Vyriausybė nusprendė bylinėtis su bendrove „Skonis ir kvapas“: nesutaria dėl kaljanų tabako akcizo | Kas vyksta Kaune

Vyriausybė nusprendė bylinėtis su bendrove „Skonis ir kvapas“: nesutaria dėl kaljanų tabako akcizo

BNS 2019/12/11 17:44
„Mega“ nuotr.

Vyriausybė trečiadienį apsisprendė bylinėtis Europos Sąjungos Teisingumo Teisme (ESTT) dėl vandens pypkių (kaljanų) tabako akcizo.

Mokestinis ginčas su bendrove „Skonis ir kvapas“ kilo įmonei 2017 metais papildomai priskaičiavus beveik 1,5 mln. eurų akcizų ir baudos už tabaką.

ESTT turėtų aiškintis, kaip pagal Europos Sąjungos (ES) teisę turėtų būti apmokestinamas vandens pypkių tabakas, kurio didžiąją dalį sudaro kitos medžiagos.

2012 – 2015 metais įveždama į Lietuvą produktą bendrovė deklaravo ne viso gaminio, o tik jame esančio tabako svorį.

Pats tabakas produkte sudarė tik iki ketvirtadalio svorio, visa kita buvo cukraus sirupas, glicerinas, aromatinė medžiaga ir kalio sorbatas.

Pasak „Skoniui ir kvapui“ atstovaujančio teisininko Roko Daugėlos, iš ES direktyvos perkelta įstatymo nuostata dėl tabako akcizų nėra aiški, vertinant, kaip turi būti apmokestinamas kaljanų tabakas.

Jo teigimu, įstatyme kalbama apie tabako pakaitalų apmokestinimą akcizais, tačiau kaljanų tabako sudėtyje be paties tabako esančios medžiagos nelaikytinos tabako pakaitalais.

Lietuvos muitinė įmonei papildomą akcizą priskaičiavo teigdama, kad mokestis turi būti taikomas visam gaminiui, o ne tik jame esančiam tabakui.

Įmonei „Skonis ir kvapas“ buvo papildomai priskaičiuoti 1,309 mln. eurų akcizų ir delspinigiai bei skirta 158,4 tūkst. eurų bauda.

Bendrovė šį sprendimą užginčijo teismuose, o Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nusprendė kreiptis išaiškinimo į ESTT.

Vyriausybė byloje laikysis pozicijos, kad rūkomas gaminys turi būti vertinamas kaip visuma, nes įkvepiami dūmai susiformuoja smilkstant visoms produkto medžiagoms vienu metu.

Anot poziciją parengusios Teisingumo ministerijos, gaminys galėjo būti rūkomas tik toks, koks yra, jame esančios medžiagos yra skirtos suteikti tam tikrą skonį dūmams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA