Kaunietė iš knygų kuria kalėdinius stebuklus | Kas vyksta Kaune

Kaunietė iš knygų kuria kalėdinius stebuklus

Šv. Kalėdų eglutė, angelai, karieta, gabenanti į 2020-uosius – tai kaunietės Alos Volkovos šventinės dėlionės iš knygų, šalia kurių įsitaiso Kalėdų Senelis ir jo pagalbininkai nykštukai. Tokie magiški vaizdai gruodį pasitinka Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje, kurioje neseniai išdėliota naujausia knygų instaliacija, jau 23-ioji.

Šių dėlionių autorė – Kauno apskrities viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus bibliotekininkė Ala Volkova. Jau 38 metus bibliotekoje dirbanti moteris pasakojo, kad jei būtų galimybė – dėliotų instaliacijas kas savaitę, nes idėjų netrūksta.

Menines instaliacijas iš knygų kaunietė kuria bene vienintelė Lietuvoje.

Šv. Kalėdų dvelksmas./Organizatorių nuotr.

Debiutas – pilis

Pirmąją instaliaciją iš knygų A. Volkova sudėliojo 2018 m. kovo mėn., kai Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Dalia Antanaitienė pasiūlė surengti edukaciją vaikams su knygomis, kurios turėjo iškeliauti į makulatūrą.

Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio proga pasiūlyta pastatyti knygų pilį, kaip aliuziją į valstybės simbolį – Gedimino pilį. A. Volkova entuziastingai ėmėsi darbo: sugalvojo pilies maketą, sukūrė pagrindą. Su Kauno Petrašiūnų progimnazijos pradinukais sudėliojo pilį.

„Pilis pavyko, tačiau buvo nelengva padaryti, kad viena ant kitos sukrautos knygos nenugriūtų. Pradėjau domėtis, o ką įmanoma sukurti knygas pastačius, paguldžius, atvertus, šonu, jų neklijuojant, nenudažant? Nedrąsiai kartą išdėliojau pilies mozaiką ant grindų, gerai pavyko, sulaukta džiugių skaitytojų atsiliepimų. Nusprendžiau kurti toliau“, – pasakojo A. Volkova.

Kalėdinė instaliacija iš knygų. / Organizatorių nuotr.

Sudėlioja per 5 valandas

Po sėkmingo debiuto, pasipylė instaliacijos, kaip iš gausybės rago: ąžuolas, skrendantis paukštis, gėlynas, bangomis plevenantis laivas, žmonės, drugelis, labirintas ir kt. Per beveik dvejus metus sukurtos jau 23, dalis jų pateko į nedidelio tiražo kalendorių.

Instaliacijos išdėliojamos bibliotekos III a. ant grindų, kad užlipus į IV a. puikiai matytųsi. Dėlionės kuriamos 4-5 metrų dydžio. Vienai dėlionei prireikia šimtų knygų, vien instaliacija „Medis“ sudaryta iš 817 knygų. Tik klevo fragmentui sukurti prireikė viso vežimėlio knygų!

„Sudėtingesnį paveikslą sudėlioti užtrunka apie 5 valandas, žinoma, jei knygos jau atrinktos ir suvežtos. Kitu atveju: vieną dieną atsirenki knygas pagal spalvas ir dydį, o sekančią – dėlioji. Kuriu vadovaudamasi nuojauta, iš anksto eskizo nepiešiu. Reikia daug kantrybės ir neskubėti“, – pasakojo menininkė.

Kad geriau matytųsi paveikslo dydis ir pats vaizdas būtų gyvesnis – autorė į instaliaciją įkomponuoja ir žmones. Turi ir dvi nuolatines pozuotojas – bendradarbės dukrą penkiametę Emiliją ir jos darželio draugę Mildą, kurios žaismingai įsilieja į kompoziciją.

Karieta, gabenanti į 2020-uosius. / Organizatorių nuotr.

Tas pačias knygas A. Volkova dėlionėms naudoja daugybę kartų. Stengiasi nežiūrėti, ką kuria kiti, idėjų semiasi gamtoje, enciklopedijose.

Kokių reakcijų sulaukia iš aplinkinių? „Kai kurie seka, klausia, kada bus naujas paveikslas, kiti gaili, kad jau nuimtas jiems itin patikęs. Ekskursijų bibliotekoje dalyviai, ypač vaikai, labai žavisi. Vienas mažasis net pasiteiravo, kodėl paveikslas dar nepakeistas, nes šį jau matė“, – šypsodamasi kalbėjo kūrėja.

Taip pat pridūrė, kad pasitaiko ir besipiktinančiųjų: „Vienas, kitas skaitytojas piktinasi, kad knygos guli ant žemės. Kitiems atrodo, kad lentyna sulūžo ir knygos išbyrėjo. Pati kuriu instaliacijas su didele pagarba knygoms. Labai myliu knygas, nuo vaikystės, daug skaitau. Visą laisvą laiką esu su knyga rankose, net namie lova apdėliota knygų stirtomis. Dėlioti knygų mozaikas man kažkas magiško, tarsi meditacija. Savo kūryba stengiuosi žmones nukelti į pasaką, suteikti gerų emocijų“, – pasakojo A. Volkova.

Balta pasaka. / Organizatorių nuotr.

Kalėdinės instaliacijos

Gruodžio mėnesį biblioteka papuošta keliomis instaliacijomis: prie įėjimo pasitinka vertikali eglutė, dėl saugumo dalis jos knygų suklijuotos. Šalia stovi šventinis knygų staliukas, suoliukas, ant kurio galima trumpam prisėsti. Trečiame aukšte visai neseniai buvo išdėliotas paveikslas „Karieta“, remiantis pasaka „Pelenė“.

„Labai mėgstu pasakas, mane jos užburia ir įtraukia. Šventinėje dėlionėje vaizduojama, kaip fėja paverčia moliūgą karieta, o peles – žirgais. Karietoje matyti princams ir princesėms gabenama eglutė. Instaliaciją puošia lemputės“, – idėją aiškino kūrinio autorė.

A. Volkova šventiškai papuošė ir kitas bibliotekos erdves: 415 ir 418 k. išvysite iš antrinių žaliavų sukurtas 19 eglučių. „Jas kūrėme vietoj gyvų eglučių. Saugome gamtą“, – pažymėjo pašnekovė.

A. Volkova yra sukūrusi ir suknelių iš popieriaus, paprikų bei kt.

Eglutės iš antrinių žaliavų. / Organizatorių nuotr.

Linki pabūti pasakoje

Atsisveikindama, pašnekovė linki neprarasti vaikiško žavėjimosi pasaulio grožiu ir didybe. „Linkiu įžvelgti pasaką, kurią stengiuosi pademonstruoti paveikslais. Ankstesnėse instaliacijose, tarkim, laivelyje, žmonės įsivaizdavo, kad plaukia prie jūros. Kai išdėliojau paukštį – sakė besijaučiantys, lyg skristų į dangaus platybes.

Tai nuostabiausi atsiliepimai! Tad, pamatę mano instaliacijas, kartu pakeliaukite ir mintimis, prisiminkite kažką labai gero, šilto. Spalvingų 2020-ųjų!“, – palinkėjo A. Volkova.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA