Po „Achemos“ incidento aplinkosaugininkai skelbia pirmuosius tyrimų rezultatus | Kas vyksta Kaune

Po „Achemos“ incidento aplinkosaugininkai skelbia pirmuosius tyrimų rezultatus

BNS 2019/12/13 18:04
Skaitytojo nuotr.

Po incidento „Achemoje“ ketvirtadienį atlikti papildomi tyrimai neparodė oro taršos Jonavoje ir Jonavos rajone, skelbia Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

„Šiandien gauti pirmieji tyrimo rezultatai, kurie parodė, kad gyvenamosios ir visuomeninės aplinkos oras (tiek lauke, tiek patalpose) nėra užterštas azoto monoksidu, azoto dioksidu, formaldehidu, sieros dioksidu. Šių medžiagų Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija neaptiko“, – teigia visuomenės sveikatos centras.

Anot centro, papildomuose tyrimuose rasta šiek tiek amoniako, tačiau jo maksimali koncencracija už leistiną ribą buvo mažesnė dvidešimt kartų. Kitų cheminių medžiagų (lakiųjų organinių junginių, metanolio, geležies oksido) tyrimų rezultatai dar paaiškės kitos savaitės pradžioje.

Sutrikimas įmonėje „Achema“ užfiksuotas trečiadienį. Kaip skelbė NVSC, sutrikus vieno iš azoto rūgšties gamybos agregatų veiklai į aplinką pateko azoto oksidai. Aplinkos ministerija jau tuomet teigė, jog padidėjusios taršos po incidento neužfiksuota.

[susije_video kurie=””]

„Achema“ tvirtino, kad incidentas truko apie minutę, o pasirodžiusius dūmus vėjas nupūtė nuo Jonavos miesto. Pirminiais duomenimis, dūmų šleifas nusidriekė tarp Laibiškių ir Pagelažių gyvenviečių. Kokios medžiagos pateko į aplinką, įmonė nedetalizavo.

„Achemos“ veikla avariniu būdu sustabdyta buvo ir lapkričio pabaigoje. Tuomet per incidentą iš visų galimų išmetimo šaltinių į aplinką pateko didesni nei įprastai azoto oksidų bei anglies monoksido kiekiai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA