Kaune registruotas pirmas šiemet susirgimas tymais | Kas vyksta Kaune

Kaune registruotas pirmas šiemet susirgimas tymais

BNS 2020/01/03 17:02
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Penktadienį Kaune užregistruotas pirmas tymų atvejis šiais metais. Pasak Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovo Sauliaus Čaplinsko, pavojinga liga užsikrėtė virš 40-ties metų amžiaus vyras.

„Jo skiepų būklė nežinoma, bet pagal antikūnų kiekį galima daryti prielaidą, kad jis buvo skiepytas tik viena skiepų doze ir jam nesusiformavo imunitetas“, – BNS sakė S. Čaplinskas.

Jis taip pat teigė, kad tymais užsikrėtęs vyras išvykęs iš Lietuvos pastaruoju metu nebuvo. „Viena aišku, kad jis nebuvo išvykęs“, – teigė ULAC vadovas.

ULAC duomenimis, pernai tymais sirgo 834 žmonės, iš kurių 196 vaikai ir 638 suaugusieji. Daugiausia – Kauno ir Vilniaus apskrityse, Kaune situacija buvo itin pavojinga.

Pavasarį vis registruojant naujus susirgimus, žmonės puolė ieškoti, kur pasiskiepyti, tačiau mokamų vakcinų nuo tymų gauti buvo praktiškai neįmanoma. Savo ruožtu, apie tariamą vakcinų žalą prabilo žinomi žmonės, bene ryškiausiai Seime surengus diskusiją prieš skiepus „pasižymėjo“ kaunietis verslininkas Ugnius Kiguolis.

ULAC primena, kad tymai – ūmi, itin užkrečiama virusinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu ir pasireiškianti karščiavimu, bėrimu ir kvėpavimo takų bei akių junginės uždegimu. Tymai buvo ir iki šiol yra viena dažniausių mirčių priežasčių tarp visų vakcinomis kontroliuojamų ligų.

Didžiausią riziką tymai kelia nesirgusiems, neskiepytiems ar nepilnai skiepytiems kūdikiams, nėščiosioms ir imunosupresiniams asmenims. Pagrindinė tymų kontrolės priemonė – didelės skiepijimų nuo tymų apimtys (daugiau nei 95 proc. paskiepytų kiekvienoje amžiaus grupėje), sukuriančios aukšto lygio kolektyvinį imunitetą visuomenėje, tada tymų virusas negali plisti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA