Kauniečiams šiemet jau įteiktas pirmasis kūdikio kraitelis | Kas vyksta Kaune

Kauniečiams šiemet jau įteiktas pirmasis kūdikio kraitelis

Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Prasidėję metai davė pradžią naujai tradicijai Kaune. Nuo šiol kūdikių susilaukę kauniečiai sulauks ir miesto dovanos – gyvenimo pradžios kraitelio.

Kaip rašoma Kauno miesto savivaldybės pranešime spaudai, jį sudaro dvi dešimtys reikalingiausių daiktų, pradedant čiužinuku ir baigiant bekontakčiu termometru. Pirmasis kraitelis jau įteiktas trečiosios atžalos susilaukusiais kauniečių šeimai, o per metus jų planuojama išdalinti iki 4 tūkst.

Įteikta pirmajai šeimai

Kad augtum laimingai ir nieko netrūktų. Tokiais žodžiais papuošta didžiulė kartoninė dėžė, galinti atstoti ir supamą lopšį, nuo šiol teikiama visiems Kauno naujagimiams ir jų tėvams.

„Vaiko gimimas yra didžiausia dovana, ypatinga šeimos šventė, todėl miestui yra garbė ir džiaugsmas simboliškai prisidėti bei pasveikinti kauniečius tokia proga. Kauno ateitis priklauso augančiai kartai – būtent vaikams. Norime, kad ši dovana pasitarnautų ne tik mažyliams, bet būtų naudinga ir jų tėveliams. Greta visų būtiniausių daiktų pridėta Kauno dovanų kortelė tegul bus paraginimas jiems neužmiršti ir savęs. Tik laimingi tėvai gali užauginti laimingus vaikus“, – sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Pirmąjį kūdikio kraitelį V. Matijošaitis įteikė Brigitai ir Saugirdui Sipavičiams. Dvi dukras – vienuolikmetę Vitautę ir septynmetę Arijaną – auginanti kauniečių šeima gruodžio 12-ąją susilaukė sūnaus Naglio.

„Apie kūdikio kraitelį Kaune sužinojome iš spaudos. Džiaugiamės, kad spėjome šią dovaną gauti ir mes. Esame tikri kauniečiai ir didžiuojamės savo vaikus augindami būtent šiame mieste, kuris iš tiesų keičiasi: atsinaujina parkai, gatvės, po truputį atgyja mokyklos, darželiai. Mums čia patogu gyventi ir su kiekviena diena vis smagiau“, – kalbėjo daugiavaikis tėtis S. Sipavičius.

Nuo 2020-ųjų metų pradžios kūdikio kraitelius gaus visi kauniečiai, per tris mėnesius užregistravę savo atžalas Kauno mieste. Taip pat galioja reikalavimas, kad ir patys tėvai būtų deklaravę gyvenamąją vietą Kauno mieste ne mažiau nei tris mėnesius iki kūdikio gimimo.

Kauniečiai kviečiami dalintis akimirkomis ir komentuoti bei vertinti kūdikio kraitelį socialiniame tinkle Instagram su grotažyme #KadAugtumLaimingai, o daugiau pamatyti apie jo turinį bei ypatumus, taip pat sužinoti aktualios informacijos galima specialiai šiai iniciatyvai skirtoje paskyroje kad_augtum_laimingai.

Autorinė knyga prisiminimams

Kaunietišką kūdikio kraitelį sudaro iš viso keturios dalys: vaiko priežiūros vadovas, prisiminimų knyga – albumas, mažylio priežiūros reikmenys ir Kauno dovanų kortelė.

Vaiko priežiūros vadove tėvai galės rasti pačią aktualiausią informaciją ne tik mažylių fizinės ir psichologinės sveikatos, bet ir raidos, socialiniais klausimais. Leidinio turinys paremtas kompetentingų Lietuvos medikų, vaikų raidos specialistų ir viešojo administravimo darbuotojų įžvalgomis.

Išskirtinio dizaino prisiminimų knygelė skirta pačioms ryškiausioms ir svarbiausioms pirmųjų metų akimirkoms užfiksuoti. Autorinis leidinys tėveliams padės išsaugoti taip greitai pasimirštančią informaciją, kurią jie galės iliustruoti nuotaikingomis mažylių nuotraukomis.

Jaukų ir šiltą prisiminimų knygelės dizainą kūrė Kauno miesto savivaldybės administracijos vyriausioji dizainerė Eglė Švedė. Autorė pasakoja siekusi suderinti tiek leidinio funkcionalumą, tiek išskirtinį, tik Kaunui būdingą knygelės stilių.

Dovana kūdikiams ir tėvams

„Didelis dėmesys skirtas kraitelio turiniui. Jaukioje dėžėje tėvai galės rasti kokybiškus drabužėlius kūdikiui ir saugius pačius reikalingiausius priežiūros daiktus. Įdomu, kad išskirtinio dizaino dėžė galės pasitarnauti ne tik daiktams laikyti, bet ir kaip atskira saugi kūdikio erdvė – lovelė. Vadovautasi Skandinavijos šalių pavyzdžiu, siekiant sumažinti nelygybę tarp skirtingų šeimų bei sudaryti saugias sąlygas kūdikiams pačioje gyvenimo pradžioje“, – aiškino Kauno miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Agnė Augonė.

Nuo kitų miestų kraitelių Kauno dovana skiriasi tuo, kad ji skirta ne tik mažyliams, bet ir jų tėveliams. Pavyzdžiui, tarp visų daiktų galima rasti bekontaktį termometrą, itin palengvinantį kasdienę naujagimio priežiūrą.

„Ruošdami kraitelį nepamiršome ir tėvelių. Jiems dovanojama Kauno dovanų kortelė – tai daugkartinio atsiskaitymo dovana laisvalaikio pramogoms: apsilankymams muziejuose, kino teatruose, spektakliuose, kavinėse, restoranuose, viešbučiuose, SPA centruose ar parduotuvėse“, – pridūrė Kauno mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė.

Pernai Kaune registruoti 3399 naujagimiai. Šiemet planuojama išdalinti iki 4000 kraitelių. Jau pirmąją šių metų dieną Kaune gimė net 16 kūdikių. Tiesa, tai ne vien Kauno, bet ir aplinkinių miestų bei rajonų gyventojai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA