V. Matijošaičio ir jo tarybos reikalaujama atšaukti sprendimą dėl 16 kartų brangstančių darželių | Kas vyksta Kaune

V. Matijošaičio ir jo tarybos reikalaujama atšaukti sprendimą dėl 16 kartų brangstančių darželių

V. Matijošaitis darželio „Aviliukas“ atidaryme / R. Tenio nuotr.

Kauno savivaldybei – naujas galvos skausmas dėl sprendimo iki 16 kartų branginti darželius ne mieste gyvenamąją vietą deklaravusių tėvų vaikams. Vyriausybės atstovas Andrius Cechanavičius savivaldybės administracijai įteikė nurodymą atšaukti sprendimą. Gruodį numatytame tarybos posėdyje to nepadarius, Kauno valdininkams gresia dar vienas ieškinys.

Reikalauja atšaukti sprendimą

Kaip „Kas vyksta Kaune“ informavo Vyriausybės atstovas Kauno ir Marijampolės apskrityse Andrius Cechanavičius, nurodymas atšaukti tarybos sprendimą branginti darželius ne mieste gyvenamąją vietą deklaravusiems asmenims savivaldybės administracijai išsiųstas praėjusį trečiadienį, jis pateiktas elektroniniu būdu.

„Dėl norminio teisės akto teisėtumo galiausiai pasisako administracinis teismas. Bet mūsų nuomone, šis sprendimas pirmiausia pažeidžia Švietimo įstatymą, taip pat Vaikų teisių apsaugos pagrindų įstatymą. Manome, sprendimas yra diskriminacinis – dėl to ir parašėme teikimą jį naikinti“, – aiškino A. Cechanavičius.

Pagal įstatymą, Kauno savivaldybės taryba turi iš naujo svarstyti klausimą artimiausiame tarybos posėdyje, bet ne vėliau kaip per vieną mėnesį. Taryba posėdžiauti vėl rinksis gruodžio 17-ąją – tą dieną Kauno valdininkams ir teks nuspręsti ar atšaukti nutarimą.

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Jolanta Baltaduonytė portalo žurnalistams patvirtino, kad Vyriausybės atstovo nurodymas gautas ketvirtadienį. „Jį privalome nagrinėti nustatyta tvarka – artimiausiame tarybos posėdyje, bet ne ilgiau kaip per vieną mėnesį“, – sakė J. Baltaduonytė, pridėjusi, kad greičiausiai klausimas bus įtrauktas į gruodį vyksiančio posėdžio darbotvarkę.

Tarybai nepersigalvojus, kreipsis į teismą

A. Cechanavičius teigė nežinąs, kokia bus tarybos pozicija, tačiau viešojoje erdvėje matyti, kad Kauno valdininkai pasisako laikysenos nekeičiantys – greičiausiai, sprendimas dėl naujų darželių kainų liks galioti.

„Jeigu taip įvyks, per 5 dienas šitą klausimą pateiksime administraciniams teismui, kad dėl akto pasisakytų teisinė institucija. Kaip suprantu, Lietuvos tėvų forumo pateiktas ieškinys greičiausiai bus atmestas, nes forumas šiais klausimais neturi teisės kreiptis į teismą – šiuo atveju, pareiškėjas netinkamas“, – kalbėjo Vyriausybės atstovas.

A. Cechanavičiaus teigimu, Kauno tarybai neatšaukus sprendimo bus kreiptasi į teismą / „Facebook“ nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad lapkričio 18 d. dėl miesto valdžios sprendimo branginti darželius Lietuvos tėvų forumas kreipėsi į Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmus. Pasak asociacijos, sprendimu šiurkščiai pažeidžiamos prioritetinės vaiko teisės ir įvedamos diskriminacinės atrankos nuostatos.

Visgi A. Cechanavičius pažymėjo kaip tik Vyriausybės atstovų įstaigą esant ta institucija, kuri iškilus reikalui turi ir gali teisiniu būdu kontroliuoti vietos valdžios veiksmus. Vyriausybės atstovo Kauno apskrityje tarnybos portale nurodoma, kad 2019 m. liepos 2 d. veiklą pradėjusi įstaiga sukurta reorganizavus dešimt Vyriausybės atstovų tarnybų, veikusių kiekvienoje apskrityje.

„Vyriausybės atstovų įstaigos paskirtis ir tikslas – padėti Vyriausybės atstovams įgyvendinti jiems suteiktus įgaliojimus ir teises, tai yra vykdyti savivaldybių administracinę priežiūrą“, – nusakomos visai jauno organo funkcijos. Beje, A. Cechanavičius į einamas pareigas penkerių metų kadencijai paskirtas taip pat neseniai – rugsėjo 18 d.

Aktualu ne tik rajono gyventojams

Vyriausybės atstovas Kauno apskrityje netruko pabrėžti, kad minėtas Kauno tarybos sprendimas liečia ne tik Kauno rajono gyventojus. Nors tokie klausimai dabar plačiausiai aptarinėjami rajono jungimo prie miesto kontekste, nutarimas apima kur kas platesnę grupę vaikų ir jų tėvų.

„Tarkime, emigrantus, kurių vienas yra deklaravęs išvykimą ir dirba užsienyje arba abu tėvai išvykę, o vaikas gyvena čia su seneliais – šiais atvejais darželiai taip pat brangsta. Valstybė iš vienos pusės skatina emigrantų sugrįžimą, tuo pačiu kita šalies institucija brangina ir apkrauna papildomais mokesčiais, – netolygią politiką įžvelgė A. Cechanavičius.

– Aišku, savivaldybė motyvuoja sprendimą biudžeto pajamų praradimu, tačiau mūsų požiūriu, tai labiau siauras žvilgsnio kampas. Reikėtų matyti plačiau. Už tai ir reaguojame. Man skambino Marijampolėje gyvenantys tėvai, dirbantys Kaune ir čia į darželius leidžiantys vaikus – sako, kaip dabar bus.“

Pašnekovas sakė net Raseinių rajone esant į tokią pat situaciją papuolusių žmonių, tad sprendimas paveiks nemažai atžalas auginančių gyventojų, negali sakyti, kad klausimas tik Kauno miesto ir rajono. „Čia yra platesnis dalykas nei dviejų savivaldybių politiniai santykiai“, – įsitikinęs A. Cechanavičius.

Kompensavimo labirintai

Kol Kaunas skalpuoja gyvenančius už miesto ribos, Kauno rajono savivaldybė lapkričio antroje pusėje paskelbė parengusi atsarginį variantą – sprendimą, kuris įsigaliotų tuo atveju, jei teismo nutartis dėl Lietuvos tėvų forumo ieškinio būtų neigiama (kaip minėta, jau dabar aiškėja, kad ieškinys gali būti atmestas).

Kauno rajono tarybos sprendimo projekte numatyta kompensacijas gausiant šeimas, kuriose abu miesto darželį lankančio vaiko tėvai bus deklaravę gyvenamąją vietą Kauno rajone likus bent 30-iai dienų iki prašymo pateikimo dienos, o vaikas bus įtrauktas į laukiančiųjų darželio Kauno rajone eilę.

Rajono savivaldybė prieš porą metų įsigijo naują pastatą Vijūkuose, kurį perdavė Giraitės darželiui, tačiau čia dar veikia ir kelios privačios ikimokyklinio ugdymo įstaigos / Kauno r. sav. nuotr.

Dėl nenuoseklios darželių kompensavimo tvarkos tėvų užklausos pasiekė ir „Kas vyksta Kaune“. Štai Romainiuose gyvenantys kauniečiai pasakoja vis dar stovintys eilėje į Kauno miesto valstybinius darželius, tad nusprendė vaiką leisti į privatų darželį, esantį Vijūkuose, tačiau šie jau rajono teritorijoje, tad kompensacija žmonėms nebepriklauso.

Tėvai tvirtino, kad Kauno mieste registruoti vaikai ir jų gimdytojai, vedantys atžalas į miesto privačius darželius, kompensacijas gauna, lygiai tas pats galioja ir rajono gyventojams, lankantiems privačius darželius Kaune. Vis dėlto Kauno gyventojams, nusprendusiems vesti vaiką į privatų rajono darželį, tėvų žiniomis, kompensacija neskiriama.

Pagalbos paprašytas A. Kupčinskas kaip visada ryžtingai atakavo administraciją nauju raštu / R. Tenio nuotr.

Kaip tik dėl šio konkretaus atvejo spalio viduryje Kauno savivaldybės administraciją pasiekė Seimo nario, buvusio mero Andriaus Kupčinsko užklausa. Parlamentaras oficialiame rašte teiravosi, ar nustatyta tvarka nebus keičiama „siekiant užtikrinti visiems Kauno m. gyventojams teisę į privataus darželio kompensaciją, nepriklausomai nuo to, kurioje savivaldybėje yra pasirinktas privatus darželis“. Ar savivaldybė bent jau pasivargino atsakyti, kol kas neaišku.

Siekis kurti gerovę ar spaudimo įnagis?

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad didžiulį rezonansą sukėlė spalio 15 d. priimtas Kauno tarybos sprendimas drastiškai branginti miesto darželius ne Kaune gyvenamąją vietą deklaravusiems žmonėms: iki šiol 58 centus siekęs dienos mokestis už darželį keliamas iki 9,2 euro.

Miestiečių vaikams šis mokestis bus kompensuojamas, todėl jie ir toliau mokės tik 58 centus, tačiau tiems tėvams, kurie mieste nedeklaruoti, reikės mokėti visą kainą – vidutiniškai 200 eurų už vieną ikimokyklinę ugdymo įstaigą Kaune lankantį vaiką. Sprendimas turėtų įsigalioti nuo kitų metų sausio 1 d., tačiau apstu perturbacijų, dėl kurių jis gali ir nebūti realizuotas.

Kaip spalio pradžioje savivaldybės pranešime aiškino J. Baltaduonytė, miestas suinteresuotas investuoti gerinant sąlygas savo gyventojams, todėl ir toliau lygiai taip pat kompensuos didžiąją dalį išlaidų už vaikų ugdymą.

„Tačiau ne mieste savo gyvenamąją vietą deklaravę asmenys, kurių gyventojų pajamų mokestis keliauja kitoms savivaldybėms, atitinkamai už darželius Kauno mieste turės mokėti pilną arba pusę kainos“, – komentavo Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius tuomet tvirtino savivaldybės atstovus susitikus su tuometiniu Kauno miesto Švietimo skyriaus vedėju Virginijumi Mažeika, administracijos direktoriaus pavaduotoja Nijole Putriene, tačiau susitarti dėl ugdymo finansavimo politikos nepavyko.

„Europoje savivaldybės seniai eina bendradarbiavimo keliu. Tenka tik apgailestauti, kad Kauno miesto vadovai nenori kartu spręsti iškylančių problemų, o jas naudoja kaip spaudimo įrankį. Tikslas – perbraižyti žemėlapį, prijungti naujas teritorijas. Toks karas labiausiai žalingas gyventojams. Ypač nesmagu, kad spekuliuojama vaikais“, – už darželių sprendimo kyšančias rajono prijungimo prie Kauno ausis įžvelgė J. Petkevičius.

Kauno ikimokyklinio ugdymo įstaigas iš viso lanko daugiau kaip 14,5 tūkst. vaikų. Pasak miesto savivaldybės, šiemet per 500 vaikų nepateko į darželius, dar daugiau kaip 2 tūkst. vaikų nepateko į tuos darželius, kuriuos pageidavo lankyti. Teigiama, kad įvedamas mokestis pagerins ikimokyklinio ugdymo įstaigų prieinamumą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA