dalį darbo – turime sukūrę verslo planą mūsų idėjai vystyti. Šiuo metų ieškome investuotojų, kurie norėtų paremti idėją ir galėtume vykdyti numatytą planą.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA