Pavojaus signalas: Kaune įsisiautėjo peršalimo ligos | Kas vyksta Kaune

Pavojaus signalas: Kaune įsisiautėjo peršalimo ligos

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, Kaune registruojamas didžiausias sergamumas peršalimo ligomis Kauno apskrityje.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamentas informuoja, kad 47-osios metų savaitės duomenimis sergamumas gripu ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Kauno apskrityje siekia 56,2 atvejus 10 000 gyventojų per savaitę.

Didžiausias sergamumas registruotas Kaune – 69,0 atvejai 10 000 gyventojų per savaitę. Mažiausiai peršalimo ligomis serga Kaišiadorių rajono gyventojai, kur rodiklis siekia 19,9 atvejus 10 000 gyventojų per savaitę.

Per savaitę sergamumas gripu ir ŪVKTI Kaune ir Kauno apskrities teritorijose padidėjo 5 proc., susirgimų gripu skaičius sumažėjo iki 11 atvejų. Vaikai sudaro 58 proc. visų sergančiųjų gripu ir ŪVKTI.

Į Kauno apskrities ligonines per šių metų 47-ąją savaitę medicinos pagalbos dėl gripo kreipėsi 8 asmenys, iš kurių 4 suaugusieji ir 3 vaikai (2–17 m.) buvo hospitalizuoti.

Sergamumo gripu statistika / NVSC nuotr.

Lyginant su ankstesniųjų metų tuo pačiu laikotarpiu, šiemet sergamumas gripu ir ŪVKTI Kauno apskrityje yra mažesnis. Pernai 47-ąją metų savaitę Kauno apskrityje sergamumo rodiklis siekė 85,4 atvejus 10 000 gyventojų per savaitę. Buvo užregistruota 5 gripo atvejai. Bendras sergančiųjų gripu ir ŪVKTI atvejų skaičius siekė 4799. Vaikai sudarė 65 proc. visų sergančiųjų gripu ir ŪVKTI.

Gripas – tai ūminė virusinė kvėpavimo takų infekcija, plintanti oro-lašeliniu būdu. Gripo virusas plinta kartu su seilių dalelėmis čiaudint, kosint. Į kito žmogaus organizmą virusas patenka įkvėpus arba užterštomis rankomis palietus akių, nosies, burnos gleivinę. Užsikrėtęs gripo virusu žmogus suserga per 24–72 val. (vidutiniškai 48 val.).

Veiksmingiausia gripo ir jo pasekmių kontrolės priemonė – skiepijimasis. Vakcina nuo gripo gaminama pagal PSO rekomenduojamą antigeninę sudėtį kiekvieniems metams, jos efektyvumas ir saugumas yra patvirtintas registracijos procedūrų metu.

Dėl aktyvaus skiepijimosi 2019-2020 m. gripo sezono metu, planuojama nupirkti papildomą gripo vakcinos kiekį, skirtą rizikos grupėms. Sezonine gripo vakcina pasiskiepyti rekomenduojama rudens-žiemos mėnesiais.

Reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūnai kovai su gripo virusu. Visais atvejais dėl sezoninio gripo skiepų rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA