E. Kručinskienė naujam bute ilgam likti neplanuoja – veržiasi į kaimą | Kas vyksta Kaune

E. Kručinskienė naujam bute ilgam likti neplanuoja – veržiasi į kaimą

delfi.lt / Nerijus Povilaitis 2019/12/09 16:03
DELFI nuotr.

Kandidatuoti į Seimą besirengianti, dėl tariamo smurto prieš vaiką teista ir dukart išteisinta kaunietė Eglė Kručinskienė pagaliau išsirinko jai siūlytą socialinį būstą. Tai daugiabutyje, tame pačiame Panemunės rajone, kur dabar gyvena šeima esantis dviejų kambarių butas.

Šildomas jis ne krosnimi, kaip pageidavo E. Kručinskienė, bet dujomis. Moteris pripažino šiame bute neplanuojanti ilgam likti, ji svajoja su šeima persikelti gyventi į kaimą, kur, pasak jos, pragyvenimas daug pigesnis, nei mieste, nes šildyti būstą galima malkomis.

Pageidavo namo su krosnimi, bet apsigyvens bute

Kaunietės E. Kručinskienės šeima Kauno savivaldybei buvo tapusi tikru galvos skausmu. Paaiškėjus, jog moteris su vyru ir dviem mažamečiais vaikais penkerius metus nelegaliai gyvena į Jungtines Amerikos valstijas išvykusiems giminaičiams išnuomotame socialiniame būste, ji pareiškė iš jo niekur nesikelsianti.

Savavališkai Kručinskų užimtas būstas / Delfi nuotr.

Eilėje socialiniam būstui gauti stovinti moteris pageidavo, kad savivaldybė skirtų ne butą daugiabutyje, o namą. Pageidautina, taupiai šildomą kietuoju kuru ar su autonomine, reguliuojama dujų sistema. Paklausus, ką daryti savivaldybei, jeigu pageidaujamo namo ji neturi, E. Kručinskienė yra sakiusi, kad tai ne bėda, namą ar jo dalį savivaldybė gali nusipirkti.

Dabar ši problema, panašu, jog išsprendė. Moteris su šeima sutiko kraustytis į išsirinktą dviejų kambarių butą Panemunėje, svarsto, kaip reikės išsigabenti per penkerius metus užgyventą turtą. Ji apgailestauja, kad naujajame bute nebus krosnies ir sako turinti svajonę po kiek laiko persikelti gyventi į kaimą.

Pripažino sulaukusi geriausio pasiūlymo

Praėjusią savaitę Kauno savivaldybė Kručinskų šeimai pareiškė ultimatumą – per mėnesį išsikraustyti iš savavališkai užimto būsto. Nors moteris tikino, kad šis raginimas prilygsta išmetimui į gatvę, jau netrukus šeima išsirinko pasiūlytą naują socialinį būstą.

Eglės ir Gintaro Kručinskų šeima sulaukė raginimo išsikelti iš savavališkai užimto Kauno savivaldybės socialinio būsto / DELFI nuotr.

Pasak E. Kručinskienės, kuri iki to teigė nenorinti gyventi daugiabutyje dėl didelių šildymo kainų, šis pasirinkimą ją tenkina. Nors butas daugiabutyje šildomas ne malkomis, kaip norėtų moteris, jame įrengta individuali dujinė sistema, tad šeima galės pagal poreikius ir finansines galimybes reguliuoti šilumą. Butas dviejų kambarių – vieno jų plotas 26 kvadratiniai metrai, o kito – 17.

„Mums patiko, ką mums pasiūlė – neblogas variantas, neblogoje vietoje. Ko gero tai geriausia, ką mums galėjo pasiūlyti. Jokių nusiskundimų neturime, viskas mums gerai. Nes to, ką turėjome, tikrai negalėjome gauti. Tai buvo geriausia ir taupiausia pinigų atžvilgiu“, – apie gyvenimo krosnele šildomoje, prieškariu statyto medinio namo palėpėje privalumus kalbėjo kaunietė.

Šeimos svajonė – apsigyventi kaime

Nors šeimai duotas mėnesio terminas, per kurį ji privalo apleisti savavališkai užimtą būstą, jau dabar aišku, kad Kručinskai išsikraustyti nespės.

„Galvojame, kaip visą turtą, per penkerius metus atsiradusius daiktus išsigabenti. Reikės išardyti dvi spintas, pradžioje neturėsime lovos, miegosime ant žemės, ant čiužinių, rūpesčių iš tikrųjų nemažai. Manau, kad su Kauno savivaldybe pavyks geranoriškai susitarti ir ji šį terminą pratęs. Nes užtruks įsikėlimas į naują butą, dokumentų tvarkymas. Buto raktų dar neturime, mes jį tik išsirinkome“, – sakė E. Kručinskienė.

Kandidatuoti į Seimą ketinanti moteris sakė jokių priekaištų Kauno savivaldybei neturinti, o naują būstą, į kurį žada artimiausiu metu kraustytis ji vadina tik tarpine stotele. „Ateityje, galbūt nusipirksime kaime nebrangiai ir važiuosime gyventi, kur bus mūsų pečius. Mėgstame gyventi ūkiškai, maistą gamintis, aš ir duoną pati kepu. Tai ir parduotuvės mums nereikėtų, iš kaimo žmonių bulvių gautume, savo mėsytės, vištą užsiaugintume ir gyventume labai smagiai. Tai mūsų svajonė“, – sakė E. Kručinskienė.

Darbdavius vadina išnaudotojais

Pati E. Kručinskienė šiuo metu niekur nedirba, augina vaikus. Jos vyras Gintaras privačiai darbuojasi statybose, atlieka įvairius remonto darbus, tačiau, žmonos teigimu, gauna tik kuklias pajamas.

Kalbėdama apie padėtį kaime, kur norėtų ateityje apsigyventi, moteris minėjo, kad darbo ten visai nėra. Priminus, jog ūkininkai nuolatos ieško darbuotojų, kurių vis labiau trūksta, E. Kručinskienė sakė, kad toks darbas tikrai nevilioja.

„Tai išnaudojimas. Žinau, kaip mano vyras eidavo į firmas, kaip visur išnaudoja. Ir tie, kur siūlo darbus, visi tie ūkininkai žmones „už pusvelčiui“ nugręžia. Jeigu būtų darbo, už kurį būtų gerai mokama, nebūtų Lietuvoje bedarbių. Išnaudojimas siaubingas.

Žinome, ką reiškia eiti pas kokį nors darbdavį dirbti? Tai pasmerkia skurdui ir vargui. Jeigu žmonės patys kapstosi, vykdo veiklas, ūkininkauja… Jeigu nueina pas ūkininką, tai jis tave už kapeiką išnaudoja.

Žinau, moteris Kazlų Rūdoje dirba 10 valandų per dieną už 1 valandą gaudama 2 eurus. Triūsia išsijuosusi, grįžta visiškai pervargusi, atlyginimas „vokelyje“. Tai neišspręsta problema, nes tuose, truputį užkampiuose žmonės štai taip gyvena“, – sakė kandidatuoti į Seimą planuojanti E. Kručinskienė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA