Už grotų du dešimtmečius praleidusiam H. Daktarui – liūdna žinia iš teismo | Kas vyksta Kaune

Už grotų du dešimtmečius praleidusiam H. Daktarui – liūdna žinia iš teismo

delfi.lt / Nerijus Povilaitis 2019/12/11 11:19
DELFI nuotr.

Kalėti iki gyvos galvos nuteistas buvęs Kauno šešėlinio pasaulio autoritetas Henrikas Daktaras pravarde Henytė nesulaukė teismo malonės. 62 gimtadienio išvakarėse teismas atmetė prašymą jam skirtą aukščiausią bausmę – įkalinimą iki gyvenimo pabaigos pakeisti terminuota įkalinimo bausme suteikiant viltį išeiti į laisvę. Šis Kauno apygardos teismo sprendimas dar gali būti skundžiamas.

Prieš 62 gimtadienį, liūdna žinia iš teismo

Kalėti iki gyvos galvos nuteistas, už grotų jau du dešimtmečius praleidęs H. Daktaras – Henytė nesulaukė Kauno apygardos teismo malonės ir negavo bilieto į laisvę. Teismas atmetė prašymą liūdnai pagarsėjusiam Kauno mafiozui skirtą aukščiausią bausmę, įkalinimą iki gyvos galvos pakeisti terminuota įkalinimo bausme.

Šis teismo sprendimas priimtas Henytės 62 gimtadienio, kurį jis paminės šį ketvirtadienį, išvakarėse. Šiuo metu laisvės atėmimo bausmę Pravieniškių pataisos namuose – atvirojoje kolonijoje atliekantis H. Daktaras, kaip ir kiti aukščiausia bausme nuteisti nusikaltėliai, pasinaudojo suteikta teise prašyti sušvelninti bausmę.

Po Baudžiamojo kodekso pakeitimų atsiradus galimybei 20 metų ir daugiau už grotų praleidusiems iki gyvos galvos nuteistiems kaliniams prašyti ją pakeisti terminuota, nuo 5 iki 10 metų įkalinimo bausme, šia teise naudojasi dauguma iki gyvenimo galo įkalintų nusikaltėlių. Tačiau teismai tenkina tik mažą dalį šių prašymų.

H. Daktaras virpino teisėjų širdis: save vadino senu ir ligotu žmogumi

Kauno apygardos teismui prašymą suteikti H. Daktarui bilietą į laisvę pateikė įkalinimo įstaigos administracija. Įstatymai numato, jog kaliniui pareiškus tokį norą, pataisos namų vadovai surenka jį charakterizuojančią medžiagą ir ją kartu su teikimu perduoda svarstyti sprendimą priimsiančiam teismui. Pravieniškių pataisos namų atstovas minėjo, kad nuo 2018 metų gegužės H. Daktaras devynis kartus skatintas, tačiau tris kartus baustas.

Henytė nuobaudų sulaukė už tai, kad laikė uždraustus daiktus, buvo sulaikytas neblaivus, pažeidė elektros įrenginių naudojimo taisykles. Šiuo metu jis turi galiojančią drausminę nuobaudą. Atlikus pakartotino nusikalstamo elgesio rizikos vertinimą, konstatuota, jog ši rizika yra vidutinė. Nuotoliniu būdu kreipdamasis į teismą, pats H. Daktaras neslėpė emocijų. Greitakalbe berti žodžiai liudijo, kad liūdnai pagarsėjęs kaunietis stipriai jaudinasi.

„Prašau įvertinti mano amžių, netrukus bus 62 metai. Iki 60 metų maniau, kad esu nemirtingas, tačiau ligos aplankė viena po kitos, patyriau insultą. Dabar esu senas, ligotas žmogus. Man tuoj bus 62 metai, kam aš reikalingas, blemba, numirti jau laikas. Čia vaikštau, šlubuoju“, – kalbėjo Henytė.

Henrikas Daktaras, Kauno apygardos teismo posėdis / DELFI nuotr.

Teismo paklaustas apie šiuo metu galiojančią drausminę nuobaudą dėl neteisėto daikto laikymo, Henytė patikslino, esą įvyko nesusipratimas. Jis minėjo iš Lukiškių kalėjimo atsivežęs didesnės talpos USB atmintuką, nei leidžiama turėti Pravieniškių pataisos namuose.

„Reikia žiūrėti, jeigu esama nuobaudų, už ką jos skirtos. Įvertinus galiojančią nuobaudą dėl USB laikmenos, tai labiau formalus pažeidimas“, – akcentavo advokatas Vytautas Sirvydis pabrėždamas, kad jo klientas neturi nuobaudų dėl smurtinių poelgių.

Advokatai taip pat teismui pateikė duomenų, jog H. Daktaras turi rimtų problemų su sveikata. Jam diagnozuota glaukoma, širdies, kraujagyslių patologijos, nustatytas dalinis darbingumas.

Henytė jau ne „autoritetas“, ėmė dirbti

H. Daktaro advokatai, palaikydami kliento norą iki gyvenimo pabaigos sulaukti laisvėje, teismui pateikė vieną pagrindinių kozirių. Juo tapo pažyma, jog Henytė spjovė ant nerašytų nusikaltėlių taisyklių ir nusikaltėlių „autoritetu” kadaise laikytas kaunietis už grotų ėmė dirbti. Pagal kalinių subkultūros, vadinamų „paniatkių“ nuostatas, save gerbiantys nusikaltėliai, o juo labiau jų vadeivos negali dirbti jokio darbo.

Anot gynėjų, šiuo metu H. Daktaras dirba pataisos namų medienos apdirbimo ceche darbininku. O tai, pasak advokatų esą rodo, kad jis nebesilaiko nerašytų nusikaltėlių taisyklių. „Pats faktas, jog asmuo dirba laisvės atėmimo įstaigoje, jau reiškia, kad jis nepalaiko subkultūros.

Nes pagal ją dirbti negarbinga, o ypač „autoritetui“, kokiu H. Daktaras pateikiamas žiniasklaidos“, – kalbėjo advokatas V. Sirvydis. Jis minėjo, kad H. Daktaras dirbti esą norėjo ir anksčiau, dar kalėdamas Lukiškėse, tačiau jam niekas tokios galimybės nesuteikė. Advokatas akcentavo, jog stiprūs H. Daktaro socialiniai ryšiai. Jis bendrauja su mama, žmona ir vaikais. Gynėjas minėjo, kad šiais duomenimis iliustruojamas pozityviai vertintinos asmenybės portretas.

Henrikas Daktaras / DELFI nuotr.

Už grotų nenuobodžiauja: mezga, drožia, kuria eilėraščius

Iš advokatų pateiktos medžiagos galima susidaryti nuomonę, jog už eilę nusikaltimų iki gyvos galvos įkalintas Kauno mafiozas už grotų neatpažįstamai pasikeitė. Panašu, jog laiko už grotų Henytė veltui neleidžia, čia surado naujų veiklų bei pomėgių.

Gynėjų pateiktuose dokumentuose teigiama, kad H. Daktaras dalyvavo poezijos konkurse, mezgė šalikus, margino velykinius margučius, dukart dalyvavo gražiausiai papuoštos kameros konkursuose, taip pat nuteistųjų „protmūšyje” ir laimėjo pirmąją vietą.

Garsusis kalinys taip mezgė mezginius krizinio nėštumo centro globojamiems kūdikiams, gavo laišką iš apaštalinės nunciatūros, pagamino medines Velykų dekoracijas, išklausė „Carito“ kursą, žaidė stalo tenisą, dalyvavo Konstitucijos egzamine.

O šiuo metu Henytė dalyvauja viešosios įstaigos „Aplankyk kalinį“ programoje, Biblijos studijose. „Jeigu teismas nuspręstų, jog dar ne laikas nuteistajam skirti terminuotą laisvės atėmimo bausmę, mes prašytume kuo detaliau pasisakyti apie tai, ką dar nuteistajam reikia atlikti“, – svarstant nuteistojo prašymą yra sakęs jo advokatas Kristupas Ašmys priminęs, jog H. Daktaras stengiasi, dirba, dalyvauja įvairiose programose.

Sušvelninti bausmę prašė du kartus

H. Daktaras Klaipėdos apygardos teismo 2013 metų birželį nuteistas dėl to, kad 1993–2000 metais vadovavo nusikalstamam susivienijimui. Konstatuota, kad jo dalyviai buvo ginkluoti sprogmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis, šaunamaisiais ginklais, naudotais ir planuotais panaudoti daromuose nusikaltimuose – nužudymuose, turto prievartavimuose, plėšimuose.

H. Daktaras anksčiau šiais metais kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą, vėliau – Apeliacinį teismą, prašydamas sušvelninti jam skirtą bausmę. Tuomet šie teismai jo skundus atmetė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA