Lietuva išleis pirmąją pasaulyje skaitmeninę kolekcinę monetą | Kas vyksta Kaune

Lietuva išleis pirmąją pasaulyje skaitmeninę kolekcinę monetą

Lietuvos banko nuotr.

Lietuvos banko blokų grandinės technologijos (angl. blockchain) pagrindu kuriama pirmoji pasaulyje skaitmeninė kolekcinė moneta skirta 1918 m. vasario 16 d. Nepriklausomybės aktui ir dvidešimčiai jį pasirašiusių signatarų. Šią monetą planuojama išleisti 2020 m. pavasarį.

„Kurdami inovatyvią monetą, pasirinkome signatarus dėl jų reikšmės mūsų šalies istorijai ir indėlio atkuriant valstybę. Ne vieną iš signatarų galime pavadinti tuometinio laikmečio inovatoriais – kūrusiais ir atnešusiais pažangius dalykus į Lietuvą“, – sako Marius Jurgilas, Lietuvos banko valdybos narys.

Kaip rašoma pranešime spaudai, įgyvendindamas šį unikalų sumanymą, centrinis bankas įgauna ir dar įgaus neįkainojamos patirties ir žinių virtualiųjų valiutų kūrimo srityje. „Tai ypač aktualu šiandien, kai centriniai bankai vis drąsiau diskutuoja šiomis temomis ir jau pamažu atsiranda tokių valiutų kontūrai“, – pabrėžia jis.

Be to, tikimasi, kad skaitmeninė kolekcinė moneta atvers kokybiškai naują puslapį Lietuvos numizmatikos istorijoje ir paskatins jaunus žmones susidomėti monetų kolekcionavimu, todėl įtraukiama ir žaidybinių elementų. Lietuvos bankas ketina išleisti 24 tūkst. skaitmeninių, blokų grandinės technologija sukurtų kolekcinių žetonų.

Kiekvienas žetonas vaizduos vieną iš dvidešimties signatarų, o kolekcininkai galės bandyti surinkti visą dvidešimties žetonų kolekciją.

Žetonai suskirstyti į šešias kategorijas, atsižvelgiant į signatarų veiklos sritis – po 4 tūkst. kiekvienos kategorijos vienetų.

Klientas, pirkdamas skaitmeninę kolekcinę monetą, gaus šešis atsitiktine tvarka parinktus skaitmeninius žetonus, tačiau tik surinkęs šešis skirtingų kategorijų žetonus, juos galės išsikeisti į fizinę kolekcinę sidabro monetą.

Skaitmeninė kolekcinė moneta / Lietuvos banko nuotr.

Žetonus bus galima įsigyti ir laikyti Lietuvos banko elektroninėje parduotuvėje. Fizinės kolekcinės monetos nominalas bus neįprastas – 19,18 Eur ir skirtas šiai Lietuvai svarbiai datai įamžinti. Sidabro moneta – kredito kortelės dydžio ir formos, joje vaizduojamas Nepriklausomybės aktas ir signatarai.

„Istorinę ir daug kam iš vadovėlių pažįstamą Lietuvos Tarybos nuotrauką pamėginau pateikti šiuolaikiškai – ją suskaitmenindamas. Nuotrauka sudaryta iš daugiau nei 36 500 pikselių – maždaug tiek, kiek dienų praėjo nuo Vasario 16 d. akto pasirašymo“, – sako skaitmeninės kolekcinės monetos dizainą sukūręs dailininkas Giedrius Paulauskis.

Skaitmeninė kolekcinė moneta bus dar vienas žingsnis įgyvendinant Lietuvos banko inovacijų ir finansinių technologijų (FinTech) strateginę veiklos kryptį. Jos tikslas – padėti Lietuvos ir užsienio įmonėms įgyti naujų žinių, vykdyti blokų grandinės technologijos tyrimus, pritaikant ir išbandant šia technologija pagrįstas paslaugas finansų įstaigų veikloje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA