Kauno mieste įrengiamas 240 vaizdo kamerų tinklas | Kas vyksta Kaune

Kauno mieste įrengiamas 240 vaizdo kamerų tinklas

Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Saugesnės miesto viešosios erdvės, greitesnis bei efektyvesnis incidentų išaiškinimas ir mažiau spūsčių gatvėse – tokių rezultatų tikimasi pasiekti sumontavus 240 vaizdo stebėjimo kamerų sistemą. Jos jau montuojamos svarbiausiose Kauno vietose, o kitų metų pradžioje bus pradėtos naudoti. Šis projektas – savivaldybės pagalba policijai, stiprinant pareigūnų darbą.

Tikslas – žmonių saugumas

„Kauniečiai ir miesto svečiai turi jaustis saugiai. Tai nuolat išlieka vienu iš mūsų darbo prioritetų. Sulaukę policijos siūlymo diegti didelę miesto dalį aprėpiančią vaizdo stebėjimo sistemą ir išgirdę prašymą padėti šią idėją įgyvendinti, ilgai nesvarstėme. Miestas privalo rūpintis savo žmonių saugumu“, – sakė Kauno savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas.

Kaip skelbiama pranešime spaudai, šią savaitę pradedamos montuoti vaizdo stebėjimo kameros bus įrengtos prie pagrindinių įvažiavimų į miestą, ties tiltais ir prietilčiais, šviesoforais reguliuojamose didžiosiose sankryžose, pritvirtintos prie troleibusų kontaktinio tinklo atramų, taip pat parkuose, požeminėse perėjose. Visame mieste numatyta kelios dešimtys vietų.

Iš viso bus sumontuota 240 kamerų, kurių didžioji dalis turėtų pradėti veikti jau kitų metų pradžioje. Kai kuriose vietose ant stulpų bei atramų nuguls net po keliolika vaizdo stebėjimo įrenginių, tačiau gyventojai dėl tokių „girliandų“ neturėtų nuogąstauti.

Policijos pareigūnai tikina, jog tai užtikrins kokybišką ir informatyvų sistemos veikimą tiek dienos metu, tiek ir naktį, o visa užfiksuota vaizdo medžiaga bus patikimai saugoma. Funkcionalumas ir nauda miestui šiuo atveju turi kur kas didesnę reikšmę nei estetinė išvaizda.

Dar operatyvesnis reagavimas

„Mieste esančių ir naujai pradėsiančių veikti vaizdo stebėjimo kamerų peržiūra vyks policijos įstaigoje, todėl informacijos perdavimas išlieka itin greitas, policijos pareigūnai gali operatyviai reaguoti ir vos per keletą minučių ar greičiau būti įvykio vietoje“, – teigė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pareigas einantis Elanas Jablonskas.

Vien per šiuos metus, stebint miestą vaizdo stebėjimo kameromis, užfiksuota daugiau kaip 1160 administracinių teisės pažeidimų, nustatytos 8 nusikalstamos veikos ir sulaikyta 14 asmenų.

Anot E. Jablonsko, siekiant kurti saugią aplinką, svarbu kovoti ne su jau įvykusiomis pasekmėmis, o siekti užkardyti nusikaltimą bei užkirsti kelią galimai nelaimei: „Gyventojų saugumo stiprinimas turi būti aktualus ne tik policijos bendruomenei, tad aktyvus Kauno miesto savivaldybės įsitraukimas, rūpinantis kauniečių saugumu, yra itin reikšmingas. Taip pat svarbus ir kiekvienas miesto gyventojas, pranešantis apie matomus teisės pažeidimus, savo neabejingumu ir nepakantumu prisidedantis prie saugios aplinkos kūrimo.“

Padės išaiškinti nusikaltimus

Vaizdo kameromis užfiksuota medžiaga bus saugoma, tad įvykus nelaimei, avarijai ar nusikaltimui ir siekiant išaiškinti įvykį, turima vaizdo medžiaga padės operatyviai tai atlikti.

„Šį mėnesį turėjome keletą vandalizmo atvejų – išdaužtas vitražinis mečetės langas Ramybės parke, o savaitgalį užrašu išniekinta lenta prie choralinės sinagogos, todėl miestas daro viską, kad užkirstų kelią tokiems chuliganiškiems išpuoliams. Moderni vaizdo kamerų sistema neabejotinai veiks ir kaip prevencinė priemonė“, – teigė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

Teisėsaugininkai neslepia, kad būtent vaizdo kamerų užfiksuota medžiaga per pastaruosius kelerius metus visoje Lietuvoje padėjo išaiškinti ne vieną rezonansinį nusikaltimą. Įdiegus naująją sistemą Kaune, įvairių grėsmių rizika žmonėms ir jų bei miesto turtui turėtų ženkliai sumažėti.

Duomenys iš vaizdo kamerų taip pat pateks ir į Kauno Eismo valdymo centrą, kontroliuojantį transporto srautus mieste. Specialistų teigimu, gaunama informacija leis operatyviai ir efektyviai valdyti šviesoforus ir mažinti automobilių spūstis gatvėse.

Kauno savivaldybės su bendrove „Telia“ sudaryta 840 tūkst. eurų vertės vaizdo stebėjimo sistemos įsigijimo ir eksploatavimo sutartis galios 5 metus. Jai pasibaigus, kameros pereis miesto žinion.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA