Įvertinkite: įžiebta pagrindinė Kauno Kalėdų eglė | Kas vyksta Kaune

Įvertinkite: įžiebta pagrindinė Kauno Kalėdų eglė

A. Aleksandravičiaus nuotr.

Kaune šeštadienio vakarą oficialiai įvestas Kalėdų laikas – sušvito spalvinga pagrindinė miesto eglė. Į Rotušės aikštę pasiklausyti šventinio koncerto, kuriame pasirodė būrys žinomų atlikėjų, ir pasidžiaugti žėrinčia žaliaskare sugužėjo minia kauniečių.

Scenos žvaigždės ir neįprasta karieta atvykęs Kalėdų Senelis

Rotušės aikštėje 18 val. prasidėjusioje Mažojo Princo įkvėptoje šventėje netrūko trankių šiuolaikinių šokių ir švelnių kalėdinių melodijų. Renginį, kurį vedė Giedrius Masalskis su Ieva Stasiulevičiūte, atidarė Lietuvos „Eurovizijos“ atstovas Jurijus Veklenko, Tadas Juodsnukis ir Vaidas Baumila su Monique.

Energija pliūptelėjo „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, po kurių pasirodymo į aikštę lemputėmis ir fejerverkais padabintu automobiliu įriedėjo Kalėdų Senelis. Stebuklingas personažas sveikino susirinkusius kauniečius ir miesto svečius, kvietė jam skambinti Kalėdų miestelyje pastatytu specialiu taksofonu bei rašyti laiškus. Netrukus greta pasirodė ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

„Ačiū, kad savo gerumu sukūrėte įspūdingą šventę. Tegul ne tik Rotušės aikštė, bet ir jūsų namai šiuo laikotarpiu būna pilni šilumos“, – kalbėjo gražių švenčių linkėjęs V. Matijošaitis. Suskaičiavus nuo penkių iki keturių, kosminė Kauno eglutė sužibo įvairiausiomis spalvomis.

[susije_video kurie=””]

Tuoj po to hitą „Žvaigždė“ atliko Inga Valinskienė, ant scenos vėl lipo T. Juodsnukis, V. Baumila, koncerte skambėjo ir nuostabus Giedrės Kilčiauskienės balsas, jausmingi Justino Jaručio kūriniai. Šventinį vakarą į dangų šaunant fejerverkams, o rotušės pastatui mirguliuojant projekcijomis užbaigė I. Valinskienės „Dieviška žiema“.

Tiesa, kauniečius dar pabūti aikštėje ir palinguoti į taktą kvietė antrus metus startavęs Kauno Kalėdų radijas. Užsakyti dainas, kurios skambės prie eglutės, galite specialiame „Kas vyksta Kaune“ Kalėdų puslapyje, radijo klausyti galima ir internetu.

Įžiebus eglutę Rotušės aikštėje taip pat pradėjo veikti kalėdinis miestelis, kuris bus atviras nuo gruodžio 1 d. iki sausio 6 d. (Trijų Karalių). Čia virs edukacinės veiklos, šventinė mugė, bus galima paskanauti kalėdinių gardumynų, pasigaminti papuošalų, dekoracijų, susitikti su menininkais, muzikantais. Daugiau apie kalėdinio miestelio veiklas ir Naujųjų metų sutikimą Rotušės aikštėje skaitykite čia.

Dekoracijos pagamintos iš pernykščių „pusnių“

Įvairiaspalvės dekoracijos pagrindinėje miesto aikštėje kauniečių akį traukė visą pastarąją savaitę. Fantastinių formų papuošimai prižiūrint eglutės autorei Jolantai Šmidtienei pamažu sukabinti ant žalių šventinio medžio skarų. Pasak kalėdinio medžio kūrėjos, plastikas dekoracijoms jau pernai pasirinktas ne šiaip sau. Norėta ir, prisilaikant socialinės atsakomybės, privalėta perdirbti visus šiaudelius.

„Pristačius juos į „Granplastą“, pagal mūsų spalvinius pageidavimus pagaminta plastikinė plėvelė. (…) Šiųmečiams papuošimams sunaudota maždaug tiek plastiko, kiek dabino ankstesnį medį“, – kalbėjo J. Šmidtienė.

Prie eglutės dirbo daugiau kaip 20 žmonių, du su puse mėnesio gamintos vien dekoracijos, o eglė, atskleidė menininkė, suprojektuota dar prieš anuos Naujuosius metus. Eglišakių karkasui padengti atvežti aštuoni sunkvežimiai, lempučių visai aikštei apšviesti bus panaudota apie 3 km.

Siekia audrinti vaizduotę

Anksčiau J. Šmidtienė pastebėjo pasirinkdavusi baltą ar kurį nors vieną koloritą, tačiau šįkart, rankas pridėjus ir dailininkei Aušrai Kleizaitei, pasuko margu keliu. Paklausus, ką gi vaizduoja spalvingi papuošimai, eglės bendraautorė A. Kleizaitė siūlė ateiti šeštadienį, pamatyti ir sumąstyti patiems.

„Matome objektus, kurių neverbalizuojame kaip kokio konkretaus daikto, kad čia yra obuolys, o čia – žvaigždė. Tuos daiktus gãli priminti, tačiau žmogus laisvas įsivaizduoti, mes norime sukurti nuotaiką“, – aiškino A. Kleizaitė.

Šių metų papuošimams naudojama prieš du dešimtmečius A. Kleizaitės atrasta technologija, anot J. Šmidtienės, yra gana sudėtinga, kiekvienas žiuželis atskirai formuojamas rankomis. O „nurengus“ eglutę, plastikas lygiai taip pat keliaus į „Granplastą“ perdirbimui – kuo jis pavirs, priklauso jau nuo gamintojo.

Sužibo ir Raudondvaryje

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad diena anksčiau, lapkričio 29 d., Raudondvario dvare sužėrėjo ir pagrindinė Kauno rajono eglė. Šventė prasidėjo 19 val., o dvaro parke šventinį medį Kauno rajono meras Valerijus Makūnas įžiebė apie 20.30 val.

Pagrindinės Kauno rajono eglės įžiebimas šiais metasi vyko kartu su „Išsipildymo akcijos“ koncertu, sutraukusiu įspūdingą būrį geriausių šalies atlikėjų.

Vilties ir gerumo vakarą skambėjo Merūno, Jurijaus Veklenkos, Aleksandro Ivanausko-Faros, Irūnos, Mariaus Jampolskio, grupės „Black Biceps“, Birutės Dambrauskaitės ir daugelio kitų žinomų atlikėjų dainos. Scenoje pasirodė ir mažieji artistai: vaikų popchorai „Pavasaris žiemą“, „Olia lia“ ir kiti.

Renginį vedė net šeši renginio vedėjai, vieni nuo scenos, kiti iš Raudondvario pilies menės: Marijonas Mikutavičius, Audrė Kudabienė, Mindaugas Stasiulis, Renata Šakalytė-Jakovleva, Justinas Jankevičius ir Ineta Stasiulytė, supažindinusi su ypatingų vaikų istorijomis. Jose – liga, skausmas ir kasdienė kova už galimybę būti persipina su tikėjimu, kad žmonių gerumas sukurs tikrą Kalėdų stebuklą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA