Sankryžoje vis dar kabo lentelė su žalia rodykle, leidžiančia pasukti į dešinę – ką daryti? | Kas vyksta Kaune

Sankryžoje vis dar kabo lentelė su žalia rodykle, leidžiančia pasukti į dešinę – ką daryti?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Garsiai akcentuota lapkričio 1-oji turėjo būti paskutinė diena, kada sankryžoje dar galėjome išvysti lenteles su žalia rodykle, leidžiančias sukti į dešinę. Tačiau terminas jau praėjo, o nemaža dalis lentelių vis dar savo vietose.

Daugelį vairuotojų tai labai glumina. Vieni sustoja prie raudono šviesoforo signalo (nors lentelė dar yra) ir laukia, kada pasikeis šviesoforo spalvos ir jie galės pasukti į dešinę. Tokia vairuotojų reakcija dažnai sulaukia už jų stovinčių automobilių pasipiktinimų ir garsinio signalo paskatų pajudėti.

Pasirodo, kad lapkričio 1 d. – pereinamojo laikotarpio pradžia iki sausio 1 d., kai jau visiškai įsigalios Kelių eismo taisyklių 76 punkto pakeitimas, o dabar dar visi turime vadovautis galiojančiomis Kelių eismo taisyklėmis.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Justina Kazragytė teigė, kad jeigu sankryžoje ties raudonu šviesoforo signalu yra pritvirtinta lentelė su žalia rodykle, nukreipta į dešinę, degant draudžiamam šviesoforo signalui vairuotojams leidžiama sukti į dešinę.

Tačiau, kaip ir esame įpratę, prieš įvažiuojant į sankryžą privalu sustoti prieš kelio ženklą ar liniją „Stop“, jeigu jų nėra – prieš pėsčiųjų perėją, šviesoforą ir pradėti važiuoti tik įsitikinus, kad tai daryti saugu ir nebus trukdoma kitiems vairuotojams, ar pėstiesiems.

Paprasčiau tariant, jei prie šviesoforo yra pritvirtintos lentelės, tuomet jos galioja ir eisme dalyvaujame vadovaudamiesi Kelių eismo taisyklėmis.

Nors su minėtu pakeitimu susijusių eismo įvykių policijos registruojamų įvykių suvestinėse užfiksuotų nėra, tačiau pareigūnai ragina vairuotojus kelyje būti atidiems, neskubėti ir laikytis Kelių eismo taisyklių.

Sausio 1 d. pilnai įsigalios Kelių eismo taisyklių 76 punkto pakeitimas ir lentelių su žalia rodykle, leidžiančių sukti į dešinę, sankryžose nebeliks. Jas pakeis papildomos šviesoforo sekcijos.

Įrengus šviesoforą su papildoma sekcija į dešinę, kai pagrindinis žalias šviesoforo signalas yra žalias skritulio formos signalas, visomis kryptimis, taip pat dešinėn, bus leidžiama važiuoti ir nedegant papildomai sekcijai į dešinę, pagal pagrindinį žalią šviesoforo signalą.

Vis tik sukti į dešinę, kai pagrindinis šviesoforo signalas yra žalias, o papildoma sekcija su rodykle į dešinę nedega, bus galima ne visais atvejais.

Eismo tvarka reguliuojamose sankryžose su naujais šviesoforais / D. Santockio nuotr.

Vairuotojai turės atkreipti dėmesį, ar pagrindinis šviesoforas yra su kryptį nurodančiomis rodyklėmis, ar ne. Tais atvejais, kai žalios šviesos signalas yra su važiavimo kryptį nurodančiomis rodyklėmis, o papildoma sekcija su rodykle į dešinę nėra užsidegusi, vairuotojams sukti į dešinę draudžiama.

Visą Kauno sankryžų, kuriose šviesoforų su papildomomis sekcijomis į dešinę pagrindinis žalias signalas bus be rodyklių, sąrašą rasite čia.

Lietuvos kelių policijos tarnybos pareigūnai, atsižvelgdami į planuojamus pakeitimus, vairuotojus ragina nesivadovauti įpročiais, o atkreipti dėmesį į galiojančius kelio ženklus, važiuoti pagal tuo metu galiojančius šviesoforų ir reguliavimo signalus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA