D. Bugavičiaus žudikų teisme – fantastiškas velionio mylimosios V. Jakutienės ieškinys (papildyta) | Kas vyksta Kaune

D. Bugavičiaus žudikų teisme – fantastiškas velionio mylimosios V. Jakutienės ieškinys (papildyta)

delfi.lt / Nerijus Povilaitis 2019/11/15 10:57
DELFI nuotr.

Kauno apygardos teismui toliau nagrinėjant Deimanto Bugavičius nužudymo bylą, į teismo posėdį atvyko nukentėjusiais pripažinti velionio šeimos nariai – motina Aušra Bugavičienė ir brolis Deividas Bugavičius, pareiškę po 300 tūkst. eurų civilinius ieškinius. Taip pat atvyko ir kita nukentėjusioji bei svarbi liudininkė, D. Bugavičiaus mylimoji bei jo vaiko motina Vita Jakutienė.

Nukentėjusiems šioje byloje atstovaujantis advokatas Kęstutis Jonaitis DELFI patikslino pareikštų ieškinių sumą. Tai 600 tūkst. eurų. Pasak atstovo, V. Jakutienė savo ieškinį žada pareikšti šiame teismo posėdyje. Velionio tėvas ieškinio nepareiškė.

D. Bugavičiaus nužudymu veikiant organizuotoje grupėje kaltinimai pareikšti dviem Estijos piliečiams – Hansui Erikui Ehvertui ir Arle Grabbi bei kauniečiui Ričardui Baikai.

Bylos duomenimis, R. Baika veikė kaip tarpininkas tarp nužudymo užsakovų bei vykdytojų estų, jiems perdavė ginklus, talkino įvykdant nusikaltimą, padėjo pasislėpti. Nužudymo užsakovu įvardinamas Ispanijoje suburtos nusikaltėlių gaujos vadeiva Sergejus Beglikas.

Prašo bylą nagrinėti už uždarų durų

Kaip ir buvo tikėtasi, prieš teismui pradedant iš esmės nagrinėti garsiąją bylą, teismui buvo pateiktas prašymas tai daryti uždaruose teismo posėdžiuose, kuriuose negalėtų dalyvauti žiniasklaidos atstovai bei žiūrovai.

Šį prašymą pateikęs nukentėjusiųjų advokatas K. Jonaitis tikino, jog byloje bus tiriamos aplinkybės, susijusios su D. Bugavičiaus asmeninio gyvenimo detalėmis. Prašymą jis motyvavo tuo, jog būtinybė saugoti asmens privatų gyvenimą kaip konstitucinė vertybė, įgyja viršenybę prieš visuomenės teisę žinoti.

Prašymui byla nagrinėti už uždarų durų pritarė ir nušauto D. Bugavičius mylimoji, jo vaiko motina V. Jakutienė.

„Prašau uždaro teismo posėdžio, nes tai susiję su mano sveikata ir nepilnamete dukra“, – teismui pareiškė V. Jakutienė.

Ji teismui pateikė tiek savo, tiek ir dukros vardu ieškinį, kuriame prašoma ir kaltinamųjų priteisti tiek neturtinę, tiek ir turtinę žalą. Teismo posėdžio metu vieno kaltinamųjų advokatas įvardino V. Jakutienės ieškinio sumą – 1 mln. 854 tūkst. eurų.

Velionio D. Bugavičiaus tėvas teisme pareiškė civilinio ieškinio neteiksiantis bei pritarė bylą nagrinėti uždaruose teismo posėdžiuose. Esą bylos aplinkybės susijusios su asmeniniu gyvenimu.

Prašo sugriežtinti kaltinimus

Velionio šeimos nariams, broliui ir motinai atstovaujantis advokatas K. Jonaitis teismui pateikė prašymą dar labiau sugriežtinti prokurorų pareikštus kaltinimus D. Bugavičaus nužudymu kaltinamiems asmenims.

Pasak nukentėjusiųjų Bugavičių atstovo, paties nusikaltimo požymiai rodo, kad D. Bugavičius buvo nužudytas itin žiauriai. „Jie kaltinami tuo, kad veikdami organizuotoje grupėje nužudė D. Bugavičių. Toks veikų kvalifikavimas nėra išsamus, nes ši veika atitinka nužudymo itin žiauriai požymius“, – kalbėjo advokatas K. Jonaitis.

Savo prašymą griežtinti kaltinimus ir taip dar labiau apsunkinti teisiamųjų padėtį advokatas grindė tuo, jog D. Bugavičius nužudytas panaudojat du 9 mm kalibro pistoletus bei jais atliekant ne mažiau, kaip 12 šūvių.

Kaltinamieji neigia pareikštus kaltinimus

Estijos piliečių advokatai anksčiau minėjo, kad jie abu klientai kategoriškai neigia savo kaltę. Gynėjai negailėjo priekaištų ikiteisminį tyrimą atlikusiems policijos pareigūnais, byloje surinktus įrodymus vadino tik prielaidomis, kaltino pareigūnus neva darius psichologinį spaudimą reikalaujant prisipažinti.

D. Bugavičius savo vairuojamame automobilyje „Mercedes-Benz“ buvo nušautas 2015-ųjų lapkričio 6-ąją Kaune. Įtariamiesiems gresia laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki dvidešimties metų arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Papildyta 13.40 val.

Kaltinamųjų gynėjai pageidauja viešumo

Prašymui procesą padaryti uždaru prieštaravo R. Baikos gynėjas, advokatas Gediminas Bukauskas. Jis tikino, jog uždarais būtų galima paskelbti tik tuos teismo posėdžius, kuriuose parodymus duos V. Jakutienė ir bus aiškinamasi jos vaiko tėvystė.

Kito teisiamojo advokatas Laurynas Pakštaitis taip pat kategoriškai prieštaravo prašymui bylą nagrinėti uždarame teismo procese. Jis minėjo, kad tam nėra jokio tikslo, nes byloje nėra kalbama apie žmonių asmeninio gyvenimo detales, kurios nėra viešos.

L. Pakštaitis pritarė kolegos minčiai, kad uždarais galėtų būti tik tiek teismo posėdžiai, kuriuose parodymus V. Jakutienė.

„Mes, kaip silpnoji šalis, viešumą laikome savo stipriąja puse“, – sakė advokatas L. Pakštaitis.

Pasigedo Ispanijoje gyvenančio nužudymo užsakovo bei kitų bendrininkų

Tarpininku tarp egzekucijos užsakovų ir jos vykdytojų estų vadinamo kauniečio R. Baikos advokatas G. Bukauskas teismo prašė bylą grąžinti prokurorui, kad šis ją papildytų.

Savo kalboje gynėjas akcentavo, jog prieš teismą stojo tik trys asmenys, kai prie nusikaltimo planavimo bei įvykdymo prisidėjo 11 žmonių. Be to kaltinime teigiama, jog R. Baika vykdė Ispanijoje gyvenančio kriminalinio pasaulio veikėjo S. Begliko nurodymus.

Šis šešėlinio pasaulio atstovas, teisėsaugai sutriuškinus tarptautiniu mastu veikusią jo suburtą gaują buvo sulaikytas Ispanijoje. Šiuo metu, pasak advokato G. Bukausko, įtariamas nužudymo užsakovas bendradarbiauja su teisėsauga, todėl yra išleistas į laisvę.

„Nekyla abejonių, kad nusikaltimo organizatoriaus parodymai yra labai svarbūs byloje“ – sakė G. Bukauskas.

Pasak advokato, byla turi būti nagrinėjama visų bendrininkų atžvilgiu, o sprendimas jas išskaidyti – nėra priimtinas. Todėl, pasak advokato, būtų tikslinga ją grąžinti prokurorui. A. Grabbi advokatė Galina Kardanovskaja tikino, jog būtina išsamiai išsiaiškinti ir kitas versijas, susijusias su nužudytojo D. Bugavičiaus vaidmeniu nusikalstamame pasaulyje.

Esą talkinant „Agurkinių” nusikalstamam susivienijimui priskiriamam D. Bugavičiui teisėsauga išaiškino nusikalstamą grupuotę, apie tai buvo viešai paskelbta. Anot advokatės, kriminaliniame pasaulyje, kuriam priklausė velionis, galioja griežtos taisyklės ir jo nužudymas galėjo būti kitų asmenų keršto pasekmė.

Suabejojo V. Jakutienės parodymais, prašo juos patikrinti

Pagrindiniu egzekutoriumi įvardinamo A. Grabbi advokatė teismui pateikė su velionio mylimosios V. Jakutienės parodymais susijusį prašymą. Bylos duomenimis, būtent kartu su D. Bugavičiumi automobilyje buvusi V. Jakutienė vėliau iš nuotraukos atpažino mirtinus šūvius paleidusį A. Grabbi.

Advokatė teismo prašė atlikti eksperimentą bei nustatyti, ar V. Jakutienė galėjo pastebėti žmogaus veido bruožus.

„Ar įmanoma nustatyti V. Jakutienės nurodytomis sąlygomis, nakties metu iš 4 – 5 metrų atstumo, įžiūrėti gobtuvą užsidėjusio, pusę veido šaliku dengiančio asmens veido bruožus“, – teismo prašymą atlikti eksperimentą grindė advokatė G. Kardanovskaja.

Kaltinimą byloje palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Zdislavas Tuliševskis šį prašymą siūlė atmesti, kaip neįgyvendinamą. Pasak kaltintojo, neįmanoma tiksliai atkurti aplinkybių, kuriomis buvo nužudytas žmogus.

„Neįmanoma atkurti situacijos, kai tavo akivaizdoje žudomas žmogus”, – sakė prokuroras bei tikino, jog esama daug kitų aplinkybių, tokių, kaip V. Jakutienės atmintis, gebėjimas tam tikroje situacijoje įsiminti detales ir vėliau jas atpasakoti.

Kiti advokatai prašė netgi surengti išvažiuojamąjį teismo posėdį nusikaltimo vietoje, kad visi galėtų objektyviai įvertinti visas aplinkybes, taip pat ir sąlygas, kurioms esant itin svarbi liudininkė V. Jakutienė įsidėjo samdomą žudiką kurį vėliau iš nuotraukos atpažino.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA