Kauno pareigūnų rankose – stambaus masto dokumentų klastotojų ir vagių grupuotės | Kas vyksta Kaune

Kauno pareigūnų rankose – stambaus masto dokumentų klastotojų ir vagių grupuotės

R. Tenio nuotr.

Kauno apskrities vyriausioji policijos komisariato (VPK) pareigūnai naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį atliko operacijas, kurių metu sučiuptos kelios nusikalstamos grupuotės. Demaskuoti vagystėmis ir dokumentų klastojimu besivertę asmenys.

Padirbinėjo įvairių valstybių dokumentus

Kaip žurnalistams penktadienį pasakojo Kauno apskrities VPK vadovaujantis Elanas Jablonskas, prieš porą dienų vykdytoje dalyvavo daug pareigūnų, po išsamaus tyrimo nustatytas neteisėtų dokumentų klastojimu užsiimančių asmenų tinklas. Paimti įvairūs dokumentai: vairuotojo pažymėjimai, asmens tapatybės kortelės, Lietuvos, Švedijos ir Danijos pasai.

„Atlikti tam tikri neviešo pobūdžio ikiteisminio tyrimo veiksmai, pirkome dokumentus susitikę su tarpininkais. Šiuo metu sulaikyti du 1974 m. ir 1972 m. gimę įtariamieji, kreipsimės dėl kardomosios priemonės skyrimo“, – kalbėjo E. Jablonskas. Sulaikyti asmenys teisėsaugai žinomi dėl tų pačių veikų.

Anot komisariato vadovo, juodojoje rinkoje dokumentai kainuodavo iki tūkstančio eurų, kalbant apie lietuvišką pasą. Dokumentai gaminti Kaune, jų rasta apie 50, slėpti po grindimis – teko jas ardyti, kad pareigūnai surastų įkalčius. Tapatybės kortelės, policijos žiniomis, buvo gaminamos, o pasai perdirbami iš pavogtų. Dokumentų kokybė labai aukšta, ne kiekvienas klastotes atskirtų nuo tikrų.

„Sunku pasakyti, kiek jų galėjo būti realizuota. (…) Galimas daiktas, įtariamųjų ratas plėsis. Nustatinėsime ir asmenis, vogusius asmens dokumentus“, – teigė E. Jabonskas.

Analizuos didelį kiekį medžiagos

Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius šmaikštavo, kad Kalėdos kažkam bus be suklastotų dokumentų. Jis pasakojo, kad kratų metu paimti kompiuteriai, USB laikmenos, reikalaujančios ilgesnio tyrimo, kuriose, manoma, yra tyrimui reikšminga informacija.

„Viliuosi, kad išanalizavę tą medžiagą, matysime visumą klastotų dokumentų, ko gero, daugės ir įtariamųjų. (…) Džiaugiuosi, kad pareigūnų suteikta informacija pasitvirtino ir teismas prokuroro prašymu leido atlikti kratas. Kai kurios darytos neatidėliotinu būdu, vienoje iš bylų atlikti neviešo pobūdžio veiksmai“, – sėkmingu teisėsaugininkų bendradarbiavimu patenkintas buvo D. Valkavičius.

Jis pažymėjo, kad klastoti ne tik lietuviški dokumentai, kas sudaro didelę grėsmę saugumui, mat atsiranda galimybė naudoti dokumentus ir užsienyje. Taikyta didelė konspiracija, daiktai laikyti slėptuvėse. Paimtas dar ir šaunamasis ginklas, rasta šovinių. Bus aiškinamasi, kokiu būdu šie daiktai įsigyti. Įtariamieji, vyriausiojo prokuroro teigimu, veikė gana profesionaliai.

„Labai geras santykis buvo su Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT), Kauno apskrities VPK, Kauno apygardos prokuratūra, Kauno apylinkės teismu. Informacija tikrinta, teikta ikiteisminio tyrimo bylai ir vėliau realizuota“, – dėstė D. Valkavičius.

Jis pridūrė, kad VSAT atliekamas tyrimas bus sujungtas su Kauno komisariato tyrimu, mat VSAT pareigūnams surinkus tam tikrą informaciją, pastebėta, kad figūruoja tie patys asmenys. Pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 300 str. 2 d., už dokumentų suklastojimą ar disponavimą suklastotu dokumentu gresia laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Į patalpas įsilauždavo pro langą

Taip pat, nurodė E. Jablonskas, sulaikyti Kauno apskrityje gyvenamąsias patalpas apvoginėję asmenys. Pareigūnams įkliuvo 1987 m. ir 1983 m. gimę asmenys. Į būstus jie patekdavo išdaužę langą – jeigu yra įsilaužimo požymių, nors nieko ir nepasigesta, komisariato vadovas ragino žmones apie tai pranešti pareigūnams.

„Asmenys įtariami dviem nusikalstamomis veikomis. Imdavo, ką rasdavo vertingiausio ir galėdavo paimti. Aptikta didelė pinigų suma – virš 30 tūkst. eurų – ir kiti daiktai, taip pat šaunamojo ginklo dalis. Vienu atveju išnešta 70 tūkst. eurų grynaisiais pinigais“, – žurnalistams sakė E. Jablonskas.

Kauno policijos pranešime patikslinta, kad dar lapkričio 21 d. bandyta apvogti namą, tačiau jokių daiktų tuomet iš jo nepaimta. Kitą dieną, lapkričio 22 d., apvogtas kauniečių namas, iš kurio ne tik išnešti grynieji pinigai, juvelyriniai dirbiniai, bet ir kiti daiktai, taip iš viso padarant apie 80 tūkstančių eurų žalą.

„Su prokuratūra bus sprendžiama dėl kardomųjų priemonių skyrimo. Vyrai žinomi teisėsaugai, teisti už vagystes Didžiojoje Britanijoje“, – juodi darbeliai sulaikytiesiems, pasak E. Jablonsko – ne naujiena.

Tikisi, kad įtariamųjų bus daugiau

Kalbėdamas apie vagystes, D. Valkavičius pridėjo, kad paimti galimai nusikalstamu būdu įgyti daiktai, bus nustatinėjama jų priklausomybė tikriesiems savininkams.

„Laukia dar daug ikiteisminio tyrimo veiksmų, manau, įtariamųjų ratas gali plėstis, nes žiūrint į paimtus daiktus, matosi, kad bus atliekamas didelio masto tyrimas“, – komentavo vyriausiasis prokuroras.

D. Valkavičius pažymėjo, kad reikės visuomenės pagalbos atpažįstant savo daiktus. Tiksli jų vertė ir padarytas nuostolis kol kas neaiškus, juvelyrinius dirbinius dar reikės vertinti. Už asmenims inkriminuojamas nusikalstamas veikas pagal Baudžiamąjį kodeksą gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA