„Baltojo kaspino“ festivalio Kaune organizatoriai: moteris nėra dekoracija | Kas vyksta Kaune

„Baltojo kaspino“ festivalio Kaune organizatoriai: moteris nėra dekoracija

Organizatorių nuotr.

Kaune veikiantis Labdaros ir paramos fondas „Frida“, dirbantis su smurto lyties pagrindu prevencija, kviečia į nemokamus penktojo kasmetinio „Baltojo kaspino“ festivalio renginius, kurie vyks ir Kaune. Šių metų „Baltojo kaspino“ festivalio tema – moterų sudaiktinimas.

„Praėjusiais metais užfiksuota apie 48 tūkst. smurto artimoje aplinkoje atvejų, ikiteisminiai tyrimai pradėti tik 11 tūkst. atvejų. Daugiau nei 80 proc. atvejų aukos yra moterys. Akivaizdu, kad be sistemingos prevencijos ir atsigręžimo į smurto priežastis: lyčių nelygybę, moterų sudaiktinimą, žalojančių stereotipų „kalėjime“ įstrigusius lyčių vaidmenis – mes dar toliau užsiimsime smurto gaisrų gesinimu.

Moteris – dekoracija, moteris – prekė, moteris – bokso kriaušė. Kiek Lietuvos moterų vis dar spraudžiamos į šiuos vaidmenis, kiek jų žalojamos ar žalojasi pačios, siekdamos atitikti nesveikus lūkesčius?“, – sako „Baltojo kaspino“ festivalį globojanti Seimo narė Dovilė Šakalienė, Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos narė, Moterų grupės vicepirmininkė.

„Baltojo kaspino festivalis siekia dekonstruoti stereotipus ir įsisąmoninti gilumines nuostatas, skatinančias smurtą. O nuostatų keitimas visuomet efektyvesnis per patyrimą, emociją, meną – todėl mūsų festivalis orientuojasi į meno kalbą, gyvas diskusijas ir kultūrinius renginius. Mums pavyksta pasiekti tūkstančius žmonių kasmet – nemokami, aukštos kokybės, įdomius atlikėjus bei menininkus įtraukiantys festivalio renginiai leidžia pasiekti tiek jaunimą, tiek moteris, tiek rizikos grupes.

Tačiau ir šiai Vyriausybei nepavyksta įrodyti, kad prevencija apsimoka, kad turime sumažinti šimtus milijonų eurų kasmet kainuojančius smurto lyties pagrindu nuostolius“, – pasakoja fondo FRIDA steigėja Daiva Baranauskė, „Baltojo kaspino“ festivalio sumanytoja ir koordinatorė.

Daiva Baranauskė / Organizatorių nuotr.

„Iš visuomenės nuomonės apklausų matome, kad visuomenė moters vaidmenį šeimoje supranta siaurai ir iškreiptai. Daugiau nei pusė mano, kad žmonos pareiga yra pasirūpinti vyro buitimi, 41 proc. vis dar galvoja, kad žmonos pareiga yra mylėtis su vyru.

Nors vis dar daug gyventojų yra įsitikinę, kad moterys pačios išprovokuoja vyrų smurtą prieš save, atlikę pakartotinę apklausą po dviejų metų matome, kad tokį vertinimą aktyviu sąmoningumo kėlimu pavyko sušvelninti“, – sako Donatas Paulauskas, Lygių galimybių kontrolieriaus įstaigos Komunikacijos skyriaus vyresnysis patarėjas, populiarių knygų apie lyčių lygybę autorius.

„Šiandien daugumai mūsų spaudžia ašaras daužomų ar įstumtų į prostituciją moterų istorijos. Tačiau tos ašaros greit nudžiūva, vos užsiminus apie gilumines šių reiškinių priežastis, apie organizuotą, nuoseklią prevenciją.

„Šiuo metu tai nėra prioritetas“, „nėra lėšų“, „nežinome, kaip tą reiktų daryti“, –  paradoksaliu požiūriu į situaciją stebisi Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro (KOPŽI) steigėja Kristina Mišinienė, kelis dešimtmečius kovojanti su moterų sudaiktinimu ir išnaudojimu.

Festivalio pradžia bus paskelbta spaudos konferencijoje Seime ir tą pačią dieną renginiai persikels į Kauną, bet neilgam, nes šių metų naujiena – Jaunimo forumas, kuris vyks lapkričio 26 d. Vilniuje. Forumo metu kartu su Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjunga organizuojamas išskirtinis renginys jaunai auditorijai – diskusiją apie moterų sudaiktinimą su socialinių tinklų žvaigžde Karolina Meschino, po jos – koncertas.

Festivalio programa čia.

„Baltojo kaspino“ festivalyje šiemet dalyvauja ir prisideda prie organizavimo: Švedijos karalystės ambasada Lietuvoje, Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centras (KOPŽI), Kauno technologijos universiteto socialinių mokslų fakultetas, interneto platforma Versli mama.lt, Kauno kamerinis teatras su spektakliu „Mari Kardona“, Alytaus miesto teatras su socioedukaciniu spektakliu „SEEN“, šokėjos ir choreografės Agnietė Lisičkinaitė ir Greta Grinevičiūtė su spektakliu „Banana dream“.

Taip pat solistė Renata Dubinskaitė su koncertine baroko kompozitorės Barbaros Strozzi programa, menininkė Veroniką Kopelianski (Nika Lo Art) su paroda ir performansu, choras „Sonantem“, VšĮ „Idėjų karalystė“ su nauja ekskursija „(Ne)pamirštos Kauno moterys“, Pagalbos moterims linija, asociacija Santarvės bendruomenė, Telšių krizių centras, Karaliaus Mindaugo Profesinio mokymo centras, Lietuvos policijos profesinės sąjungos Kauno skyrius, Lygių galimybių plėtros centras, Kauno Soroptimisčių klubas ir kiti.

Festivalis savo programą pradės lapkričio 25 dieną, o užbaigs gruodžio 10. Visas 16 dienų visus susidomėjusius kviesime į spektaklius, diskusijas, koncertus, menines dirbtuves, parodas, protmūšį. Specialistams bus rengiami interaktyvūs seminarai smurto lyties pagrindu kompetencijų gilinimui.

Baltasis kaspinas (akcentuojamas festivalio pavadinime ir simbolikoje) pasaulyje visuotinai atpažįstamas kaip smurto prieš moteris įveikimo simbolis, todėl jo populiarinimas Lietuvoje (prisegant baltą kaspinėlį kiekvienam Festivalio renginio dalyviui) padeda bendruomenei susitelkti šios problemos sprendimui.

Visi Festivalio renginiai yra nemokami, todėl juose dalyvauti galės plačiosios visuomenės atstovai, taip pat ir turintys mažiau galimybių (jaunimas, senjorai, asmenys, esantys rizikoje patirti smurtą bei patiriančios smurtą moterys).

2018- aisiais metais „Baltojo kaspino“ renginiuose apsilankė daugiau nei 4 000 žmonių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA