Kaune ištisą parą vykdomos statybos miestiečiams neduoda miegoti | Kas vyksta Kaune

Kaune ištisą parą vykdomos statybos miestiečiams neduoda miegoti

R. Tenio nuotr.

Šalia „Girstučio“ sporto komplekso užvirusiomis ledo arenos statybomis džiaugiasi ne visi. „Kas vyksta Kaune“ redakciją pasiekė nepatenkintų aplinkinių daugiabučių gyventojų pretenzijos – miestiečiai sako, kad per naktį čia zujantys darbininkai trukdo miegoti. Savivaldybės atstovų teigimu, nepertraukiamas darbas reikalingas tam tikriems procesams užtikrinti, ir nors per šventes gyventojai turėtų sulaukti atokvėpio, sausio pradžioje naktinės pamainos bus pratęstos.

Tapo statybų įkaitais

Kaip pastarosiomis dienomis „Kas vyksta Kaune“ skundėsi gyventojai, ledo areną taip skubama pastatyti, kad darbai vykdomi ne tik savaitgalį, bet ir naktį.

„Už lango dirba kranai, rėkauja darbuotojai. Ar čia normalu?“ – rašė Aušra, pasidalijusi gerokai po vidurnakčio užfiksuotu vaizdo įrašu ir pažymėjusi, kad statybininkai dirbo per visą naktį.

Lena tuo metu teiravosi, ar kiaurą parą vykstančios statybos nepažeidžia viešosios tvarkos. Kad technika burzgia po pat langais, prie namo driekiasi nepraeinami purvynai, dalis automobilių stovėjimo aikštelės okupuota – esą dar nieko.

„Baisiausia, kad visą parą veikia garsiai burzgiantis generatorius, oro siurbliai (matyt, džiovina betoną), darbuotojai šūkauja naktimis… Tai vargina. Antrą savaitę negalime išsimiegoti“, – tvirtino moteris.

Anot gyventojų, iš pradžių ryte prasidėdavę darbai baigdavosi 18 val., po to – apie 20 val., galiausiai triukšmingos statybos ėmė virti visą parą. „Suprantu, kad statybai leidimai išduoti, su terminais, ko gero, vėluoja. Bet kad visi aplinkiniai namai tapo įkaitais tų statybų“, – pridūrė Lena.

Kito būdo nėra

Kauno savivaldybės Statybos valdymo skyriaus vedėjas Vigimantas Abramavičius „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare nurodė, kad šiuo metu vykdomi naujosios ledo arenos pamatų ir atraminių sienų įrengimo bei Girstučio upelio perkėlimo darbai. Išlaikant technologinius reikalavimus ir procesus, mikrotunelio įrengimo darbai esą turi būti atliekami nepertraukiamai.

Pirmąjį gręžimo etapą planuota baigti gruodžio 17 d. Po jų iki sausio 6 d. bus atliekama technologinė pertrauka, per sausio mėnesį numatomi dar du gręžimo etapai. Pagal statybos darbų grafiką, patikino V. Abramavičius, nėra jokių vėlavimų, o darbai naktį atliekami tik kai to negalima išvengti dėl jų specifiškumo.

„Dar kartą paprašysime rangovų, kad dirbtų kaip įmanoma tyliau, tačiau gyventojų prašome suprasti, jog tam tikri darbai turi vykti be pertraukų. Naujoji ledo arena pasitarnaus visiems kauniečiams, todėl labai prašome supratingumo ir šiek tiek kantrybės“, – miestiečius ramino Statybos valdymo skyriaus vedėjas.

Statybos, informavo V. Abramavičius, pradėtos 2019 m. lapkričio 18 d., o naktiniai darbai – 2019 m. gruodžio 11 d. Darbai naktimis vyks iki 2020-ųjų sausio galo, o visa ledo arena pagal sutartį turi būti baigta 2021-ųjų sausį.

Triukšmauti draudžia pati savivaldybė

Kauno savivaldybės administracijos 2019-2023 metams patvirtintame triukšmo prevencijos veiksmų plane nurodoma, kad gyvenamųjų pastatų aplinkoje (išskyrus transporto sukeliamą triukšmą) triukšmo lygis 7-19 val. negali viršyti 60 dB, 19-22 val. – 55 dB, o 22-7 val. – 50 dB. Gyvenamųjų pastatų patalpose atitinkamu laiku leidžiamas maksimalus 55 dB, 50 dB ir 45 dB triukšmas.

Tiesa, 2016 m. priimtų Triukšmo prevencijos Kauno miesto viešosiose vietose taisyklių 19 punkte rašoma, kad gyvenamųjų namų teritorijose „vykdyti gamybinę, ūkinę, statybų, remonto, rekonstrukcijos ar kitokią veiklą, kuri trikdytų gyventojų darbą, poilsį arba miegą“ darbo dienomis draudžiama 22-7 val., o poilsio ir švenčių dienomis – nuo 22 val. iki 9 val.

Čia pat įtvirtinta, kad statant naujus objektus, kurie gali tapti triukšmo šaltiniu, turi būti parinkti geriausi statybos būdai ir numatytos priemonės triukšmo lygiui mažinti.

Iškils dviejų aikščių ledo arena

V. Abramavičius detalizavo, kad dieną statybvietėje šiuo metu dirba 85 žmonės. Bendrovės „Autokausta“ įgyvendinamam projektui iš Kauno savivaldybės biudžeto bus atseikėta 13,6 mln. eurų.

Kaip skelbta anksčiau, 2 hektarų sklype iškils dviejų ledo aikščių, daugiau kaip 7,5 tūkst. kv. m bendro ploto arena. Viena iš dviejų aikščių bus skirta treniruotėms, o kita – varžyboms. Persirengimo patalpose numatyta įrengti specialias džiovyklas ledo ritulininkų aprangoms laikyti, tribūnos, kuriose tilps apie 500 žiūrovų.

Anot areną projektavusio architekto Gedimino Jurevičiaus, pastato išorėje ir viduje dominuos betonas ir klijuota mediena, stogo konstrukcijos santvaros bei sijos bus iš klijuoto medžio. Tokios konstrukcijos, pasak architekto, pasižymi estetiška išvaizda ir patvarumu, dažnai pasitelkiamos ir baseinuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA