Protestuoti susirinkę ugniagesiai reikalauja išmokėti algas ir gerinti darbo sąlygas | Kas vyksta Kaune

Protestuoti susirinkę ugniagesiai reikalauja išmokėti algas ir gerinti darbo sąlygas

BNS 2019/11/19 12:21
BNS nuotr.

Į protestą prie Vyriausybės antradienį susirinkę apie pusšimtis savivaldybių ugniagesių reikalauja išmokėti algas ir gerinti darbo sąlygas.

Dauguma ugniagesių į protestą atvyko iš Žemaitijos, taip pat iš Joniškio, kitų Lietuvos regionų. Dauguma jų buvo apsivilkę darbiniais juodais su geltonomis juostomis švarkais.

Protestuojantys ugniagesiai laikė plakatus „Važiuoju vienas, kaip gesinti?“, „Vyriausybe, kodėl atimi pagalbos viltį iš kaimo gyventojų“, „Tam davė, tam davė, o ugniagesiams kas beliko?“, fone skambėjo dainos apie ugniagesių darbą.

Protestą rengiančios profsąjungos pabrėžia, kad šiemet savivaldybių ugniagesiams gelbėtojams buvo numatyta beveik 24,8 mln. eurų, nors finansavimo poreikis buvo 27 mln. eurų.

Anot jų, kitąmet savivaldybių ugniagesiams reikėtų 32 mln. eurų, nors biudžete planuojami 27 mln. eurų.

Savivaldybių ugniagesiai taip pat reikalauja laikytis Vyriausybės patvirtintų taisyklių, kad kiekvienoje savivaldybių ugniagesių komandoje prie automobilinės cisternos būtų priskirti ne mažiau kaip du žmonės, dirbantys keturiomis pamainomis.

Anot jų, pagal dabar suteiktą etatų skaičių yra užprogramuojami ugniagesių viršvalandžiai, kuriems apmokėti lėšų neskiriama.

Streikuoti nenori dėl žmonių saugumo

Lietuvos ugniagesių gelbėtojų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Algis Lisauskas BNS teigė, kad paskutinį metų mėnesį savivaldybių ugniagesiai gali negauti algų.

„Mūsų susivienijimas akciją vykdo, nes visiškai nekreipiama dėmesio į savivaldybių ugniagesius. Atlyginimai patys mažiausiai, o šių metų gruodžio mėnesiui neužtenka išmokėti atlyginimus“, – sakė ugniagesių profsąjungos pirmininkas.

Jis pridūrė, kad savivaldybių ugniagesiai streikuoti dėl to nesiruošia, nes neketina rizikuoti žmonių saugumu.

„Streikuoti nenorim, nes žmonių saugumas nukentės“, – teigė A. Lisauskas.

Jis taip pat teigė, kad savivaldybių ugniagesiai, nors ir gauna mažą atlyginimą, dėl to problemų nekelia, tačiau jį nori gauti laiku, taip pat ramybės neduoda ir kitos bėdos.

„Mes nekeliam problemų dėl atlyginimų, tik sakom, kad sumokėtumėt tuos atlyginimus laiku (…) Problemų dar yra kitų: pastatai seni, technika sena. Reikia kardinalių pokyčių“, – sakė ugniagesių profsąjungos vadovas.

„Alga siekia bedarbio pašalpą“

Į protestą iš Plungės rajono atvykusiam Martynui Šimkui – 29-eri. Jis „į rankas“ negauna nė 500 eurų.

„Patinka, didvyriškas, vyriškas darbas. Atvykau į protestą, nes norim savo uždirbtų pinigų. Liūdniausia, kad mūsų alga siekia bedarbio pašalpą“, – BNS teigė Kulių ugniagesių komandoje dirbantis jaunas vyras.

„Atmetus keliones, rizikuot gyvybe, finansiškai lieka kokie 200 eurų“, – pridūrė jis.

Ugniagesys teigė laisvalaikiu prie ugniagesio algos prisiduriantis ūkininkavimu, auginantis bulves.

Jauno ugniagesio netenkina ir darbo sąlygos – seni automobiliai, darbui nepritaikytos patalpos.

„Mūsų mašinai yra 50 metų. Aišku, ir patalpos nekokios – patys viską tvarkom, nes nėra pinigų. Buvo taip, kad ir tualetas lauke. Buvo liūdniausia, kad valstybė uždraudė laukinius tualetus, o mes turėjom ten eit, bet patys įsirengėm tualetą“, – teigė M. Šimkus.

Jam pritaria ir 25-erius metus ugniagesius dirbantis Saulius Lukošius, atvykęs iš Kelmės rajono, jis taip pat sako, kad gruodžio mėnesiui jo komandoje dirbantiems ugniagesiams gali būti nesumokėtos algos.

„Mums trūksta pinigų atlyginimams. Paskutinį mėnesį jau praktiškai dirbsime be pinigų“, – BNS sakė 51-erių ugniagesys.

Budėjimai – po vieną

Į protestą susirinkę savivaldybių ugniagesiai taip pat skundžiasi ir tuo, kad jiems tenka budėti po vieną, jie teigia, kad tokiu atveju gaisro gesinti neįmanoma.

„Trečdalį pamainų dirba po vieną ugniagesį. Kaip nori, taip gesini gaisrą. Atvažiuoji, palieki automobilį, puoli pasijungti siurblį, įsitempti liniją ir viską vienas pats darai“, – BNS teigė 51-erių ugniagesys Arūnas Žymantas.

Ugniagesiai taip pat skundžiasi ir įsisenėjusiomis problemomis, tokiomis kaip pasenusi technika, prastos darbo sąlygos.

„Netenkina budėjimo sąlygos. Be to, mes dar einam 200 metrų į lauko tualetą, fekalijos bėga tiesiai į užtvanką, neturim vandentiekio, geriamojo vandens turim net maldauti“, – teigė ugniagesys iš Akmenės rajono.

„Esam ir pečkuriai, ir šaltkalviai, ir automobilių remontininkai, dažytojai, špakliuotojai, automobilis niekada nebuvo remontuojamas jokiame servise“, – pridūrė jis.

Iš Klaipėdos rajono atvykęs 56-erių ugniagesys Vytautas Ašmontas BNS teigė, kad darbo sąlygos dar pakenčiamos, tačiau su vienu iš automobilių į gaisrą važiuoti baisu.

„Darbo sąlygos dar pakenčiamos. Vienas mūsų automobilis naujas, kitas – tarybinis, baisu net kur nors su juo išvažiuot“, – sakė jis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA