Kauno tarybos sprendimu nepatenkinti tėvai kreipėsi į teismą | Kas vyksta Kaune

Kauno tarybos sprendimu nepatenkinti tėvai kreipėsi į teismą

Asociatyvi / Kaunas.lt nuotr.

Pirmadienį „Lietuvos tėvų forumas“ (LTF) kreipėsi į teismą, kad būtų stabdomas Kauno miesto tarybos sprendimas, kuris leistų naikinti lengvatą už vaikų darželį vaikams, kurių tėvai nėra deklaravę gyvenamosios vietos mieste.

„Lietuvos tėvų forumo“ pranešime spaudai teigiama, kad toks sprendimas yra diskriminacinis.

Asociacija LTF apskundė Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmams Kauno miesto savivaldybės tarybos šių metų spalio 15 d. sprendimą, kuriuo, pasak pareiškėjų, šiurkščiai pažeidžiamos prioritetinės vaiko teisės ir įvedamos diskriminacinės atrankos nuostatos.

„Mūsų Konstitucijoje, visuose įstatymuose, valstybės vadovų, ministrų ir kitų tarnautojų lūpose vaikai yra įvardijami kaip mūsų šalies ateitis ir didžiausias rūpestis, vaikų teisės skelbiamos prioritetinėmis, tačiau viduryje Lietuvos bandomas įvykdyti teisinis nihilizmas ir grubus vaiko teisių pamynimas, atrodo, niekam iš mūsų valdžios nerūpi. Net tiesiogiai atsakinga institucija – Vaiko teisių apsaugos ir Įvaikinimo tarnyba – kol kas nesugebėjo pareikšti savo pozicijos šiuo klausimu. Ar be teismo institucijos yra dar nors viena veiksni ir atsakinga valstybės tarnyba, kuri galėtų užtikrinti mūsų vaikų teises ir geriausius jų interesus?“ – klausė Lietuvos tėvų forumo pirmininkas Darius Trečiakauskas.

Anot Dariaus Trečiakausko, įsigaliojus Kauno miesto tarybos sprendimui, mokestis už darželius ne Kaune gyvenamąją vietą deklaravusių tėvų vaikams bus didesnis maždaug 16 kartų nei kitiems vaikams: per mėnesį jiems už ugdymą darželyje vietoje 12 eurų teks mokėti 200.

Į Lietuvos tėvų forumą kreipėsi Kauno miesto darželinukų tėvų, kuriems naujasis Kauno miesto tarybos patvirtintas aprašas, apribojantis kitose savivaldybėse registruotų tėvų vaikus priimti ir ugdyti Kauno miesto savivaldybės ikimokyklinio arba priešmokyklinio ugdymo grupėse, nenumatant tokiems vaikams lengvatų, yra diskriminacinis.

„Šis Kauno miesto tarybos sprendimas yra skandalingas. Veiksni ir atsakinga Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba turėtų nedelsdama imtis tyrimo ir aiškintis, kaip toks savivaldos sprendimas galėjo būti priimtas apskritai. Lietuvos tėvų forumo tikslas – atstovauti vaikų ir jaunimo interesams, ginti jų teises įvairiose valstybės institucijose, todėl tikimės teisiniu keliu užkardyti šį sprendimą“, – sakė D. Trečiakauskas. LTF vadovas įsitikinęs, kad dėl šios priežasties finansiškai nukentės ne tik Kauno rajono vaikų tėvai, bet ir iš kitų savivaldybių atvykusios studentų šeimos, kurių Kaune labai daug.

Spalio 15 d. priimtame sprendime numatoma, kad viena diena darželyje ne Kauno gyventojams kainuos pilną kainą – 9,2 euro. Jei mieste deklaruotas tik vienas iš tėvų, jie mokės mažiau – 4,9 euro. Kaune gyvenamąją vietą deklaravusiems tėvams kaina nesikeis ir sieks 0,58 euro.

Savivaldybė žada, kad sutaupytos lėšos bus skirtos naujų darželių statyboms ir grupių skaičiui didinti, kad vaikai galėtų darželius lankyti kuo arčiau namų. Kauno miesto savivaldybė teigia ikimokykliniam ugdymui organizuoti ir įgyvendinti iš savo biudžeto kasmet skirianti vidutiniškai 31,35 mln. eurų.

Šių metų rugsėjo duomenimis, Kauno miesto savivaldybės įstaigose yra daugiau kaip 14,5 tūkst. darželinukų. Iš jų apie tūkstantis nedeklaruoti Kaune, dar 900 vaikų nė vienas iš tėvų nėra Kauno miesto gyventojai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA