Atnaujintoje Vienybės aikštėje ištryško fontanas (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Atnaujintoje Vienybės aikštėje ištryško fontanas (papildyta)

R. Tenio nuotr.

Antradienio popietę atnaujinamoje Vienybės aikštėje ištryško vienas svarbiausių jos akcentų – moderniausias šalyje fontanas. Kaip buvo skelbiama seniau, Vienybės aikštės grindinyje sumontuota 40 purkštukų, kurie vandens sroves kels į 2-3 metrų aukštį. Šis fontanas užima 250 kv. metrų plotą.

Šlifuoja paskutinius programos štrichus

Kaip „Kas vyksta Kaune“ pasakojo fontaną įrengusios bendrovės „Poolservice.lt“ vadovas Mantvydas Šakalys, antradienį Vienybės aikštėje prasukinėta valandos trukmės nepasikartojanti programa. Fontane sumontuoti 40 modulių, kurį sudaro šviestuvas ir greitaeigis vožtuvas. Jis geba vandens srovę perkirsti 10 kartų per sekundę – tai, anot pašnekovo, yra didžiausias šiuo metu pasaulyje įmanomas greitis. Atitinkamai, kiekvienas tos sistemos taškas gali veikti individualiai arba sinchroniškai su kitais.

„Bandėme veikimo galimybes, kaip gražiau. Suprogramavus nuotoliniu būdu matyti tik skaitinį algoritmą viena, o užkrovus programą žiūrėti realioje erdvėje, realiu laiku – kas kita, taip sakant, atliekamas programos šlifavimas. (…) Ji jau sukurta, bet pavasarį įjungus fontaną dar padirbėsime, nėra taip, kad atiduodame ir viskas, patys turime tikslą, kad įrenginys veiktų kuo įvariau, įdomiau“, – kalbėjo M. Šakalys.

Jis pažymėjo, kad šioje konfigūracijoje fontanas nėra muzikinis, nors valdiklis geba priimti tokią informaciją ir šią funkciją galima pridėti. Tiesiog nėra garsiakalbių, garso šaltinio, matricos, grotuvo – tai nebuvo pirkta. Visgi SBA ar Kauno savivaldybei pritarus, jei bus iškilmingas atidarymas, „Poolservice.lt“ komanda ketina pastatę portatyvinius garsiakalbius pademonstruoti, kaip fontanas veikia su muzika.

Viską keičia tobulesnės „smegenys“

Fontano darbo režimą, nurodė M. Šakalys, nustato užsakovas. Sezonas trunka nuo gegužės iki lapkričio, su galimybe įjungimą paankstinti ar pavėlinti priklausomai nuo klimatinių sąlygų, o įprastai fontanai veikia nuo 8 val. iki vidurnakčio. Tamsiuoju paros metu suveikia apšvietimą aktyvuojanti automatika.

„Daugiausia galimybių Lietuvoje turintis yra Vilniaus Lukiškių aikštės fontanas. Vienybės aikštės fontanas jam analogiškas, tik mes jau turime daugiau patirties ir esame geriau išdirbę valdiklį, jis turi geresnius kokybinius rodiklius“, – aiškino bendrovė vadovas.

Pasak jo, įmanoma aukštesnė valdiklio talpa, informacijos apdorojimas, šviesų sekos greitis – tai leidžia sukurti daugiau vizualių sprendinių. Vieną šviesos spalvos pasikeitimą anksčiau, pavyzdį pateikė M. Šakalys, buvo galima atlikti per 0,5 sek., o dabar – 0,1 sek.

Įrengs dar vieną fontaną

Nors žiemą bandomo fontano vaizdas gana neįprastas, tikimasi, kad kiek sušilus orui miestiečiai ir Kauno svečiai galės grožėtis ritmišku, banguojančiu ir nesikartojančiu vandens srovių šokiu.

Vasaros dienomis ar vakarais šiame fontane galės žaisti vaikai, atsivėsinti miestiečiai. Fontanas reaguos į apšvietimą – pradėjus temti įsijungs LED šviestuvai, kurie vandens sroves apšvies visomis vaivorykštės spalvomis, tad reginys bus įspūdingas ir aikštei suteiks žaismingumo bei gyvumo.

Vienybės aikštėje arčiau BLC verslo centro bus įrengtas ir kitas fontanas, upelio formos. Aplink jį įrengtos žaliosios zonos su daugybe augalų, tad miestiečiai ir Kauno svečiai čia galės pasijusti lyg sėdėtų tikro upelio pakrantėje ir mėgautųsi ramybe.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA