Užvirė patys svarbiausi Kauno kalėdinės eglės puošimo darbai | Kas vyksta Kaune

Užvirė patys svarbiausi Kauno kalėdinės eglės puošimo darbai

R. Tenio nuotr.

Nenumaldomai artėjant šeštadieniui, kai Kauno širdis sutvaskės Kalėdų ritmu, Rotušės aikštės puošėjai išbėgo finišo tiesiojon. Pagrindinėje miesto erdvėje dėmesį jau traukia įvairiaspalvės dekoracijos, kurios randa savo vietą ant kalėdinės eglutės. Kosminių papuošimų kūrėjai sako šiemet siekę ne įkūnyti konkrečius pasakiškus motyvus, o pūstelėti ugnies į kauniečių vaizduotę.

Kuria ne magiškus objektus, o nuotaiką

Kaip trečiadienį Rotušės aikštėje susirinkusiems žurnalistams pasakojo ilgametė Kauno kalėdinių eglučių kūrėja Jolanta Šmidtienė, dabar prasidėjo atsakingiausi darbai. Tai, kas planuota ir pagaminta, reikia sudėti teisingai, kad rezultatas būtų pats geriausias.

Anksčiau menininkė pastebėjo pasirinkdavusi baltą ar kurį nors vieną koloritą, tačiau šįkart, rankas pridėjus ir dailininkei Aušrai Kleizaitei, „spalvos bus jėga“. Paklausus, ką gi vaizduoja spalvingi papuošimai, eglės bendraautorė A. Kleizaitė siūlė ateiti šeštadienį, pamatyti ir sumąstyti patiems.

„Darome pagal tai, ką esame sugalvoję, tačiau negalime iki galo atskleisti. Matome objektus, kurių neverbalizuojame kaip kokio konkretaus daikto, kad čia yra obuolys, o čia – žvaigždė. Tuos daiktus gãli priminti, tačiau žmogus laisvas įsivaizduoti, mes norime sukurti nuotaiką“, – aiškino A. Kleizaitė.

A. Kleizaitė spalvingi papuošimai – veikiau vaizduotę audrinančios abstrakcijos, ne lengvai pažįstami atvaizdai / R. Tenio nuotr.

„O jeigu kyla klausimų, tikslas pasiektas, – pridėjo J. Šmidtienė. – Siekėme, kad kiekvienas pamatytų savaip. Paduodame ne sukramtytą produktą, prisiminkite, kad galima žvelgti giliau. Norėtume, jog diskusijų šia tema, o ne kokiomis blogomis, šventiniu laikotarpiu būtų kuo daugiau.“

Šių metų papuošimams naudojama prieš du dešimtmečius A. Kleizaitės atrasta technologija, anot J. Šmidtienės, yra gana sudėtinga, kiekvienas žiuželis atskirai formuojamas rankomis. O „nurengus“ eglutę, plastikas lygiai taip pat keliaus į „Granplastą“ perdirbimui – kuo jis pavirs, priklauso jau nuo gamintojo.

Į spalvotą plėvelę reinkarnavosi pernykščiai šiaudeliai

Pasak kalėdinio medžio kūrėjos, plastikas dekoracijoms jau pernai pasirinktas ne šiaip sau. Norėta ir, prisilaikant socialinės atsakomybės, privalėta perdirbti visus šiaudelius.

„Pristačius juos į „Granplastą“, pagal mūsų spalvinius pageidavimus pagaminta plastikinė plėvelė. (…) Šiųmečiams papuošimams sunaudota maždaug tiek plastiko, kiek dabino ankstesnį medį“, – kalbėjo J. Šmidtienė.

Į Rotušės aikštę atkeliavusios dekoracijos pagamintos iš pernykščių eglės „pusnių“ / R. Tenio nuotr.

Prie eglutės dirbo daugiau kaip 20 žmonių, du su puse mėnesio gamintos vien dekoracijos, o eglė, teigė pašnekovė, suprojektuota dar prieš anuos Naujuosius metus. Eglišakių karkasui padengti atvežti aštuoni sunkvežimiai, lempučių visai aikštei apšviesti bus panaudota apie 3 km.

Atskiri dekoracijų elementai turės savo specialiuosius efektus. Kauno širdyje taip pat iškils unikalios 2 m aukščio trimatės vizualizacijos, ant eglaitės kamieno Brailio raštu bus įrėžtas Rotušės aikštės aprašymas.

Atsiėjo 120 tūkst. eurų

Kauno mero patarėjas Simonas Kairys žvarbų vėlyvą rytmetį paskelbė, kad nuo šeštadienio Kaune įvedamas kitas – Kalėdų – laikas, skirtas sau, savo šeimai, artimiesiems. „Labai svarbu buvo, kad praėjusių metų pažadas perdirbti šiaudelius ir darkart juos panaudoti būtų išpildytas – tai įvyko, dėl to džiugu“, – sakė S. Kairys.

Jis kvietė tiek miestiečius, tiek svečius iš visos Lietuvos aplankyti Kauno eglutę. „Matysime, kaip realybėje atrodys eglutės papuošimai – vieniems jie primena kosmosą, kitiems – koralinius rifus. Bet net neabejoju, kad visą šventinį laikotarpį turėsime erdves, į kurias norėtųsi atvykti ir pabūti“, – pozityviomis mintimis dalijosi mero patarėjas.

S. Kairys siūlė užsukti į Santakos parką ir vakare aplankyti Napoleono kalną / R. Tenio nuotr.

Kalėdinės nuotaikos ieškotojai turėtų užsukti ir į palyginti naują traukos objektą – Santakos parką, kuris vėl bus papuoštas, dekoracijas galima matyti jau dabar. Apšviesti visi tiltai, kitos viešos vietos. S. Kairys išskyrė pirmąkart sužibusį tiltą per Jiesią, tačiau, anot pašnekovo, įspūdingas ne tiek tiltas, kiek švytintys laiptai į Napoleono kalną, dėl kurių tamsiu paros metu šis pats atrodo kaip kalėdinė dekoracija.

Visas Rotušės aikštės dekoravimas, nurodė mero patarėjas, atsiėjo 120 tūkst. eurų, iš kurių apie 60 tūkst. eurų sudaro išlaidos eglutei. „Pasiteisino prieš tai padarytos investicijos, imant bendrą miesto papuošimą, šiemet išleidome tik 25 tūkst. eurų. Renginių ciklui numatyta 160 tūkst. eurų, tačiau metų eigoje ta suma gali keistis, nes atsiranda naujų idėjų, norisi tą ar aną pridėti. Po visų renginių sumą patikslinsime“, – tikino S. Kairys.

Daugiau informacijos apie eglutės įžiebimo ir Naujųjų metų sutikimo koncertus, kalėdiniame miestelyje rengsimas veiklas rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA