Legendinis Laisvės alėjos fontanas atgauna savo veidą | Kas vyksta Kaune

Legendinis Laisvės alėjos fontanas atgauna savo veidą

R. Tenio nuotr.

Ant kartu su Laisvės alėja atnaujinamo centrinio Kauno fontano grįžo žvilgantys metaliniai burbulai. Nepaisant žvarbaus lapkričio oro, fontanas jau šovė į dangų ir spalvingais purslais – darbiniu režimu gaivinančią miesto puošmeną paleisti ketinama ateinantį pavasarį.

Antradienį Laisvės alėja žygiuojantiems praeiviams viduryje pėsčiųjų gatvės įrengtas fontanas jau priminė ankstesnes formas, o jei pro čia traukėte tinkamu metu, iki jūsų galėjo atklysti ir viena kita vandens čiurkšlė.

Ne tai kad turkštis atvirame ore lapkričio pabaigoje būtų itin malonus užsiėmimas. Tačiau fontano restauratorių sprendimu, išbandyti atkurtą įrenginį prireikė būtent vakar – fontanas sušvito įvairiomis spalvomis ir gerokai aukštesniais nei prieš tai purslais pademonstravo „šokio“ „repeticiją“.

Tiesa, savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis nurodė, kad antradienį atlikti tarpiniai bandymai, o fontano rekonstravimo darbai dar nėra baigti.

Kaip anksčiau yra pasakojęs A. Pakalniškis, atnaujinimo metu išlaikyta fontano forma ir burbulų kompozicija, kuri pakeista naujais nerūdijančio plieno burbulais. Čia išbetonuotos naujos grindys ir sienos, įrengta perdanga, atvesti vandentiekio ir elektros įvadai, atlikta senų sienų hidroizoliacija, sumontuota naujutėlaitė technologinė įranga.

Darbus atliekančios bendrovės „Autokausta“ vykdantysis direktorius Arūnas Bulovas „Kas vyksta Kaune“ prieš kurį laiką teigė, kad išlaikoma buvusi architektūrinė fontano forma ir dekoratyviniai ornamentai, tačiau veiks nauja filtravimo ir dezinfekcinė įranga, fontanas mokės „šokti“ pagal įvairią muziką.

„Taip pat bus sumontuoti vėjo greičio davikliai, kurie užtikrins, kad esant dideliam vėjui būtų ribojamas fontano čiurkšlių aukštis. Bus vadinamoji „rūko“ funkcija, fontanas skleis spalvotas šviesas“, – sakė „Autokaustos“ vykdantysis direktorius.

A. Bulovas anksčiau informavo, kad fontanas išbandomas turėtų būti šių metų lapkritį – akivaizdu, šio plano ir prisilaikyta. Pastoviai jį įjungti numatoma nuo kitų metų pavasario, kai tik leis oro sąlygos.

Laisvės alėjos fontanas purslais netrykšta nuo 2018-ųjų pavasario. Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis pernai sakė, kad fontaną įjungti planuojama 2019 m. šiltuoju sezonu, tačiau akivaizdu, kad džiugios dienos teks palaukti ilgiau.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA