Trumpinamas į kariuomenę šaukiamų prievolininkų amžius | Kas vyksta Kaune

Trumpinamas į kariuomenę šaukiamų prievolininkų amžius

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atlikti bus šaukiami 18-23 metų karo prievolininkai. Tai nustatyta gruodžio 12 d. LR Seimo priimtame LR Karo prievolės įstatymo pakeitimo projekte, kuriuo sumažintas šaukimo į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą amžius. Kaip primenama Krašto apsaugos ministerijos (KAM) pranešime, nuo 2015 m., kai buvo atnaujintas šaukimas į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą, ją atlikti būdavo šaukiami karo prievolininkai nuo 19 iki 26 metų.

„Siekiame, jog nuolatinė privalomoji pradinė karo tarnyba būtų patogesnė visiems šauktiniams, todėl šaukiamojo amžiaus mažinimas lemtų tai, kad jaunuoliai atliktų šią tarnybą prieš šeimos kūrimą, karjeros pradžią, taip pat galimai mažėtų karo tarnybos vengimo atvejų, ir vis tiek galėtume užtikrinti pakankamą kiekį potencialiai šaukiamų karo prievolininkų“, – pranešime cituojamas krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

KAM atlikta analizė parodė, kad vyresni nei 23 m. jaunuoliai neproporcingai dažniau patenka į šauktinių sąrašus ir būtinybė atlikti karo prievolę jiems dažnai sukelia nepatogumų dėl šeiminių, darbinių aplinkybių. Taip pat išaiškėjo, jog nemažai yra išvykę į užsienį ar atleidžiami nuo tarnybos dėl sveikatos sutrikimų. Palyginimui, 2018 m. šaukiamųjų sąrašą sudarė 22 proc. 25-mečių, tuo tarpu 19-mečiai – tik 8 procentus. Baigę mokyklą 18-mečiai karo prievolę gali atlikti tik savanoriškai.

Asmenys, kurie mokosi bendrojo lavinimo ir profesinio mokymo įstaigose, ir toliau nebus kviečiami atlikti karo prievolės. Taip pat įstatymo pataisa įtvirtinama, kad karo prievolininkams, kuriems dėl studijų aukštojoje mokykloje buvo atidėtas šaukimas, šaukimas būtų pratęsiamas iki jiems sukaks 26 metai, bet ne ilgiau nei vienerius metus po studijų baigimo.

Tuo, nurodo KAM, siekiama užtikrinti, kad dėl studijų aukštojoje mokykloje nebūtų sudarytos prielaidos išvengti šaukimo į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą.

Nuo 2015 m. pavasario, kai buvo atkurta nuolatinė privalomoji pradinė karo tarnyba, ją yra atlikę per 13 tūkst. karo prievolininkų. Šiais metais suplanuota pašaukti apie 3800 šauktinių. Tokį pat kiekį karo prievolininkų numatoma pakviesti ir 2020 metais.

Kitų metų šaukiamųjų sąrašai bus sudaromi sausio 9 dieną, o pirmųjų šauktinių tarnybos pradžia planuojama kovo viduryje – Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos batalione.

Šios Karo prievolės įstatymo pataisos įsigalios po to, kai jas pasirašys LR Prezidentas. Be to, KAM, atsižvelgdama į Konstitucinio teismo sprendimą, patikslino ir lengvatų taikymą atlikusiems nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą.

Įstatymo pataisa atsisakoma lengvatų nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atlikusiems asmenims stojant į aukštąsias mokyklas ir statutinių įstaigų mokyklas, taip pat priimant į valstybės tarnybą. Iki šiol, jei kandidatai į valstybės tarnybą surinkdavo vienodą balų skaičių, pirmenybė būdavo teikiama atlikusiam nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą. Teismas išaiškino, kad tokiu būdu prieš tuos, kurie dėl tam tikrų priežasčių neturėjo galimybės atlikti tarnybos, yra pažeidžiamas lygiateisiškumo principas.

BNS skelbia ir apie kitus pakeitimus – numatyta, kad karį savanorį ar kitą savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos karį išrinkus Seimo arba savivaldybės tarybos nariu, kario sutarties galiojimas laikomas sustabdytu nuo politikų įgaliojimų pradžios. Sutartis bus atnaujinta kitą dieną, nutrūkus politikų įgaliojimams.

KAM ir kariuomenė, kaip rašo BNS, laikosi pozicijos, kad kario savanorio buvimas politikoje yra nesuderinamas pagal Konstituciją. Kariuomenė tvirtina, kad politikų dalyvavimas Krašto apsaugos savanorių pajėgose kelia riziką turėti „popierinę kariuomenę“, nes nebus aišku, ar šie asmenys prisistatytų į dalinius mobilizacijos atveju.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA