Stadioną rekonstruojantys turkai išėjo į gatves: negavę pinigų, prie darbo negrįš | Kas vyksta Kaune

Stadioną rekonstruojantys turkai išėjo į gatves: negavę pinigų, prie darbo negrįš

R. Tenio nuotr.

Rekonstruojamo S. Dariaus ir S. Girėno stadiono statybvietėje vėl kyla protesto bangos, šįkart besitelkiančios į audrą. Nors apie nemokamas algas prieš porą savaičių prabilę keturi turkų darbininkai gavo pinigus ir išvyko namo, keliasdešimt tautiečių toliau teigia plušantys pusvelčiui. Penktadienį protesto akciją surengę „Kayi Construction“ statybininkai ketina nedirbti, kol su jais nebus atsiskaityta.

Kauno gatvėmis žygiavo pusšimtis darbininkų

Apie streiką pranešančius plakatus iškėlę, ryškias liemenes apsivilkęs bendrovės „Kayi Construction“ darbininkai penktadienį susibūrė prie stadiono, leidosi žemyn į Kauno centrą ir kuriam laikui apsistojo prie „Akropolio“, kur, jų teigimu, būtų geriau matomi ir apie situaciją sužinotų daugiau kauniečių.

Nusileidę nuo Parodos kalno, turkai patraukė prie „Akropolio“ / Skaitytojų nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Vienas iš statybininkų „Kas vyksta Kaune“ sakė, kad sutartų algų šiuo metu negauna 51 žmogus, su turkais pilnai neatsiskaitoma jau 7-8 mėnesius. Mokėjimai strigti pradėjo šių metų pavasarį, į stadioną iš Turkijos atvykus pagrindinei darbo jėgai – nuo tol darbdavys statybininkus Kaune iš dalies palaikė pažadais.

Gruodžio pradžioje, kai statybvietėje dar dirbo 64 turkai, darbininkų išnaudojimo neapsikentusi ketveriukė su Ertan Simeri priešaky, portalo žiniomis, atgavo apie 30 tūkst. eurų ir išvyko į gimtinę, tačiau kitiems sumokėta nebuvo. Nors turėtų gauti apie 1,5 tūkst. eurų, realus statybininkų atlyginimas siekia 500-700 eurų, „Kas vyksta Kaune“ kalbintam darbininkui įmonė esą skolinga 9 tūkst. eurų, panašiai ir jo kolegoms.

Nuo gruodžio 18 d. streikuojančių turkų sąlygos aiškios – stadione jie nedirbs, kol negaus visų priklausančių pinigų. Nepatvirtintais duomenimis, „Kayi Construction“ gali prarasti šį projektą – savivaldybė svarsto nutraukti sutartį, tokiu atveju reikėtų ieškoti naujo rangovo statyboms užbaigti, o rekonstrukcija įstrigtų.

Žada sumokėti šiandien

Bendrovei „Kayi Construction“ Lietuvoje atstovaujanti „Černiauskas ir Partneriai“ bendrijos advokatė Laura Daumantaitė „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare nurodė, kad su darbininkais vėluojama atsiskaityti tik 1-1,5 mėnesio, t. y., iki penktadienio jie nebuvo gavę atlyginimo už lapkritį.

Iš viso įmonė statybininkams skolinga apie 25 tūkst. eurų, atlyginimai visiems esą bus sumokėti per šiandien. Advokatės žiniomis, oficiali mėnesinė turkų alga siekia apie 500 eurų.

Kauno savivaldybės Statybos valdymo skyriaus vedėjas Vigimantas Abramavičius žurnalistams sakė, kad penktadienį su bendrovės atstovais bendrauti neteko, apie situaciją savivaldybė žino iš anksčiau, tačiau esą neturi nei pareigos, nei teisės gilintis į vidines problemas, kurias „Kayi Construction“ turi išspręsti patys.

„Nematėme sutarčių, kurias pasirašė darbininkai, kokiomis sąlygomis jie dirba Lietuvoje. Tai, kad statybininkai dirba daugiau nei po aštuonias valandas, yra faktas, bet kokios tos vidinės problemos, mums šiandien nieks nesako ir, tikriausiai, nepasakys. Mums turkų tempas kelia daug įtarimų, ir patys darome pakeitimų projekte. Jeigu terminas nusikeltų, tikrai ne dėl to, kad darbininkai streikuoja“, – tikino V. Abramavičius.

Statybos valdymo skyriaus vedėjas vėlavimą iš dalies aiškino pakeistais projektais, buvo perplanuotos po tribūnomis esančios erdvės, o nugriovus kai kurias konstrukcijas ir padarius tyrimus paaiškėjo, kad reikia papildomų darbų. „Kayi Construction“ Lietuvoje taip pat sudėtingiau vesti derybas su subrangovais ir medžiagų tiekėjais, tačiau, anot V. Abramavičiaus, tempą turkai galėtų palaikyti aukštesnį.

Viršijus terminą, gresia sankcijos

„Šiuo metu nuo grafiko atsiliekama 3-4 mėnesius. Atsižvelgiant į tai, kad yra žiema, pasivyti būtų sunku, dirbti turėtų ne 50, 80, o 250 žmonių. Tikimybė šiokia tokia yra. Apie tą nerimą kalbamės pastoviai, kiekvieną savaitę būna pasitarimai, jie bando užmigdyti mus pažadais, bet matome, kad tų pažadų nevykdo“, – šnekėjo Statybos valdymo skyriaus vedėjas.

Dar gruodžio pirmoje pusėje rekonstrukcijos tempu nepatenkinta savivaldybė ragino turkus dirbti greičiau sakydama, kad pinigų yra, tačiau, V. Abramavičiaus vertinimu, kaip sutarta užbaigti darbus kitų metų gegužę padėtų tik stebuklas. Tuo metu kompanija konkrečių stagnacijos priežasčių neįvardijo, tik maitino valdininkus pažadais.

Pagal viešojo pirkimo sutartį, nurodė Statybos valdymo skyriaus vedėjas, už terminų nesilaikymą mokami delspinigiai. Už sutarties nevykdymą ar nutraukimą „Kayi Construction“ banke yra padėjusi 2 mln. eurų garantą. Esant pagrindui, sankcijos gali būti pritaikytos, sutartį galima ir nutraukti, jeigu susidarytų tam tikros joje numatytos sąlygos.

„Aišku, tai būtų pats nemaloniausias ir vienas sunkiausių variantų, kadangi darbus reiktų priimti, pabaigti, sustabdyti statybas, skelbti naują konkursą ir pradėti iš naujo“, – dėstė V. Abramavičius, pasiteiravus, ar svarstoma nutraukti sutartį, tepakartojęs, kad toks variantas yra.

35 milijonų vertės rekonstrukcija gali trečdaliu išpampti

S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukcijos architektūrinius sprendinius vadovaujant Viliui Paipalui parengė bendrovė „Kauno projektas“, o praėjusių metų birželio 15 d. su Turkijos statybų kompanija „Kayi Construction“ Kauno savivaldybė pasirašė 34,95 mln. eurų vertės sporto centro atnaujinimo sutartį.

Stadionas išpildys technines charakteristikas, kurios reikalingos UEFA 4-os kategorijos stadiono sertifikavimui. Vienas svarbiausių reikalavimų – aikštės matmenys: 100 m ilgio, 60 m pločio su privalomais užribiais, saugumas tribūnose. Po rekonstrukcijos vietų stadione padidės nuo 9,5 tūkst. iki 15 tūkst., tribūnos bus uždengtos stogu, stadione galės vykti koncertai, čia planuojama įrengti šildomą futbolo dangą.

Pastato dalies po tribūnomis forma bus išlaikyta, keisis kai kurios pertvaros, patalpų išplanavimas – cokolinis aukštas bus paverstas visuomenei skirta erdve, ji bus atvira iš stadiono išorės. Čia turėtų veikti kavinė, sporto centras bei atvira bendradarbystės erdvė. Persirengimo kambarių, kitų patalpų interjeras bus minimalistinis, kaip anksčiau pažymėjo V. Abramavičius, „paprastas, bet neprastas“.

Tiesa, kaip gruodžio pradžioje rašė naujienų agentūra BNS, nuardžius cokolinį aukštą paaiškėjo, kad teks griauti ir iš naujo statyti pertvaras, kurias buvo numatyta palikti. Nustačius, kad ekonomiškiau bus konstrukcijas mūryti iš naujo, šie darbai papildomai kainavo 1,1 mln. eurų. Pagal stadiono rekonstrukcijos sutartį, darbus numatyta atlikti už 35 mln. eurų, tačiau maksimali galima projekto vertė su rezervu yra 46 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA