Kauno savivaldybė tebesvarsto, kaip pasielgti su buvusia V. Bacevičiaus mokykla | Kas vyksta Kaune

Kauno savivaldybė tebesvarsto, kaip pasielgti su buvusia V. Bacevičiaus mokykla

BNS 2020/01/04 18:01
DELFI nuotr.

Kauno miesto savivaldybė tebesvarsto, kaip pasielgti su Žaliakalnyje, netoli miesto centro, stovinčiu šimtamečiu buvusios Vinco Bacevičiaus mokyklos pastatu.

„Šiuo metu vis dar analizuojame alternatyvas, kurios leistų geriausiai prikelti šį pastatą naujam gyvavimui, išsaugant jo vertingąsias paveldo savybes ir autentiškumą“, – BNS atsiųstame komentare sako savivaldybės Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas.

Pastatą prižiūri

Anksčiau savivaldybės vadovai teigė, jog sprendimas galėtų būti priimtas dar 2019-aisiais, tačiau dabar terminų nedetalizuoja.

Vis dėlto medinis pastatas, pasak savivaldybės, yra prižiūrimas, saugomas ir šildomas.

Mokyklos pastatas yra įtrauktas į nekilnojamų kultūros vertybių registrą. Jis vertingu laikomas dėl savo tūrio, išplanavimo, minimalistinių fasadų, medinių konstrukcijų, čia įrengtos molinių koklių krosnies.

V. Bacevičiaus mokykla uždaryta 2018 metais, tam atkakliai priešinosi mokyklos bendruomenė.

2015 metų birželį mokyklos patalpų patikrinimą atlikęs Kauno visuomenės sveikatos centras nustatė įvairių trūkumų bei pažeidimų ir suteikė trijų mėnesių laikotarpį jiems pašalinti, bet tai nebuvo atlikta. Galiausiai tų pačių metų spalį nuspręsta sustabdyti šios mokyklos leidimo-higienos paso galiojimą. Tai reiškė, jog ugdymo įstaiga nebegali toliau tęsti savo veiklos.

Dėl šio sprendimo mokyklos bendruomenė kreipėsi į teismus, vėliau taip pat skundė savivaldybės sprendimą mokyklą reorganizuoti, tačiau teismų sprendimai jiems buvo nepalankūs.

Medinukas, menantis Kauno tvirtovės laikus

Kultūros paveldo departamentas skelbia, jog 1903-1904 metais šiame pastate buvo įsikūręs 2-asis Kauno tvirtovės pėstininkų pulkas.

Pastatui tapus Kauno miesto savivaldybės nuosavybe, 1920-1926 metais jame buvo įsikūrusios įvairios Lietuvos kariuomenės įstaigos: Karo milicijos mokykla, Kauno komendantūros įstaigos, 3-asis pėstininkų pulkas ir kitos.

1926 metais pastate įsteigta IV-oji pigių butų kolonija – socialinis būstas, 1934 metais įkurti nakvynės namai.

Vėliau keliasdešimt metų pastate veikė mokyklos: 1935-1958 metais pradinė mokykla, 1961-1989 metais – vakarinė–pamaininė.

1989-1993 metais čia buvo įsikūręs įmonės „Banga“ konstruktorių biuras.

Nuo 1993 metų birželio čia veikė Žaliakalnio pradinė mokykla.

2011 metais mokykla pavadinta čia tarpukariu dirbusio chorvedžio ir kompozitoriaus Vinco Bacevičiaus garbei.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA