Savivaldybė neištvėrė: E. Kručinskienei iškeltas ultimatumas | Kas vyksta Kaune

Savivaldybė neištvėrė: E. Kručinskienei iškeltas ultimatumas

delfi.lt / Nerijus Povilaitis 2019/12/03 18:01
Delfi nuotr.

Skandalingų istorijų išgarsinta, dėl tariamo smurto prieš savo vaiką teista, dukart išteisinta, kandidatuoti į Seimą norinti kaunietė Eglė Kručinskienė rizikuoja tapti bename. Moteris su vyru ir dviem mažamečiais vaikais gyvena savavališkai užimtame Kauno savivaldybės bute, o šiandien sulaukė raginimo per mėnesį išsikraustyti.

Savivaldybė šeimai siūlo išsinuomoti kitą socialinį būstą, tačiau E. Kručinskienė pageidauja namo, ar bent jo dalies. Moteris atsisakė pasirašyti raginimą išsikraustyti, žada konsultuotis su advokatais.

Sulaukė savivaldybės atstovų vizito

Likti medinio namo palėpėje, kuri priklauso savivaldybei, nepaisyti raginimo iš jos išsikelti bei įsivelti į nieko gera nežadančią konfliktinę situaciją. Ar priimti tos pačios savivaldybės pasiūlymą ir persikelti į lengvatinėmis sąlygomis išnuomojamą socialinį būstą. Šią dilemą jau tuojau pat teks spręsti kauniečių Eglės ir Gintaro Kručinskų šeimai.

Paaiškėjus, jog Panemunėje, Pušų gatvėje esančio medinio namo palėpėje du mažamečius vaikus auginanti šeima gyvena nelegaliai, antradienį sulaukta savivaldybės atstovų vizito. Pas E. Kručinskienę kartu su kitu darbuotoju vyko ir pats savivaldybės Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas.

Jie Kručinskų šeimai įteikė raginimą per 30 dienų išsikelti iš savavališkai užimtos palėpės, kurioje šeima gyvena apie penkerius metus. Ši namo dalis priklauso savivaldybei ir kaip socialinis būstas buvo išnuomota E. Kručinskienės giminaičiams. Tačiau jie išvykę gyventi į Jungtines Amerikos Valstijas būstą perleido Kručinskų šeimai. Pagal galiojančius teisės aktus, socialinio būsto nuomininkas to daryti negali, jame turi teisę gyventi tik tas asmuo su šeima, kuris sudarė su savivaldybe būsto nuomos sutartį.

Valdininkai padarė išimtį, išsikraustyti leido per mėnesį

Faktas, jog Kručinskų šeima medinio namo palėpėje ne vienerius metus gyvena nelegaliai išaiškėjo savivaldybės darbuotojams tikrinant socialinius būstus. Šis inspektavimas Kaune pradėtas visai neseniai, maždaug prieš pusantrų metų.

Lankomasi savivaldybės butuose, tikrinama jų būklė, aiškinamasi, ar juose gyvena teisėti nuomininkai, ar butai nėra pernuomoti.

Kauno savivaldybės atstovai patvirtino, jog pirmą kartą atvykus pas Kručinskus, į vidų įleisti nebuvo, su šeima bendrauta kieme. Tad antradienio popietę surengtas jau antrasis, pakartotinis vizitas, kurio metu apžiūrėtas butas bei šeimai įteiktas raginimas į palikti.

„Pagal galiojančią tvarką išsikraustyti raginama per 7 dienas, tačiau šioje situacijoje padarysime išimtį, terminą pratęsime iki 30 dienų“, – sakė savivaldybės Nekilnojamo turto skyriaus vedėjas D. Valiukas.

Virtuvėje – ir klozetas, ir vonia

Panašu, jog šeima šiam vizitui jau buvo nusiteikusi. Savivaldybės atstovai iš anksto buvo įspėję, jog patikrins skaitliukų parodymus bei apžiūrės būstą. Gal tik raginimas išsikelti nuskambėjo kiek nelauktai, nors apie jį šeima irgi turėjo žinoti.

DELFI žurnalistui apsilankius Kručinskų bute, į akis pirmiausia krito erdvės stygius. Du mažamečius vaikus auginančiai šeimai didesnis būstas tikrai nepamaišytų.

Pati palėpė įrengta kukliai, bet tvarkingai. Tiesa, kai kurie ypatumai verčia rimtai suabejoti gyvenimo kokybe. Pavyzdžiui virtuvėje, kur gaminamas maistas ir valgoma, įrengtas klozetas, elektrinis vandens šildytuvas bei vonia. Čia pat stovi ir nedidelė, malkomis kūrenama metalinė krosnelė.

Savavališkai Kručinskų užimtas būstas / DELFI nuotr.

Nors pats palėpes plotas ne toks jau mažas, virš 70 kvadratinių metrų, tačiau gyvenamojo ploto čia visai nedaug, virš 40 kvadratinių metrų.

Sulaukęs raštiško raginimo išsikraustyti E. Kručinskienės vyras G. Kručinskas sureagavo labai ramiai. Kaunietis teiravosi, ar galės pasiimti tą įrangą, kurią pats nupirko ir bute sumontavo. Jis taip pat minėjo nežinantis, ką teks daryti su malkomis, kurių šeima nusipirko visai žiemai.

Su raginimu išsikraustyti įteiktas ir kvietimas išsirinkti butą

Antradienį šeimą aplankę savivaldybės atstovai įteikė ne tik raštišką reikalavimą išsikraustyti. Eilėje socialiniam būstui gauti stovinti šeima sulaukė kvietimo apsilankyti Socialinės paramos skyriuje, kur jai oficialiai bus pasiūlyta nauja gyvenamoji vieta.

Prieš tai E. Kručinskienei buvo siūlomi keli butai, tačiau ji šio pasiūlymo atsisakė. Moteris pareiškė norinti gyventi nuosavame name, pageidautina su malkomis kūrenama krosnimi arba taupia dujų šildymo sistema.

Kauno savivaldybės atstovas D. Valiukas minėjo, jog tokių pageidavimų tenkinti nėra galimybės, nes savivaldybė stengiasi būstus koncentruoti daugiabučiuose, o namų pirkti tikrai nežada.

Kas bus, jeigu Kručinskų šeima atsisakys ir šių būstų, kuriuos išsirinkti sulaukė kvietimo? Kauno savivaldybės Socialinės paramos skyriaus atstovai minėjo, jog antrą kartą atsisakius pasiūlymo asmuo šalinamas iš eilės socialiniam būstui gauti. O atvejų, kai žmogus pageidauja ne buto, bet namo, šio skyriaus darbuotojai sakė nepamenantys.

Moteris jaučiasi išmesta į gatvę

„Jeigu jums pasakytų per mėnesį išsikraustyti turint piniginėje 100 eurų, su dviem mažais vaikais, žiemą, kai malkų nusipirkta? Pats pagalvokite, koks tai jausmas“, – po valdininkų apsilankymo DELFI sakė E. Kručinskienė.

Moteris šiuo metu niekur nedirba, augina du mažamečius vaikus. Jos vyras individualiai dirba statybose, pasak sutuoktinės, gausiu uždarbiu pasigirti negali. Paklausus, ar gyventi name pageidaujanti šeima kelsis į butus, kurių vieną išsirinkti siūlo Kauno savivaldybė, moteris kalbėjo labai aptakiai.

„Mes namo neprašėme, tik prielaidą išsakėme, kad taip mums būtų pigiau. Jeigu negali į tai atsižvelgti, nėra tokio varianto, nežinau, gal pasiūlys šiame rajone, kuriame mes prašėme (Panemunėje – DELFI) kokį nors butą, kuris tiktų mūsų šeimai“, – sakė E. Kručinskienė.

Ji minėjo, jog visi iki šiol siūlyti butai, kurių DELFI žiniomis buvo trys, šeimos keliamų reikalavimų neatitiko. Savivaldybės atstovai tai kategoriškai neigia, tvirtina, jog visi šeimai siūlyti būstai atitiko įstatymų keliamus reikalavimus.

Paklausta, ar tikisi, jog viskas išsispręs, moteris pokalbį baigė dramatiška gaida. „Matote, jau dabar viskas sprendžiasi, esame išmesti į gatvę. Parašyta, kad išsikraustyti turime per 7 dienas, bet pritaikė „nuolaidą“ ir skyrė 30 dienų“, – DELFI sakė dviejų raginimų – išsikraustyti bei išsirinkti butą – sulaukusi kaunietė E. Kručinskienė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA